Rekordan prinos šljiva, a kupaca nema

N. SUBOTIĆ

18. 08. 2013. u 21:29

U srpskim šljivicima ove godine mogu se očekivati rekordni prinosi. Voćari nezadovoljni - otkupljivači plaćaju šest dinara za kilogram

KO je papučar u Šumadiji? Onaj domaćin kojem više šljiva završi u pekmezu nego u rakiji... U Srbiji, kako stvari stoje, ove godine papučara neće biti, a šljiva će biti i za rakiju, a i za pekmez. Šljive, nacionalno voće Srbije, kako procenjuju stručnjaci, mogle bi da donesu rod od gotovo 700.000 tona. Prinos, istina, jeste dobar, ali, kako kažu poljoprivrednici, koji su u šljivicima morali da podupiru rodne grane, da se ne izlome pod teretom voća, cena je daleko od dobre.

Milenko Stanković, iz Trbušana, kod Čačka, ovih dana je u poslu branja, ali i sakupljanja šljiva. Ima, kaže, oko 200 stabala, a njegov šljivik deli sudbinu većine voćnjaka sa šljivama u Srbiji.

- Šljive jesu stare, pošto ih je sadio još moj otac, pre tridesetak godina - kaže Stanković. - I pored toga, veoma dobro su rodile, ali, šta mi vredi dobar rod, kad mi nakupci nude cenu od šest dinara po kilogramu. Pitam se, da li da ih uopšte berem, ili da ih sve samo otresem, pa da pečem rakiju. Najgore mi je kad vidim da na pijaci šljive prodaju za daleko više para, a kad stignu do marketa, tad im je cena desetostruko viša...

U Srbiji, kako statistički podaci prikazuju, ima više od 400.000 stabala šljiva. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovi podaci i nisu sasvim pouzdani, jer se među stablima koja donose rod, računaju čak i ona u voćnjacima strijim od 50 godina.

RUSIJA I PRERADAZNATAN deo svežih plodova će, kako navodi Evica Mihaljević, iz Udruženja „Plodovi Srbije“, završiti na stranim tržištima, pre svega u Rusiji, u koju je, u odnosu na isti period prošle godine, izvezeno 3.000 tona šljiva više. - Izvezeno je do sada oko 7,5 hiljada tona šljiva, a udarni mesec za ovu voćku je, kako se pokazalo prethodnih godina, upravo avgust - navodi Mihaljevićeva. - Plodovi kalibrirani i veći od četiri centimetra, završiće u Rusiji, dok će za domaću preradu - u koncentrat, pekmez, u sušenje, a, na kraju, i za proizvodnju alkohola - biti otkupljeno između 70.000 i 72.000 tona ovog voća.

- Rod šljiva nikad nije bio bolji, ali je zato kvalitet slab - ocenjuje profesor dr Mihailo Nikolić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. - Ako se kao zvaničan podatak za godišnji rod uzima 500.000 tona, onda ćemo ove godine u Srbiji imati oko 700.000 tona šljiva.

Problem je, međutim, dodaje Nikolić, to što kvantitet, automatski, ne znači i kvalitet. Kada voćke lome grane, teško se mogu očekivati dobri plodovi.

- Pravih voćnjaka, u kojima se šljive gaje na savremen način, međutim, veoma je malo - ukazuje Nikoić. - Većina ovog dobrog roda, vlasnicima će, samim tim, doneti relativno mali prihod, pošto će, umesto da rukom beru kvalitetne, krupne plodove i prodaju ih sveže, oni sitnu i nekvalitetnu šljivu, koja je izuzetno mnogo rodila, prodati za dalju preradu, ili će sami peći rakiju i praviti pekmeze.

U Srbiji je, kako navodi Nikolić, manje od 10 odsto šljivika mlado, a većina zasada starija od 20 godina. Najčešće se gaje šljive sorte stenlej, a ređe se mogu naći šljivici sa zasadima sorte čačanska rodna i čačanska lepotica. Ove sorte, inače, daju veće sveže plodove, a nisu loše ni za konzerviranje.

