MISTERIJA SMOKIJA, BANANICA I PLAZME: Recepturu krili kao najstrožu tajnu

J. Matijević, B. Caranović

04. 09. 2016. u 16:16

Naše najpoznatije brendove prate i zanimljive priče o njihovom nastajanju i dugom trajanju na domaćem i inostranom tržištu

МИСТЕРИЈА СМОКИЈА, БАНАНИЦА И ПЛАЗМЕ: Рецептуру крили кaо најстрожу тајну

Karikatura Gorana Divca

MAJSTOR za čokoladu i deserte Franjo Vaja iz Vršca i tehnolog Dušan Milenković, tvorci su najpoznatijeg srpskog slatkiša i alkoholnog pića - “Štarkove” bananice i “Rubinovog” vinjaka! Recept za ništa manje poznatu “Bambijevu” plazmu, u Srbiju je doneo Petar Tutavac iz Požarevca, a ime tvorca legendarnog “smokija”, nažalost do danas ostaje nepoznato. Svaki od ovih proizvoda koji su se održali decenijama, osim lavine nostalgičnih sećanja, prate i interesantne priče kako su nastali.

Slatkiš uz koji odrastaju generacije, obavezna radost mališana, slatki zalogaj na putovanjima, đačkoj torbi, na radnom stolu - čuvena bananica, “rođena” je pre gotovo osam decenija!

- Po priči, koja se prenosila kroz generacije zaposlenih, majstor Franja Vaja, znalac čokolade i njenih poslastica, preuzeo je fabriku “Roda”, preteču današnjeg “Štarka” i u njoj stvorio prvu čokoladnu bananicu, još davne 1938. godine - kaže Bojana Vidaković, brend menadžer beogradske "Soko Štark Atlantik grupe". - Za nju je Vaja dobio 1,5 dinar od ondašnjih vlasti, kao nagradu za novi proizvod na tržištu. Izgled i ukus bananice nije se menjao od kada je nastala, ali receptura je ostala naša mala tajna. Sastojci jesu poznati, alga agar-agar, se i danas koristi za želiranje. Našu bananicu potrošači nepogrešivo prepoznaju u moru sličnih na tržištu.

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije, 2012. i 2013. godine odobrio je da bananica na ambalaži nosi zakonom zaštićeni žig sa sloganom “jedina prava”. A samo u Srbiji, godišnje se pojede čak 70 miliona komada ovog slatkiša.

Uz bananicu, pre četiri i po decenije rođena je još jedna “legenda” - smoki, flips sa kikirikijem. Nastao je 1972. godine i prvi je flips proizveden u jugoistočnoj Evropi!

- Tokom prvih godina, receptura je dorađivana i menjana, a vremenom je postala strogo čuvana tajna poslovnog uspeha - kažu u “Štarku”. - Sirovine koje se koriste za smoki su kukuruzni griz, kikiriki, biljna mast, sojino brašno i so. I ništa više. Smokiju se ne dodaju aditivi, arome ili pojačivači ukusa, a neke od sirovina su namenski razvijane samo za smoki. Specifičan po svim karakteristikama, preliv smokija je jedinstven u svetu flipsa. Osim toga, kada je smoki počeo da se proizvodi, njegova kesica sa “prozorom” bila je hit ambalaža i to dizajnersko rešenje bilo je rezultat rada “Štarkovog” tima dizajnera. Slova u imenu poroizvoda bila su rukom pisana.

Deca su tako dobila svoje “ljubimce”, a ništa lošije nisu prošli ni odrasli i to zaslugom Dušana Milenkovića. Ovaj tehnolog “Rubina” zajedno sa petočlanim timom stvorio je pre 60 godina čuveni vinjak.

- Kako se priča, Milenković je bio izuzetno darovit i radoznao čovek, koji je zajedno sa grupom najboljih radnika, 1957. godine, započeo eksperimente i došao do sada već čuvene formule - kaže Marija Đurđević, brend-menadžer kruševačkog “Rubina”. - Sa njim u timu bili su Radoslav Đorđević, Žikica Vujičić, Milovan Milojković Teča, Milutin Vujičić i Radoslav Cvetkovićem Ruo, a Miodrag Veljković je kasnije usavršio proizvodnju vinjaka. Oslanjali su se na francusku tehnologiju, primenjenu na domaćim sortama grožđa među kojima je dominirao "prokupac", kao najrasprostranjenija vinska sorta grožđa u Srbiji.

