Jagode kao od plastike

D. M. - M. S.

15. 05. 2011. u 20:47

Prvo voće i povrće stiže sa svih strana. Ukus nije po volji naših potrošača. prve ovogodišnje jagode prodavale se od 300 do 350 dinara

VOĆE i povrće u Srbiju stiže sa svih strana sveta. Prvi plodovi koji se nude na zelenim pijacama dolaze najčešće iz okolnih zemalja, ali i iz Jordana, Sirije, Argentine, Kine... Srpski uvoznici pri izboru najviše vode računa o ceni, ali i o tome da ukus bude nalik onom na koji su navikli domaći potrošači. Ipak, sa time se ne slaže većina građana. Naprotiv, često se čuje da prve ovogodišnje jagode nisu slatke kao ranije. I to nije tako samo ove sezone.

I drugi proizvodi na tezgama, barem prema mišljenju većine potrošača, nisu kao nekada. Paradajz je često bezukusan, a mladi krompir nema onu prepoznatljivu slast. Plodovi su krupni i mame poglede, ali gotovo uobičajeno imaju ukus gume. Nutricionisti tvrde da je naše podneblje naviklo na jače ukuse i mirise kod voća i povrća, kao i da je za pojedine vrste bilo potrebno mnogo godina da bi se srpsko tržište na njih naviklo i da bi ih prihvatilo.

Stručnjaci nas uveravaju da nema razloga za brigu, da se voće i povrće redovno kontroliše, kao i da bezličan ukus plodova nije posledica upotrebe raznih preparata koji se koriste za brže sazrevanje.

Profesor sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Zoran Keserović objašnjava da voćarima u regionu nije išlo naruku vreme ove sezone, proleće je bilo izuzetno kišovito i hladno, posebno u vreme vegetacije, pa se to odrazilo i na kvalitet ranih plodova.

- Nije bilo dovoljno sunčanih dana i plodovi nisu mogli da dostignu prepoznatljivu sočnost i slast - kaže profesor Keserović, i dodaje da će se u narednom periodu, sa više toplih dana, situacija značajno promeniti. - Inače, voće sa naših lokaliteta poznato je u Evropi po posebnom ukusom.

JEFTINIJE

ZA kilogram prvih jagoda prošle godine bilo je potrebno izdvojiti od 500 do čak 700 dinara. Prve ovogodišnje jagode prodavale su se po 300 do 350 dinara po kilogramu. I potrošači su primetili da ovo voće nikada nije bilo jeftinije na početku sezone. Kilogram sada staje najčešće 200 dinara, mada se na pojedinim tezgama nudi i po 150 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

OHIO_78

15.05.2011. 23:50

E moj sinko ranko he kod nas u usa i nema nista nego plastika ali izgled voca je savrsen da sam vlast ja bi zabranio prodaju tog voca cjenovnici su za prvoklasnu robu a hvalitet je zadnja klasa jos procitam da su ameri rekli da u hrvatskoj nema u trgovini prve klase robe kao da u usa ima.

Vucko Raskovic

16.05.2011. 02:27

Necemo da se naviknemo na plasticne jagode !!!!!!hocemo opet da jedemo one nase zdrave prirodne ukusne jagode koje smo jeli ceo zivot !!!!!!

Feniks

16.05.2011. 03:56

To je3 nova frankenstajn hrana.Lepa na ozgled , tvrda kora i bezukusno.Nije samo sto nije slatko , nego nema ukus a ni miris na vocku koju poznajete.Zapad ej odavno zatrovan ovom gm hranom koja utice na rad stomaka i nema trunke minerala i vitamina kao original.Jednog dana cete slaviti seljaka do neba.Svaka vocka se bere zelena i sazri u vagonima i gajbama.Ono sto nije videlo sunce , nema ni zivota u sebi , tako da ne moze ni da odrzi zivot coveka.Na zapadu nijedan farmer ne jede hranu sa svoje farme

rajko

16.05.2011. 05:03

Ovaj gosp. Keserovic nema bas puno znanja o poljoprivredi ili je on taj koji dozvoljava da se raznoliko smece uveze do Srpskih stolova,a radi novca i sticanja bogatstva.Osjecam se jadno kad kod nas ovi rade naopacke.Voce i povrce iz Srbije je najboljeg kvaliteta.Ali niko nece da pogura sela,sa dovoljno velikim najlonom recimo i dobicete gumene jagode bez ukusa i mirisa.A narode pouzdano znam i tvrdim da to sve beru zeleno a vjestacki sazreva dok dodje do vas,uz pomoc hemikalija u korenu.nema crva

Zeljko

16.05.2011. 05:30

Nema to nikakve veze sa oblacnim vremenom. Pravi razlog je to sto: Da bi se jagode ili paradajz koji su ubrani u Jordanu mogli transportovati u Srbiju, moraju se brati nepotpuno zreli da bi izdrzali transport. Npr. zreo paradajz traje 3-4 dana prije nego sto pocme da trune. Naravno zbog toga nemaju ukusa. Kao i sve ostalo, kvalitet je postao zrtva trke za novcem.... Ja licno vec 18 godina nisam okusio ukusno povrce i voce, sve dok mi govore da nema ukusnijeg na svijetu...

agronom

07.09.2011. 08:45

Gospodin Keserović je više političar nego profesor, stručnjak. E sad, njemu plata ide iz budžeta....