Srpskih prasića ni za zub
12. 04. 2017. u 18:02
Pred uskršnje praznike došlo do nestašice tovljenika, uprkos ceni od 320 dinara po kilogramu. Krajem prošle godine cena žive vage prasetine bila oko 180 dinara

foto A.Delić
SRPSKI obori ostali su prazni, a na uskršnjoj trpezi očigledno će se naći ćevapi i pljeskavice, umesto pečenja, jer praseta nema ni na vidiku. Stručnjaci kažu da se zbog velikih oscilacija u ceni odustajalo od uzgoja, pa je došlo do nestašice tovnih, ali i prasića za klanje. Za kilogram žive vage sada treba dati oko 320 dinara, čime je prase gotovo dostiglo cenu jagnjadi. Krajem prošle godine cena je bila oko 180 dinara za kilogram živog praseta, dok je živa vaga svinje bila od 125 do 135 dinara.
- Ovakve promene u cenama još nismo imali, a sve je manje i malih proizvođača svinja - objašnjava Smilja Njegić iz mesne industrije "Matijević". - Cena prasića za tov je oko 320 dinara, a ovih za klanje gotovo da nema nigde. Od početka godine, to je zanemarljiv broj onih koji su za klanje. Kod nas je zatvoren ciklus, ali naša proizvodnja ne zadovoljava naše potrebe. Cena svinja na srpskom tržištu ali i van Srbije je izuzetno visoka, pa nije bilo nekog uvoza. Ovo što ima od prasića nije za klanje, već ih kupuju tovljači. Nestašica se bitno oseća.
Prema rečima Njegićeve, karakteristično je da pred praznike raste cena prasića i svinja, ali je samo u poslednja dva dana ta promena bila za 15 dinara. Proizvođači su u "trci" za svakim prasetom, naročito oni koji nemaju zatvorene cikluse.
- Gotovo je sigurno da će u narednom periodu biti smanjen i broj svinja - govori Njegićeva. - Sada malo ko da prodaje prasce za klanje, svi čuvaju za tov. To su oni prasci koji imaju određene predispozicije zbog dobrog napredovanja, jer nije svejedno da li će se prase toviti tri ili pet meseci. Sada svi ozbiljni proizvođači rade i na genetici, da bude odličan kvalitet sa dobrim procentom mesa. Takvo prase je isplativo i smanjuje troškove proizvodnje. Svakako je sada prase duplo skuplje, nego što je bilo krajem prošle godine.
Kako nam je rekao Gena Nikolić, stočar iz Mošorina, on u tovu ima standardan broj prasića, ali ništa nije za prodaju, već će sve ići u tov.
- Ljudi su odustali od uzgoja prasića, zbog višegodišnje niske cene - ističe Nikolić. - I ovi što su to radili pozatvarali su farme, jer je doskoro moglo da se kupi prase od 12 do 15 kila za samo 2.000 dinara. To se nikome nije isplatilo. Sad i ako krenu ponovo time da se bave, krmače su uništene i potrebno je vreme da se to obnovi.
BOZA ZEMUNAC
12.04.2017. 19:03
O Srbijo,pa zar za Vaskrs? Tužno.
Cesto se cudim kada cujem da se seljacima ovo ili ono ne isplati da proizvode jer je cena niska a uporedjuju cena sa proizvodima zapadnih zemalja gde su svi troskovi proizvodnje daleko visi nego u Srbiji. Mislim na struju cija cena je deset puta niza nego u Nemackoj; plata radnika oko 6 puta niza, voda petnaestak puta niza a da ne govorim o porezu, zdravstvenom osiguranju i bezbroj drugih dazbina. I pored toga je kilogram (zaklane) svinje u Austriji i Nemackoj 170-200 dinara a prasetina oko 280.
@timotije@t-online.de - da li zns zasto je u nemackoj tako ili samo konstatujes?npr. francuska svije stocare subvencionise i do cak 40% od cene na trzistu.to uspeva jer ima razvijenu ekonomiju iz koje se izdvajaju srectva itd.japanu se vise isplati da recimo uvozi pirinac iz vietnama nego da ga sam proizvodi pa ipak japan subvencionise svoje ,,seljake ,,jer u pitanju je radna mesta i japan brine o svijim ,,gradjanima,,ako te jos nesto interesuje pitaj ako te u opste interesuje...
@timotije@t-online.de - Prihvati se ti prijatelju suprasnih krmača i uzgajanja prasica pa da vidiš kako je to isplativo.
@timotije@t-online.de - Nemoj da se čudiš, nego sve to što si nabrojao, stavi na papir, saberi i oduzmi pa ćeš, možda, razumeti. Ili još bilje, otiđi nedelju dana kod nekog seljaka, popričaj sa njim, a i malo probaj da mu pomogneš. Posle tiga, napiši komentar.
Komentari (13)