Osnovna sirovina vinjaka, kako kaže naša sagovornica, jeste grožđe. Dobija se od vina, njegovom destilacijom i starenjem u hrastovoj buradi, najmanje 2 godine.

- Zapremina buradi je 500 litara - kaže Đurđević. - Napravljeni su isključivo od hrasta poreklom iz istočne Srbije, a izrađuju se samo u pinterskoj radionici “Rubina”. Ova isključivost u poreklu hrastovine doprinosi specifičnom karakteru vinjaka.

Godišnje se proda više od tri miliona litara vinjaka, a za poslednjih šest decenije, prodato je više od 300 miliona litara ovog pića.

NOVA SAMO TEHNOLOGIJA

U PROIZVODNjI bananice, promenila se samo tehnologija - objašnjava Bojana Vidaković. - U početku je livena ručno improvizovanim poslastičarskim fišecima, u kalupe obložene skrobnim brašnom da se masa ne zalepi. Danas je tehnologija savremena, automatska. I za "Smoki", proizvodnja je modifikovana. Jedna od malih tajni koju delimo sa našim potrošačima je da kikiriki pečemo neposredno pre proizvodnje.

"LANE" KAO "PLAZMA"

ISTORIJA “Bambijeve” Plazme, kako kaže urbana legenda, počinje 1902. godine u Milanu, gde je Cezar Skoti, jedan od najvećih trgovaca plasmonom - izolatom proteina dobijenog iz mleka, otvorio svoju fabriku. Polovinom prošlog veka, u njoj se zaposlio Srbin - Petar Tutavac, poreklom iz Požarevca. Posle Cezarove smrti, fabrika je prodata, a Tutavac je otpušten, pa se vratio u rodni grad.

Iz Milana je poneo znanje koje je primenjivao radeći za Cezara, pa je rešio da originalni italijanski recept malo promeni i napravi proizvod koji će biti sličan onom koji se prodaje u Italiji. Tako je nastala naša “Plazma”, koja se zbog spora početkom sedamdesetih godina prošlog veka sa italijanskim “Plasmonom”, u inostranstvu prodaje pod nazivom “Lane”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

sasa

04.09.2016. 16:35

verujem samo u vinjak,samo tamo ne moze biti Gmoa,a kod svih ostalih receptura je takva da ce kad tad biti

Lune

04.09.2016. 16:49

Hm,hmm..gde nestade Prokupac ? Takovo Gornji Milanovac, eurokrem i mnoge`druge "sitnice"...

okljeZ

04.09.2016. 19:28

@Lune - Na nadopunim: 29 Novembar, Suboticanka, Panonka, Servo Mihalj, Pik Cacak, Krajina Vino... ima toga sigurno puno vise...

Гага

04.09.2016. 19:54

@Lune - @Луне, није Таково нигде нестало, ту је заједно у групацији са Свислајоном.

Besposlen

04.09.2016. 16:49

I sve to što je stvarano decenijama su naši političari bud zašto oterali u ruke hrvatima i ostalim tajkunima kod kojih danas srbi rade za crkavicu

Miki

04.09.2016. 16:49

Daj ne lupajte ko Maksim po diviziji. Plazma keks je jeftina kopija Plasmona iz Italije. Kao sto je Djetic jos jeftinija neukusnija verzija Plazme. Plasmon biscotti mozete da narucite preko Amazona kakvo bre zatvaranje fabrike,

bora

04.09.2016. 18:41

@Miki - Neznam zasto kazes ili verujes da je losija kopija. Lepo ovde u njujorku ima na rafovima i Lane ( plazma ) i italijanski Plasmon ali okrenem plasmon da vidim nutrition facts i uopste nema te minerale,vitamine koje nasa plazma ima tako da uopste nije losija kopija nego je cak i hranjiviji proizvod

Plazmon

05.09.2016. 00:20

@Miki - Nema ni plazma/lane minerale i vitamine, to je cista izmisljotina. Al kod nas se to ne kontrolise i svako moze da napise sta hoce. Je l na mleku pise da ima aflatoksina i koliko ga ima? Za alge i ostale Zagadjivace vode za pice da ne govorim.... Uostalom ne postoji "zdrav" keks. Za vitamine i minerale kupite voce i povrce.

Marko

04.09.2016. 18:12

Sada o Štark čokoladama ( osnovan skoro pre 100 godina ) , smokiju i bananicama više ne moramo da brinemo. I receptura i vlasništvo i profit tih firmi su sada u hrvatskim rukama.

