Bajato i u korpama

D. MARINKOVIĆ

10. 10. 2010. u 20:51

Šta se dešava sa prehrambenom robom kojoj je istekao rok? Ustajale kobasice premazuju uljem i prodaju kao sveže

KUPCI danas u gotovo svakoj trećoj trgovini nabasaju na neki od proizvoda sa isteklim rokom trajanja. Neoprezni ili u žurbi, najčešće nalete na razne namaze, konzerve, margarine, pivo, kore, konditore, pa i suhomesnate proizvode kojima je davno prošao rok upotrebe.

Potrošač ima pravo da vrati trgovcu takav proizvod (i zahteva vraćanje novca), ali treba sve i da prijavi inspekciji.

DOMIŠLJATI
Inspektori su nailazili na razne domišljatosti prodavaca. Znali su da ustajale kobasice i slaninu operu, premažu uljem i začinskom paprikom, pa kao tek pristiglu, “svežu”, izlože u vitrinama. Ili da upakovane konditore sa isteklim rokom trajanja raspakuju i prodaju na meru. Dešava se i da pojedini trgovci robu sa isteklim rokom iznose u manjim količinama tokom popodneva, komad po komad, kada se ne očekuje poseta inspektora.

- Povećan je broj žalbi građana da trgovci prelepe cene i rok upotrebe na proizvodima - kaže Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije CEPS. - Toga ima i u malim i u velikim trgovinama. Posebno je teško pratiti puteve mesa kojem je istekao rok, jer nemamo povratnu informaciju kako je i gde završilo i da li je zaista uništeno.

Inspektori tvrde da je sve pod kontrolom i da samo “poneki takav artikal može da se zatekne u prodaji”.

- Sveže meso se proverava još na liniji klanja i žig sa datumom je znak da je ispravno - objašnjavaju u veterinarskoj inspekciji. - Rok suhomesnatih proizvoda se naznačava na deklaraciji, gde mora da stoji “upotrebljivo do...”.

Meso i proizvodi od mesa koji su neispravni i kojima je istekao rok uništavaju se po nalogu veterinarskog inspektora, odnosno šalju u kafilerije.

SNIŽENJE
 U SVETU se roba kojoj će uskoro isteći rok prodaje na akcijskim sniženjima i do 70 odsto, ali to kod nas nije slučaj. Trgovci kažu da “to kod nas nije zaživelo”.

- Postoje dve specijalizovane kuće u Srbiji, jedna u Ćupriji, druga u Somboru, gde se na neškodljiv način uništava meso - objašnjava Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede.

Trgovci kažu da se o rokovima trajanja strogo vodi računa.

- Imamo ugovore sa kafilerijama i sveže meso kome je istekao rok šaljemo tamo da se uništi - kaže Vesna Žabić, pi-ar menadžer “Delta Maksija”. - Kod ostalih roba sa isteklim rokom upotrebe, u ugovoru je precizirano da se vraća dobavljaču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije