Burek u papiru košta isto kao u tanjiru

S. B. - D. I. K.

12. 04. 2017. u 19:03

Ministarstvo finansija pravilnikom otklonilo nedoumice o oporezivanju pekara. Bez obzira na to da li se pita servira u prodajnom objektu - PDV 10 odsto

Бурек у папиру кошта исто као у тањиру

Foto P. Mitić

NEDOUMICE više nema - burek, pecivo i jogurt koji kupite u pekari koštaće isto bilo da ga jedete odmah, ili ga nosite kući. Serviranje peciva u tanjiru, u pekari, ne smatra se posebnom uslugom na koju se, po novim propisima, obračunava PDV od 20 odsto, već će pekarski i mlečni proizvodi i dalje biti oporezovani po nižoj stopi od 10 odsto. Ovo će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika, koji je i uneo zabunu o stopi PDV-a i to najviše među računovođe.

- Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost, promet određenih dobara, između ostalog i određena vrsta hrane: hleb, pekarski proizvodi - burek, kifla, krofna i dr., zatim mleko, mlečni proizvodi oporezuje se po posebnoj, nižoj poreskoj stopi PDV - objašnjavaju u Ministarstvu finansija. - Ukoliko se radi o prometu dobara, poput na primer prodaje bureka ili nekog drugog peciva, uključujući i jogurt, reč je o prometu dobara koji se oporezuje po posebnoj stopi PDV, bez obzira na to da li će ga kupac konzumirati na licu mesta u pekari, na putu do kuće ili kod kuće. S tim u vezi, ne postoji opravdani razlog koji upućuje na poskupljenje navedenih proizvoda.

U ministarstvu ističu da je izmena podzakonskog akta koji regulišu ovo pitanje već spremna i da se njegova objava očekuje u najkraćem roku.

- Sa ciljem da se u budućim tumačenjima ove materije izbegnu sve nedoumice, Ministarstvo finansija pripremilo je izmenu Pravilnika o utvrđivanju usluga predaje jela i pića za konzumaciju na licu mesta za svrhu određivanja mesta prometa usluga, kojom precizira da konzumacija pekarskih proizvoda u pekarama nije predmet oporezivanja od 20 odsto - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu. - Objavljivanje ovog, izmenjenog Pravilnika, očekuje se u najkraćem roku u Službenom glasniku RS i na sajtu Ministarstva.

POMETNjA OD RAČUNOVOĐA

PITANjE obračuna PDV na konzumaciju hrane u pekari pokrenule su računovođe. Smatraju da je do nedoumice došlo prilikom usaglašavanja naših pravila sa evropskim.

- U tekstu našeg pravilnika svako posluživanje hrane smatra se uslugom, a u evropskom tekstu se kaže u objektima gde je uslužna delatnost dominantna. Znači u restoranima. To je posledica presude Evropskog suda, a ona je odgovor na zahtev nekoliko evropskih zemalja. I tamo je postojala pometnja kada je uveden pravilnik koji se odnosi na utvrđivanje usluge predaje jela i pića za konzumaciju na licu mesta - ukazao je Ranko Grba, urednik portala "Neobilten".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Sremac iz Inđije

12.04.2017. 20:29

Moje pitanje je sledeće za istraživanje. Zašto je parče ili četvrtina bureka sa na primer sirom u Inđiji 110 - 120 dinara, a na primer u Golubincima 80 dinara. Ili ima i drugih primera u cenovnim razlikama koje su ogromne i naravno gramaža. Tu sam skoro sasvim siguran da u toj četvrtini nema 250 grama.

Кипераш

12.04.2017. 22:41

@Sremac iz Inđije - Сремо, ја купим Бурек, па га измерим, ако има 300, грама и више онда сам стална муштерија, а ако је 250, или мање, тамо више на улазим, па таман да је 70, динара.

Ivan

12.04.2017. 22:49

@Sremac iz Inđije - Može on i 100 grama da ti proda za 300 dinara ili da mu četvrtina bureka bude teška 100 grama - njegova lična i privatna odluka koliko će neki njegov proizvod da bude težak ili skup. Ti biraj kod koga ćeš da kupuješ i jedeš. Ovde je reč o oporezivanju. Kolika god da je cena, PDV će da bude 10%, bilo da jedeš tu, usput ili kod kuće.

tomkarlo

12.04.2017. 23:29

@Sremac iz Inđije - A šta je tu čudno? Nije sada socijalizam i društvena svojina pa da se cena bureka utvrđuje preko cene koštanja - sada je liberalni kapitalizam i svi koji imaju ideju da postanu novi Rotšild ili neki drugi ultramilijarder određuju cenu bureka po principu APP (ako prođe prođe).Dobar dan u kapitalizmu - to smo hteli.

Ponuda-potražnja

12.04.2017. 23:33

@Sremac iz Inđije - Sve zavisi koliko se može "izvući" iz tržišta u kojem posluješ, tj. naplaćuješ naj višu cijenu koju je kupac spreman da plati.To je jedno od osnovnih pravila u kapitalističkom sistemu trgovine.

Opaki

13.04.2017. 01:27

Kuver, tj saleta, tanjir, viljuska i noz naplacuju se svuda, u svim ugostiteljskim objektima. Treba i pekare da naplacuju. Ali mora sr sprovesti stroga kontrola pekara, koliko cesto peru plehove, koliko puta koriste istu mast(u 90 posto pekara oseca se uzegla mast), sanitarne knjizice, cistoca ruku prodavaca itd. Kad se ovo odradi, onda treba da se dozvoli i naplata kuvera

realist

13.04.2017. 07:54

Ima 250 (mg)a ne grama,burek je Brend koji vise nije kao prije,vazno je daje burek,i da se prodaje jer nema vreme za merenje radi se u Akord jer potraznja je velike.