Tone meda nisu videle pčelu

Dragica MARINKOVIĆ

12. 10. 2016. u 21:03

Pčelari u našoj zemlji se svakodnevno bore sa ogromnom nelojalnom konkurencijom i falsifikatorima. Na tržištu je više od dve trećine nektara napravljeno od kukuruznog sirupa, melase, šećera i kiselina

Тоне меда нису виделе пчелу

Jedan od bilborda sa porukom inspektorima,foto N.Skenderija

SVI ga jedemo, jer smo uvereni da je zdrav, ali niko ne može ni da pretpostavi da u svakoj drugoj tegli meda nema ničeg dobrog. Naprotiv, može samo da nam ugrozi zdravlje. Jer, prema upozorenjima stručnjaka, više od 65 odsto pčelinjeg nektara na našem tržištu nema veze sa pčelama i prirodom. Narodski rečeno, reč je čistom - veštaku. Zato i ne čudi što su se pčelari Srbije odlučili da svoje nezadovoljstvo obelodane na bilbordima kletvom: "Inspektore, dabogda vam kašika upala u falsifikovani med".

Pčelari se žale da su poslednjih godina tržište bukvalno preplavili falsifikati. Lažni med u pravoj tegli je sličnog ukusa i gustine kao original, a kažu da se pravi od kukuruznog sirupa, melase, šećera i određenih kiselina. Između pčelara i falsifikatora vlada pravo "ratno stanje".

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović tvrdi, za "Novosti", da više od 65 odsto meda na legalnom tržištu, u trgovinama i kod "divljih" prodavaca na pijacama nije ispravno. Godinama su, kaže, tražili pomoć države u rešavanju tog problema, ali je nije bilo. Obraćali su se pokretima potrošača, prijavljivali inspekcijama sumnjive medove, napisali uputstvo građanima kako da prijave neispravan med...

- Problem je kulminirao krajem prošle godine, kada se na tržištu pojavila velika količina neispravnog meda, nakon loše pčelarske godine, kada su falsifikatori iskoristili svoju šansu - dodaje Živadinović. - Novi pravilnik o kvalitetu meda koji je stupio na snagu januara ove godine doprineo je konfuziji uvođenjem termina "pekarski med", ali ne zbog samog termina, već neadekvatne primene Pravilnika od strane nadležnih inspekcija. Kap je prelila čašu kada je neispravan med počeo da se deklariše kao "pekarski med", čime su potrošači obmanuti, jer pekarski med je zapravo pravi med, koji je recimo oštećen nepravilnim čuvanjem.

Pošto inspekcije, dodaje naš sagovornik, nisu uradile skoro ništa, a deo dobijenih rezultata analiza nisu hteli ni da objave, obratili su se premijeru Srbije. Veoma brzo ih je primio, obećao formiranje posebnog operativnog štaba za rešavanje ovog problema.

- Štab trenutno radi, a dogovor je da se ne objavljuju javno rezultati dok sve kontrole ne budu završene, kad će se izaći u javnost sa detaljima - ukazuje predsednik SPOS-a. - Inspekcija trenutno kontroliše i trgovine i pijace i pčelarske izložbe.

Trenutno je na zalihama najmanje dve hiljade tona meda, uglavnom suncokretovog, a u manjim količinama i bagremovog, lipovog i drugih. Taj med stoji neprodat, dok se prodaju falsifikati, na raznim akcijama i na razne druge načine, po veoma niskim cenama.

- Maloprodajna cena "pravog" meda ne može biti manja od 700 dinara - kaže naš sagovornik. - Što se tiče otkupne cene, na primer za bagremov med ona je oko 500 dinara, pa kada se u trgovini nađe bagremov med ispod te cene, treba se zapitati da li je to uopšte moguće? Gde je 20 do 30 odsto trgovačke marže, gde je porez od 10 odsto, gde je cena tegle, etiketa, banderola, troškovi analiza, otkupa, transporta, radnika...

U Srbiji je oko 15.000 pčelara, koji godišnje u 808.000 registrovanih košnica proizvedu od 6.000 do 10.000 tona meda, zavisno od pašne sezone. Od toga se izveze 2.000 i 3.000 tona, a ostalo pojede u Srbiji. Nažalost, malo toga, pravog meda, stiže na rafove prodavnica. Izvoz meda raste, a najveći je zabeležen 2013. godine, posle odlične pašne sezone, kada je u svet plasirana 3.371 tona meda, u ukupnoj vrednosti od 15 miliona dolara, što je daleko više nego izvoz svih vrsta mesa zajedno.