- Stvari se polako menjaju nabolje, pošto se sada već lakše mogu naći moderni voćnjaci sa šljivama, u kojima se primenjuju sve agrotehničke mere i dobijaju se plodovi vrhunskog kvaliteta - kaže Nikolić. - Za promene je, ipak, potrebno vreme, pošto je, posebno u centralnoj Srbiji, uobičajeno da svako domaćinstvo ima šljivik, koji je, međutim, praktično prepušten slučaju. Rod po stablu, u tom slučaju, umesto 20 i više kilograma, koliko je uobičajeno u svetu, manji je od 10 kilograma.

Izostalo je, takođe, i udruživanje proizvođača, tako da se, posebno za strane kupce, teško mogu prikupiti dovoljne količine kvalitetnih plodova.

IZVOZ RASTE

PRVI proizvod koji je Srbija, još 1894. godine, izvezla u SAD bile su upravo suve šljive. Tada ih je izvezeno 40.000 tona, a u dobrim godinama iz Srbije je u inostranstvo otpremano i 60.000 tona ovog sušenog voća. Količine suvih šljiva koje su se izvozile pre pet-šest godina svedene su gotovo na nulu, a od tada se izvoz polako popravlja...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

sl

18.08.2013. 21:56

Ovo je sramota za nasu zemlju i da smo mi nekim slucajem Japan, ministar poljoprivrede bi vec dao ostavku!

Konstantin Petrovic

19.08.2013. 02:48

@sl - Ne samo sto bi dao ostavku vec bi od sramote izvrsio samoubistvo jer ne bi smeo proci ulicom. Mada kod njih to nikako ne bi moglo da se dogodi, cak i da los covek vodi ministarstvo to se kod njih u startu sece...

fića

18.08.2013. 22:19

...plaća li neko porez u ovoj državi...ili je ovo zlatno doba sive ekonomije...svaki običan seljak ili vočar u srbiji ispeče najmanje 200 litara rakije ako je rodnija godina...3/4 od ove količine se prodaje nelegalno...polovina stanovištva u srbiji su seljaci ili sezonski seljaci...da li je to normalno da 200 miliona litara rakije nije oporezovano!...a šta je sa vinom?!...nije teško shvatiti naš problem zašto država nema dovoljno para u budžetu....

dunde

19.08.2013. 00:45

@fića - Ostavi se ti seljaka. Njemu je oporezovan I vazduh sto dise. Sta je sa tajkunima i mnogim kompanijama koje peru novac? Seljaku se pokloni s postovanjem koji hrani bitange I besposlicare po gradovima, koji posete rodjake na selu samo kad je sezona da nesto nezasluzeno odnesu.

sl

19.08.2013. 01:28

@fića - Drzava nema para jer ih je korupcija pojela, zato sto nekim ljudima nije u interesu da izvozimo, njima je u interesu da uvozimo sve zivo

Milos

19.08.2013. 02:01

@fića - A da li je normalno da pricas gluposti, a da si pri tome potpuno neinformisan? Da li znas koliko kosta kilogram sljiva u nekom marketu, a koliko za istu tu sljivu plate seljaku? Njemu ne ostane nista, a na njegov racun se drugi bogate. Da li znas koliko je kg psenice/kukuruza?Da li znas koliko malo zarade sa stokom? Da li znas kolike subvencije dobijaju seljaci? Da li znas kolika im je penzija kada u nju odu? Samo jos fali da ih oporezuju..Bolje se informisi sledeci put.

SRBIN

19.08.2013. 13:09

@fića - Ja bih tebe poslao jedno tri meseca u neki [ljivik da malo vidiš kako je to lak posao pa bi te onda video da li bi ovde lupetao gluposti i pisao ovakve bljazgotine.

Ludi Milojko

19.08.2013. 14:07

@fića - fica- a kako bi bilo da malo zavezes P.... jer si po svemu sudeci pametniji kada cutis i ne dajes ovakve komentare.

sorab

19.08.2013. 00:52

fico ti bi vidim udario na seljka ,jer imas ti kucu na selu ili si u grad na asfalt pa nemas drugo sta da radis pa udri po seljaku. jadna je ova zemlja sto te nosi

milan f

19.08.2013. 02:57

Jeste da je mnogo rodilo i da je kvalitet manji, jer su šljive sitne, U junu mesecu , već treba ublažiti grane tako što na tri zelene šljive ubrati dve i ih baciti da bi ona koja je ostala dobila u kvalitetu. Drugo , nek se proizvođaci udruže, neka stvore zajedničku privatrnu firmu ili zadrugu, i nek plasiraju direktno svoju robu na stranom tržištu uz pomoć webmatera i komercialista... pod uslovom da ih država i prosrednici ne koče !

Zika

19.08.2013. 04:10

Ovi seljaci su vecito nezadovoljni. Kada rodi - smeta im mala cena, kada rod podbaci - opet kukaju. Sve im nesto smeta.

Zoran1

19.08.2013. 04:52

Kada zemljoradnik nosi hirurgske rukavice i mindjuse to nam jasno kaze da je Srbija dogurala do kraja i dalje nema. :(

Brajan

19.08.2013. 05:29

Toliko o ministarstvu poljoprivrede koje u zimskom periodu ne trazi kupce za proizvode koje uzgajamo u Srbiji, piju mleko na konferencijama za stampu umesto da traze nacine da spajaju proizvodjace sa kupcima u Nemackoj, Belgiji, zemljama gde se pije brendi ili rakija, pa i taj dzem od sljiva je odlican za promovisanje u svetu. Pitanje koje se postavlja kada zelite da prodajete u svetu je kolicina koju mozete da prodate i koje otrove ste koristili da je sacuvate od bolesti?

Branko

19.08.2013. 12:09

Lepo je to sto ce biti dosta Rakije nego bi zeleo da Vas upozorim da Hrvatska Firma Badel proizvodi i izvozi Sljivovicu na Zapad kao svoj Brend. Prema tome neupotrebljavajte vise naziv Sljivovica jer to je tudj Proizvod i naziv. Pozdrav iz CH

Srbin iz sljivara

19.08.2013. 14:07

@Branko - Jos kad bi rekao da ne koristimo ime srbi jer su hrvati to ime zastitili puko bih od smeha, njihova sljivovica je njihova a nasa je nasa samo sto ovi pravu sljivu vide na slikama iz srbije i sto su brzi na prevarama to nam je poznato odavno

Joca Belosvetski, voli sljive

17.09.2013. 23:05

Srbi sa sljivarima, Dali ste vi culi da se sveza sljiva ne isplati da proda. Najvise se zaradi kada se sljiva osusi, napravi dzem ili pekmez. Samo tako sljivu treba ponuditi na trziste sveta. Sljiva je klasirana kao najbolje voce koje se danas proizvodi. Nemojte da pecete rakiju jer je to zlocin. Preradite slivu i tako zaradite visestruko. Tako rade oni koji hoce da budu bogati. A vi......?

cile

04.01.2017. 23:45

ma svi kukamo bilo poljoprivrednici bilo nesto drugo, ali cinjenice su u brojkama, naravno ko zeli da vidi.....ako rodi 6t psenice po hektaru a racunica kaze da je trosak oko 120.000 din....otkupna cena 16.5 dinara.....prostom racunicom dolazimo do cifre od 99.000.....

BOJAN

04.01.2018. 18:08

Hrvati su uzeli pravo na sljivovicu mi dragi moji pijemo ne sljivovicu vec Prepecenica ili prepek to se mora zastiti odma,