Srpskih prasića ni za zub

J. SUBIN

12. 04. 2017. u 18:02

Pred uskršnje praznike došlo do nestašice tovljenika, uprkos ceni od 320 dinara po kilogramu. Krajem prošle godine cena žive vage prasetine bila oko 180 dinara

Српских прасића ни за зуб

foto A.Delić

SRPSKI obori ostali su prazni, a na uskršnjoj trpezi očigledno će se naći ćevapi i pljeskavice, umesto pečenja, jer praseta nema ni na vidiku. Stručnjaci kažu da se zbog velikih oscilacija u ceni odustajalo od uzgoja, pa je došlo do nestašice tovnih, ali i prasića za klanje. Za kilogram žive vage sada treba dati oko 320 dinara, čime je prase gotovo dostiglo cenu jagnjadi. Krajem prošle godine cena je bila oko 180 dinara za kilogram živog praseta, dok je živa vaga svinje bila od 125 do 135 dinara.

- Ovakve promene u cenama još nismo imali, a sve je manje i malih proizvođača svinja - objašnjava Smilja Njegić iz mesne industrije "Matijević". - Cena prasića za tov je oko 320 dinara, a ovih za klanje gotovo da nema nigde. Od početka godine, to je zanemarljiv broj onih koji su za klanje. Kod nas je zatvoren ciklus, ali naša proizvodnja ne zadovoljava naše potrebe. Cena svinja na srpskom tržištu ali i van Srbije je izuzetno visoka, pa nije bilo nekog uvoza. Ovo što ima od prasića nije za klanje, već ih kupuju tovljači. Nestašica se bitno oseća.

Prema rečima Njegićeve, karakteristično je da pred praznike raste cena prasića i svinja, ali je samo u poslednja dva dana ta promena bila za 15 dinara. Proizvođači su u "trci" za svakim prasetom, naročito oni koji nemaju zatvorene cikluse.

NA LIBANSKOJ TRPEZI Kada je reč o jaganjcima, njih nešto ima u tovu, ali dobar deo uzgajivača ima određene rase koje idu u izvoz za Liban. Mnogi stočari su orijentisani na to, pa slabo ima domaće jagnjadi za klanje.

- Gotovo je sigurno da će u narednom periodu biti smanjen i broj svinja - govori Njegićeva. - Sada malo ko da prodaje prasce za klanje, svi čuvaju za tov. To su oni prasci koji imaju određene predispozicije zbog dobrog napredovanja, jer nije svejedno da li će se prase toviti tri ili pet meseci. Sada svi ozbiljni proizvođači rade i na genetici, da bude odličan kvalitet sa dobrim procentom mesa. Takvo prase je isplativo i smanjuje troškove proizvodnje. Svakako je sada prase duplo skuplje, nego što je bilo krajem prošle godine.

Kako nam je rekao Gena Nikolić, stočar iz Mošorina, on u tovu ima standardan broj prasića, ali ništa nije za prodaju, već će sve ići u tov.

- Ljudi su odustali od uzgoja prasića, zbog višegodišnje niske cene - ističe Nikolić. - I ovi što su to radili pozatvarali su farme, jer je doskoro moglo da se kupi prase od 12 do 15 kila za samo 2.000 dinara. To se nikome nije isplatilo. Sad i ako krenu ponovo time da se bave, krmače su uništene i potrebno je vreme da se to obnovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

timotije@t-online.de

12.04.2017. 19:40

Cesto se cudim kada cujem da se seljacima ovo ili ono ne isplati da proizvode jer je cena niska a uporedjuju cena sa proizvodima zapadnih zemalja gde su svi troskovi proizvodnje daleko visi nego u Srbiji. Mislim na struju cija cena je deset puta niza nego u Nemackoj; plata radnika oko 6 puta niza, voda petnaestak puta niza a da ne govorim o porezu, zdravstvenom osiguranju i bezbroj drugih dazbina. I pored toga je kilogram (zaklane) svinje u Austriji i Nemackoj 170-200 dinara a prasetina oko 280.

DEJAN

12.04.2017. 20:07

@timotije@t-online.de - da li zns zasto je u nemackoj tako ili samo konstatujes?npr. francuska svije stocare subvencionise i do cak 40% od cene na trzistu.to uspeva jer ima razvijenu ekonomiju iz koje se izdvajaju srectva itd.japanu se vise isplati da recimo uvozi pirinac iz vietnama nego da ga sam proizvodi pa ipak japan subvencionise svoje ,,seljake ,,jer u pitanju je radna mesta i japan brine o svijim ,,gradjanima,,ako te jos nesto interesuje pitaj ako te u opste interesuje...

Deda

12.04.2017. 20:25

@timotije@t-online.de - Prihvati se ti prijatelju suprasnih krmača i uzgajanja prasica pa da vidiš kako je to isplativo.

Boža dunster

12.04.2017. 20:34

@timotije@t-online.de - Nemoj da se čudiš, nego sve to što si nabrojao, stavi na papir, saberi i oduzmi pa ćeš, možda, razumeti. Ili još bilje, otiđi nedelju dana kod nekog seljaka, popričaj sa njim, a i malo probaj da mu pomogneš. Posle tiga, napiši komentar.

veterinar.de

12.04.2017. 21:16

@timotije@t-online.de - jedno prase u svom uzrastu od12 do 15kg pojede oko 30kg koncentrata = 1400 din,kukuruz oko 50 kg="1000" din,vakcinacija po grlu 500-1000 din (zavisno od podrucja),,takvo prase na pijaci bilo 2500 din,gde je tu racunica stocara ..a ovo za nemacku i austriju sto si napisao je totalno netacno i obmanjujes javnost,cena u nemackoj se krece od 6-8 eu po kilogramu,a isto tako u austriji ,,,ova cenu koju si ti izneo za nemacku 2,20eu (280din) je netacnа

timotije

12.04.2017. 23:03

@timotije@t-online.de - Cene su aktuelne i dostupne su na internet stranicama i ne odnose se na cenu u radnji nego u klanici. Uzgred receno subvencuje za proizvodnju mesa ne postoje ni u Austriji a ni u Nemackoj. Svi podaci su dostupni na internet stranicama. Toliko o neobavestenosti.

Деки

13.04.2017. 12:29

@timotije@t-online.de - Често се питам, зашто смо и како остали без сточарства, ратарства.. и онда сам прочитао Тимотијев стручан коментар. Што је најстрашније, таквих "стручњака" има и у влади Србије, то су они што стално понављају како је рецимо, цена струје у Србији најнижа у региону (и Европи уопште). Сви други параметри су тотално "небитни"...

Peca

12.04.2017. 19:42

Nekada je Srbija proizvodila velike kolicine pasulja (za vojsku SFRJ), danas pasulj uvozimo iz Kine.

SMOKI

12.04.2017. 19:50

Nece biti ni cevapa jer je meso otislo skoro 100%. Nema veze ima u Argentini i Brazilu. Idemo mi cvrstim koracima u SVOJU propast. EJJJJ Srbija ne moze da nahrani svoje stanovnistvo. JAD i BEDA. Sve strucnjaci jadni jadovi. Drzavu i ekonomoiju treba da vodi SELJAK al domacin. Sto manje pismen to je pametniji.

SrđaN

12.04.2017. 21:48

Tek će da bude nestašica, ko tovi za sebe par komada znaće šta jede a ovi koji kupuju ješće gmo svinjetinu iz Brazila ili Argentine, ali to smo glasali pa nek nam je prijatno.