Burek u papiru košta isto kao u tanjiru
12. 04. 2017. u 19:03
Ministarstvo finansija pravilnikom otklonilo nedoumice o oporezivanju pekara. Bez obzira na to da li se pita servira u prodajnom objektu - PDV 10 odsto

Foto P. Mitić
NEDOUMICE više nema - burek, pecivo i jogurt koji kupite u pekari koštaće isto bilo da ga jedete odmah, ili ga nosite kući. Serviranje peciva u tanjiru, u pekari, ne smatra se posebnom uslugom na koju se, po novim propisima, obračunava PDV od 20 odsto, već će pekarski i mlečni proizvodi i dalje biti oporezovani po nižoj stopi od 10 odsto. Ovo će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika, koji je i uneo zabunu o stopi PDV-a i to najviše među računovođe.
- Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost, promet određenih dobara, između ostalog i određena vrsta hrane: hleb, pekarski proizvodi - burek, kifla, krofna i dr., zatim mleko, mlečni proizvodi oporezuje se po posebnoj, nižoj poreskoj stopi PDV - objašnjavaju u Ministarstvu finansija. - Ukoliko se radi o prometu dobara, poput na primer prodaje bureka ili nekog drugog peciva, uključujući i jogurt, reč je o prometu dobara koji se oporezuje po posebnoj stopi PDV, bez obzira na to da li će ga kupac konzumirati na licu mesta u pekari, na putu do kuće ili kod kuće. S tim u vezi, ne postoji opravdani razlog koji upućuje na poskupljenje navedenih proizvoda.
U ministarstvu ističu da je izmena podzakonskog akta koji regulišu ovo pitanje već spremna i da se njegova objava očekuje u najkraćem roku.
- Sa ciljem da se u budućim tumačenjima ove materije izbegnu sve nedoumice, Ministarstvo finansija pripremilo je izmenu Pravilnika o utvrđivanju usluga predaje jela i pića za konzumaciju na licu mesta za svrhu određivanja mesta prometa usluga, kojom precizira da konzumacija pekarskih proizvoda u pekarama nije predmet oporezivanja od 20 odsto - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu. - Objavljivanje ovog, izmenjenog Pravilnika, očekuje se u najkraćem roku u Službenom glasniku RS i na sajtu Ministarstva.
POMETNjA OD RAČUNOVOĐA
PITANjE obračuna PDV na konzumaciju hrane u pekari pokrenule su računovođe. Smatraju da je do nedoumice došlo prilikom usaglašavanja naših pravila sa evropskim.
- U tekstu našeg pravilnika svako posluživanje hrane smatra se uslugom, a u evropskom tekstu se kaže u objektima gde je uslužna delatnost dominantna. Znači u restoranima. To je posledica presude Evropskog suda, a ona je odgovor na zahtev nekoliko evropskih zemalja. I tamo je postojala pometnja kada je uveden pravilnik koji se odnosi na utvrđivanje usluge predaje jela i pića za konzumaciju na licu mesta - ukazao je Ranko Grba, urednik portala "Neobilten".
Sremac iz Inđije
12.04.2017. 20:29
Moje pitanje je sledeće za istraživanje. Zašto je parče ili četvrtina bureka sa na primer sirom u Inđiji 110 - 120 dinara, a na primer u Golubincima 80 dinara. Ili ima i drugih primera u cenovnim razlikama koje su ogromne i naravno gramaža. Tu sam skoro sasvim siguran da u toj četvrtini nema 250 grama.
@Sremac iz Inđije - Сремо, ја купим Бурек, па га измерим, ако има 300, грама и више онда сам стална муштерија, а ако је 250, или мање, тамо више на улазим, па таман да је 70, динара.
@Sremac iz Inđije - Može on i 100 grama da ti proda za 300 dinara ili da mu četvrtina bureka bude teška 100 grama - njegova lična i privatna odluka koliko će neki njegov proizvod da bude težak ili skup. Ti biraj kod koga ćeš da kupuješ i jedeš. Ovde je reč o oporezivanju. Kolika god da je cena, PDV će da bude 10%, bilo da jedeš tu, usput ili kod kuće.
@Sremac iz Inđije - Sremac, ta ti si poras'o . Nije se burek smanjio !
@Sremac iz Inđije - A šta je tu čudno? Nije sada socijalizam i društvena svojina pa da se cena bureka utvrđuje preko cene koštanja - sada je liberalni kapitalizam i svi koji imaju ideju da postanu novi Rotšild ili neki drugi ultramilijarder određuju cenu bureka po principu APP (ako prođe prođe).Dobar dan u kapitalizmu - to smo hteli.
Komentari (8)