TEŠKO PREPOZNATI FALSIFIKAT

PITANjE je kakav med kupuju potrošači u Srbiji i kako kao kupci mogu da prepoznaju originalan med na rafu ili tezgi. Pčelari će reći gotovo nikako, jer su falsifikatori ovladali tehnikama koje mogu da prevare i iskusne pčelare.

- Ako kupuju med od pčela, on je vrhunski, jer je med sa Balkanskog poluostrva jedan od najboljih na planeti - tvrde u Savezu pčelara. - Problem je kada kupuju "med" koji nije ni video pčelu, a mnogo ga je na tržištu, oko 1.000 tona godišnje, pre svega u trgovinama i kod "divljih" prodavaca na pijacama. Lažan med je sličnog ukusa, mirisa, izgleda i gustine kao pravi, a razlika je, naravno, u kvalitetu i činjenici da nema nikakve hranljive sastojke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

alfa...!

12.10.2016. 21:11

Falsifikovani med ljudi kupuju zbog nepoznavanja osobina pravog meda.Ja sam na Mirijevskoj pijaci čoveka ubeđivao da pravi med zbog promene temperature kristalizira,dok je on tvrdio obratno,jer ga je prodavac ubedio u to.Žalosno........................

Dragan

12.10.2016. 21:32

@alfa...! - Pravi med može pri nekim uslovima kristalizovati, ali to zavisi od vrste meda i sezone. Lažni med nikad ne kristalizuje, ali isto tako ima dosta pravog meda koji nikad neće kristalizovati. Ta metoda nije jednoznačna za određivanje da li je med pravi ili ne. Samo analize (inače jako skupe) u specijalizovanim laboratorijama mogu dati odgovor na pitanje da li je med pravi ili ne i koliko pravog meda postoji u konkretnom uzorku. Pošto ovi koji lažiraju često dodaju manje količine pravog meda.

sasa

12.10.2016. 21:15

med isključivo kupujem u mega marketima,samo zbog toga što računam da je to 100% med,i platim ga relativno skupo.......ukoliko bih saznao i imao dokaz da sam prevaren,mislim da bih im napravio haos,za sada verujem deklaraciji koja piše

Бранко

12.10.2016. 22:39

@sasa - Нажалост то што купујеш је у већини случаја савршени фалсификат. Ево и савета како да провериш. Купљену теглу меда стави у фрижидер на 24 часа. За то време ако је мед прави море да кристалише тј. да из течног стања пређе у чврсто. Кристализација меда мора бити потпуна, од врха до дна ! Након тога теглу загреј у шерпу са водом до 34 Ц и погледај да ли је у потпуности прешао у течно стање и да нема дебео венац пене на врху. Пробај га и саджи неколико секунди у устима док не осетиш арому меда.

Рајко

12.10.2016. 22:44

@sasa - Тражити прави мед у мегамаркету је отприлике као кад би тражио невесту на сликама у Политикиним смртовницама. Има лепих... Мед једино код познатог пчелара. Ако нико из твоје околине не познаје таквог, иди на село па упознај неког.

Veselin

12.10.2016. 23:20

@sasa - Pa i seljaci su ovladali tehnikama za pravljenje veštackog meda. Što stroža kaznena politika, čak što više smatrati to za krivično delo-jer ugrožava zdravlje ljudi. Na pijaci Zeleni venac su prodavali med 400-500 din, čist otrov.

Zeljko

13.10.2016. 01:19

@sasa - E brale moj, nece seljak da falsifikuje med pre ce biti da su dokoni Beogradjani i ostali gradjani, mamini i tatini sinovi i oni navikli na laku zaradu i da od nicega naprave nesto sa marzama od 1000 posto ovladali tim tehnikama. Pravi seljak nema kad da ovladava novim tehnikama jer se muci da prezivi, zadnjih 15 godina Srbiju mu nije majka nego maceha. Pravih seljaka na pijacama u Beogradu nema ni 10 posto sve ostalo su preprodavci...

Medeni

13.10.2016. 08:56

@sasa - Nije tačno. Ne može se na taj način utvrditi šta je med a šta nije.

kobasica srbije

12.10.2016. 23:31

Ja mislim da bi bilo najpametnije da svi prekinemo da jedemo med je mi se čini da je cela priča prilično izvikana oko njega i pravog i lažnog. Mnogi su pohrlili ka lakoj zaradi, pa neka pravi pčelari vade oči sa ovom nelegalnom konkurencijom. Kad se rat završi i pravna država kaže koju pametnu onda treba jesti med.