Sasa

04.09.2016. 18:15

Svasta su vam hrvati "lijepog" napricali sem da su da tehnologu u dubokoj penziji koji je drzao prava na bananicu nedavno prevarili kako to samo sokci znaju i platili mu 2-3 hiljade evra za nesto sto vredi milione. Ponizavajuce, a on verovatno senilan... Da im nije prodao sada bi isteklo pravo Starka na bananicu i morali bi placati tantijeme ili da covek proda drugome. To ie nesto sto vredi par stotina hiljada godisnje.

Radojko

04.09.2016. 18:54

Ja brale kad se nalijem vinjaka osetim da sam popio kvaliet. Jer posle mi sve nekako kvalitetnije u Srbiji.

Ко тебе Јасеновцем и Олујом ти њега "смокијем" и "бананицом"

04.09.2016. 19:18

Исправите ме ако грешим, али, нису ли скоро сви - како кажете "наши" - брендови већ поодавно (од петооктобарске "револуције", наовамо) предати/продати у руке Туђмановим хрватским тајкунима Тодорићу, Тедескију, тј. хрватском "Агрокору", "Атлантик групи"... Дакле, биће да су наведени брендови ипак 'рвацки.

Raša

04.09.2016. 19:33

Dragoljub Marković, koji je napravio prvi vinjak 1933, osuđen je 12 godina kasnije kao neprijatelj naroda i države, a rehabilitovan je posle 37 godina od smrti odlukom Okružnog suda u Kruševcu. Šteta što to nije pomenuto i kako mu je oteta fabrika ... ostalo je istorija.

sumnja

05.09.2016. 03:26

@Raša - dragoljub markovic je svakako nepravedno i osvetnicki osudjen, medjutim ta prica da je on izmislio vinjak pre drugog svetskog rata je apsolunto netacna. cista konstrukcija! dusko milenkovic je napravio vinjak, a mica veljkovic ga usavrsio, to je tacno napisano u tekstu. steta sto nisu ispricali kako je do svega toga doslo. postoji prica i za to kako je prvi vinjak "sklopljen". reklo bi se silom prilika, ali brend menadzerke ne znaju takve price...

Kozara

04.09.2016. 19:35

Svi ti proizvodi nose samo ime onih starih dobrih,sada su lošijeg kvaliteta i do 50%.Važna je lova.Recimo "Plazma" nije kao ona nekad, a ni drugi proizvodi.

Plagijat iz Titovog doba

04.09.2016. 19:59

Recept plazme krili? Da li znate da je ukraden od Plasmon-a!!! Zato je svuda u svetu taj keks Lane! Nas kao brend je obican plagijat! O čemu dalje?

Nebojsa007

04.09.2016. 20:49

Generacije stvarale i cuvale. Svoj narod uposljavali da rade. Sa svojim proizvodima svoju decu hranili i nikakve stetne sastojke u njih nisu dodacali. Tako sa kolena na koleno decenijama. A onda dodje grupica eksperata (ja bi ih nazvao prodanih dusa) na celu sa Dinkicemi sve to poklone bud zasto. Da zlo bude vece pokloni ustasi

srba

04.09.2016. 22:22

Petar Tutavac je radio u lasti capljina pre dolaska u pozarevac.plazmu je licno on stvorio jer mu je to struka.nije plazma nokakva kopija vec orginalan proizvod.samo je ime slicno i zato se prodaje kao lane.

Giolle

15.12.2019. 21:45

@srba - Jeo sam italijanski "Plasmon". Slično je ime, oblik, ukus, i pozicija natpisa na samom biskvitu.

mimi

05.09.2016. 11:53

Plazma je najbolji keks svih vremena!!! Ima li sta lepse od plazme i mleka'?? a babanice jesu stvarno nezdrave, kao i smoki, pun masti itd... Za plazmu kazu da nije tolio nezdrava a li da ima dosta secera... Ne znam za vitamine, ali znam da bez plazme ne mogu i necu :)))

Palamantijeri

05.09.2016. 13:48

Sojino brašno u smokiju, sojino brašno u plazma keksu, soja u čokoladnoj banani... Pričajte nam malo o nepromenjenoj originalnoj recepturi i zdravoj hrani. Ajte molim vas!

LStevan

05.09.2016. 19:32

Malo je poznato da je recepturu za smoki, a koja se i danas koristi, usavrsio 1972 godine tada mladi tehnolog, a kasnije generalni direktor Soko Starka dr Vojislav Djordjevic.