Za slavsku trpezu potrebno 300 evra
17. 11. 2016. u 12:00
U ovo doba godine trgovci, kao i obično, spremno dočekuju sezonu slava. Ako vam dolazi tridesetak gostiju, potrebno vam je oko 35.000 dinara

Spremno za sezonu slava
SEZONA slava uveliko je počela, a to u stopu prate i sami trgovci. U prodavnicama na svakom koraku nude iće i piće, za tu priliku izdvojeni su posebni rafovi i “ostrvca”, gde se na akcijama kupcima prodaju kore za kolače, čokolade, namazi, začini, pića, kafa, ali i pršute, čajne, razni delikatesi i kačkavalji, neophodni domaćicama da pripreme slavskih đakonija. Na odeljenjima za meso ili ribu gotovo svi nude popuste za praseće meso, odnosno šarana ili oslića...
Koliko treba izdvojiti iz kućnog budžeta za proslavu porodične ili, kako mi kažemo, krsne slave, zavisi od broja gostiju, ali i od toga koliko žele bogatu trpezu. Računica pokazuje da bez najmanje 300 evra nema porodične slave, ili nešto manje od prosečne srpske plate. Ako se računa sa više gostiju, onda se taj izdatak duplira.
- Za tridesetak gostiju kompletna priprema moju porodicu koštaće oko 35.000 dinara - kaže Milena Mitrović, koja slavi Svetog Đorđa, poznatijeg kao Đurđic. - A kada bismo stavili na papir sve troškove, jer pripreme počnu i mesec dana ranije, bilo bi to bar za oko sto evra više. Ove godine slava će biti posna, na stolu će biti dimljeni šaran i oslić, prebranac, posna sarma, pite i rolati, salate i na kraju naravno sitni kolači.
Mrsna slava, nepisano je pravilo, jeftinija je od posne. Valjda zbog toga što su domaćini posnih slava upućeni na namirnice koje kod nas inače koštaju mnogo više. Posna slava znači puno maslinki, puno pečuraka, puno suvog voća, lešnika, badema, a najviše oraha. Samo kilogram oraha košta, od 700 dinara, pa naviše.
Ribe su neizostavne na posnim trpezama i gotovo svaka domaćica ih priprema na sebi svojstven način. U našim lokalnim prodavnicama i ribarnicama najprodavanija riba je oslić, za koju treba izdvojiti od 320 do 390 dinara po kilogramu. Među najtraženijim ribama je i pastrmka, koja je nešto skuplja.
Za one koji pripremaju mrsnu slavu, praseće meso već je sniženo u nekim trgovinama, kilogram staje od 300 do 420 dinara. Čajna može da se kupi i za 690 dinara za kilogram, pršute već od 890, kačkavalji od 700 dinara...
U periodu godine kada veliki deo kupaca priprema slavsku trpezu, u prodavnicama “Maksi”, “Tempo” i “Šop en gou” priprema se posebna ponuda.
- Već od ovog vikenda (od petka 11. novembra) u “Maksi” supermarketima kupci će biti u prilici da pazare namirnice za obeležavanje slave po promotivnim cenama - kaže za “Novosti” Nikola Papak, menadžer za odnose s javnošću kompanije “Delez”. - Posebno je povoljna ponuda čajne kobasice, sira trapista, stišnjene šunke i čokolade za kuvanje. Istovremeno svi oni koji na slavu odlaze kao gosti, moći će da pronađu veliku ponudu najkvalitetnijih vina, čokolada i kafe, ali i poseban slavski poklon paket - vino, kafa od 200 grama i praline po ceni od 549 dinara.
Domaćini koji će namirnice za slavku trpezu pazariti u “Tempo” hipermarketima biće u prilici da pronađu pršutu koja je snižena i do 50 odsto, ali i proizvode neophodne za pripremu kolača, kao što su ulje, brašno i margarin po akcijskim cenama. Posebna pogodnost koja važi od ovog petka 11. novembra za sve “Tempo” kupce koji se odluče za kupovinu gajbe piva, paket gazirane vode dobijaju po ceni od 1 dinara.
Olivera Ćirković, pi-ar menadžer “Univereksporta” kaže da i ova trgovačka kuća spremno dočekuje ovogodišnju sezonu slava.
- U našim prodajnim objektima omogućićemo potrošačima da svoju slavsku trpezu popune namirnicama po veoma sniženim cenama, od suvomesnatih proizvoda, namirnica neophodnih za pripremu slavskih jela, do pića koje je neizostavni deo svakog slavlja - dodaje Ćirkovićeva.
Nemam
17.11.2016. 12:25
a, i da imam, odakle mi?
Jedna tako lepa i jedinstvena u svetu tradicija kod Srba se pretvorila u svoju suprotnost . Želja za dokazivanjem i krkanlucima je dovela do toga da su se slave pretvorile u mini svadbe sa po 30 , 50 pa i više gostiju .Nedostatak prostora u stanovima i kućama se nadomešta kafanama . Kod nas sve mora da se istumba i stoji naopako i naglavačke !
Za 30tak gostiju bez 500€ ne moze da prodje a ne 35000 din.
Онај ко дочекује 30-ак гостију, том сигурно није проблем да издвоји 300 еврића.Под претпоставком да се свако шири, онолико колико је дуг, јели? Е сад, сасвим је друга прича што су наши људи од славе направили свадбу, заборављајући основни смисао прославе једне светковине. Тако имамо и обавезно пијанчење. преждеравање, гласну музику, мрсни јеловник у сред поста, а верујем да не промакне и по која тешка реч или чак туча!
religija=krkanje?
Komentari (13)