Медолино

13.10.2016. 00:27

Све из радње је. У најбољем случају 10% прави медОстало разни сирупи и вода. Ставите две три капи меда на тоалет папир. Ако је прави мед неће да процури кроз папир Ако процури има воде у њемуА прави мед нема у свом саставу воду. Сваки Пчелар то зна

MIJO

13.10.2016. 02:08

u nemackoj postoji institucija koja dozvoljava pravim pcelarima da proizvode med.oni su registrovani a i njihovi proizvodi! ako toga nema,nema ni drzave,ni kontrole ni meda!

petar

13.10.2016. 02:59

E pa sad sta reci na sve ovo.Falcifikata ima u to nema sumlje i u ovoj godini ce ga sigurno biti vise nego u predhodnoj jer je pcelarska sezona podbacila nekih 80 posto.E sad kad u prolecnoj pasi nije bilo nista bagrema nije bilo livade nista jedino je suncokret dao neki prinos ne veliki ali da se kolko tolko pokrije ko je selio pcele na njega.Sto se tice stacionarnih pcelinjaka nije bilo prinosa ni za same pcele u vecini slucajeva.U pcelarstvu kod nas svaka druga godina donose neki prihod.

deda Vita

13.10.2016. 07:34

Godinama trosim med istalno sumnjam u kvalitet. Onaj iz prodavnice ne kupujem jer je za neke utvrdejno da je falsifikat.Zao mi je sto i deci u caj stavljam a ne znam da li je pravi. Ne verujem ni u seoske proizvodjace na veliko.Tu je zarada najlaksa, kilo secera 90 d.a kilo meda 700. Samo jaka i redovna drzavna kontrola.Podrzavam radnu grupu i nadam se da ce korektno uraditi analizu i ubuduce to raditi. i svaka cast Zivanovicu na upornosti.

Milence

13.10.2016. 08:58

E moj Sasa..bolje ti je nadji nekog starijeg coveka na pijaci pa od njega kupi med..njemu sigurno mozes verovati a tim tajkunima koji nas truju u mega marketima nebih verovao..njih zanima samo profit a ostalo je nebitno!

Realista

13.10.2016. 10:05

Neka udruženje pčelara objavi ko su proizvođači koji proizvode pravi med. Na taj način će recimo meni pomoći da kupim pravi med, a ne falsifikat.Nema veze što je 700 i više, ali hoću pravi med.

Lola

13.10.2016. 12:02

sve je teže prepoznati lažni med.Istina je da prirodni,pravi med kristališe ali su falsifikatori uspeli i tu da izjednače lažni med.Jedina sigurna metoda je da(kad kupujete na pijaci)u kašičicu stavite malo meda i zapalite.Pravi med gori,lažni ne(zbog vode)otac mi je pčelar,sigurna metoda.Hipermarkete i prodavnice zaobilazite što se tiče meda.

miroslav

13.10.2016. 13:56

samo budala kupuje med u prodavnici. ja ga uzimam od nekoliko poznanika i znam da je prava stvar, razlika je ogromna

SMOKI

13.10.2016. 15:16

Nije dovoljno da samo proizvodjaci meda vode rat sa trovacima kupaca. MORA se ukljuciti drzava svojim zakonima i njihovim postovanjima.Za prodaju vestackog ili ti ZBUCKANOG proizvoda robija najmanja 15 godina. To je cisto ubijanje stanvako sverc ne samo meda koji je iskljucivo hemijski proizvod kaznjavati dugim robijama i konfiskacijom imovine. TO je vece zlo od droge.

Lova jača od morala

13.10.2016. 16:34

Najveći krivolovci su lovci a najveći falsifikatori meda su sami pčelari. Nema toga pčelara, koji se profesionalno bavi tim poslom, da će odoleti lakoj zaradi od šećerne vodice. Isti slučaj je i sa velikim privatnim proizvođačima alkoholnih pića. Kapitalizam na srpski način, i tržišna privreda su učinili da je lova vrhunski kriterijum i merilo svake vrednosti. tako će biti sve dotle dok u Srbiji ne zaživi pravna država. Sudeći po istorijskom iskustvu, narod Srbije će se još podosta načekati,