Poskupelo i pecivo

D. MARINKOVIĆ

19. 12. 2010. u 20:58

Posle poskupljenja hleba pekari nas neprijatno iznenadili novim cenama peciva: kifle i perece su 20-30, đevrek do 40, kroasan 60, a burek 80 dinara

NIJE prošlo ni mesec dana od poskupljenja hleba, a na džepove potrošača novi udar iz pekara. Posle poskupljenja brašna, većina privatnih pekara u zemlji podigla je cene peciva za 10 do 25 odsto.

Peciva se u Srbiji prodaju po šarolikim cenama, zavisno od kvaliteta, ponude, tražnje i samog regiona. Obične kifle, koje teže od 50 do 80 grama, najčešće koštaju od 20 do 30, a bile su 15 do 25 dinara, isto kao i pogačice ili perece. Za đevrek valja izdvojiti od 25 do 40 dinara, a donedavno ovo pecivo je koštalo do 35 dinara. Kroasani, od 80 do 120 grama, zavisno da li su prazni ili punjeni, sada koštaju od 40 do 60 dinara. Burek je sa prosečnih 60 i 65 dinara poskupeo na 80.

Inače, trenutno za veknu belog hleba valja platiti najčešće od 30 do 44 dinara.

- Bilo je za očekivati da posle povećanja cena pšenice i brašna na red dođe i poskupljenje pekarskih proizvoda - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara Srbije. - Kilogram pšenice sa PDV dostiže 27, a brašna do 40 dinara, pa je logično da se promene i cenovnici peciva. Jer, u ovom slučaju, pored poskupljenja sirovine, imamo i osetan rast kursa evra, kao i poskupljenje goriva.

DOBRA ZARADA PECIVO je na našem tržištu oduvek donosilo dobru zaradu, posebno u gradovima. Zato pekare i niču gotovo na svakom koraku. Kada je reč o strukturi proizvodnje i prodaje hleba i peciva, u malim mestima i seoskim sredinama taj odnos je 80 prema 20 u korist vekni. Ali, u gradovima i urbanijim sredinama ta srazmera je obrnuta. Tek petina ukupne proizvodnje „odlazi“ na hleb.

Pojedini pekari, valja reći, rukovode se stanjem na tržištu. To znači da koriguju cenovnike samo za peciva koja imaju prođu. Dakle, cene se značajno razlikuju od pekare do pekare.

Značajnije, poslednji put, pecivo je poskupelo pre godinu i po dana - za pet do 12 odsto. U nekim pekarama, posebno u unutrašnjosti, zbog slabije kupovne moći, pekari su odugovlačili sa povećanjem cena. Tako je cena peciva uglavnom od 15 dinara, koliko staju kifle. Lisnato testo, poznatije kao žu-žu, recimo, prodaju za 25 dinara 100 grama, a cena u gradovima je dostigla i 40 dinara.

Pralica ističe da je do većeg poskupljenja došlo mahom u frekventnijim pekarama, u centralnim zonama većih gradova. One imaju izuzetno dobar promet i klijente sa dubljim džepom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije