Šaka zdravlja snižava šećer
28. 01. 2018. u 09:15
Ruski recept za dijabetes - jabuka, lan, cimet, ren i riba. Ishrana obolelih mora da se sastoji od zdravih ugljenih hidrata poput povrća, integralnih žitarica i mahunarki, a bez “belih namirnica”
.jpg)
Shutterstock
JEDNA jabuka dnevno, doručak od lana i cimeta, čaj od rena i tri obroka ribe nedeljno - ruski su recept koji se daje svim obolelim dijabetičarima.
Dijabetes je podmukla bolest koja može da se kontroliše ukoliko se otkrije na vreme. Dijabetes tipa 1 ima do deset odsto obolelih, a razvija se u detinjstvu i drži se pod kontrolom uz insulin i strogim režimom ishrane. Dijabetes tipa 2 je neuporedivo češći, a imaju ga odrasle osobe koje često nisu ni svesne da su obolele. U početnoj fazi dijabetes tipa 2 se može regulisati ishranom, pa je pravilan unos namirnica, uz dobro odabrane čajeve, pravo rešenje.
Ishrana obolelih mora da se sastoji od zdravih ugljenih hidrata poput povrća, integralnih žitarica i mahunarki, a bez “belih namirnica”: brašna, pirinča i krompira.
ISHRANA
Đumbir je najbolji prijatelj dijabetičara i treba da ga dodaju u sva jela, ali pred kraj kuvanja. Ukoliko se četvrtina kašičice svežeg đumbira uzima tokom tri meseca, nivo šećera može da dovede do normale. Zobena ili lanena kaša i cela zrna žitarica su poželjan doručak za šećeraše.
U Rusiji je riba osnovna hrana dijabetičara, koja ujedno smanjuje i visok pritisak. Proteini iz ribe dovode u ravnotežu nagle skokove šećera u krvi. Orašasti plodovi, kao što su orasi ili bademi, ali i kikiriki su moćna užina koja produžava osećaj sitosti, ali se jede u količini jedne šake.
Cimet, kurkuma, lovor i karanfilić su začini kojima dijabetičari treba da obogate jelo. Hroma ima i u luku, spanaću, paradajzu, grašku, jabukama, šljivama i bananama.
RECEPTI
ČAJ OD ĐUMBIRA
MOŽE se piti čaj iz kesica, ali je zdravije koren veličine pet centimetara iseckati i dodati u ključalu vodu (jedna šolja) i kuvati još nekoliko minuta.
JAJE I SIRĆE
UVEČE se jaje obari i viljuškom napravi nekoliko rupica, pa prelije sirćetom i ostavi tokom noći. Ujutro se pojede jaje i popije čaša mlake vode u koju se doda kašika sirćeta.
NAPITAK OD OVSA
SA pola litre prokuvane i ohlađene vode treba preliti 50 grama zrna ovsa i kuvati na tihoj vatri 15 minuta. Poklopi se i ostavi da odstoji sat, a onda procedi i sipa u flašu. Pola čaše napitka se uzima tri puta dnevno pre jela.
SOK OD KELjA, KIVIJA, BANANE i JABUKE
ŽEĐ je najbolje “ugasiti” vodom, ali i sledećim sokom: po šaku kelja, kivija, banane i jabuke treba samleti, pomešati sa pola litra vode i piti tokom dana.
.jpg)
SIRUP OD RENA
NEOLjUŠTEN koren rena se isecka uz čen belog luka, pomeša i stavi u čistu teglu. Ren i luk se poliju pivom i ostave na tamnom mestu deset dana. Procede se i prva dva dana piju po kašičicu tri puta dnevno, a zatim po supenu kašinu - tri puna dnevno. Pije se uvek pre jela.
JAJE I LIMUN
UMUTI se jaje i doda sok od limuna bez semenki. Sve se dobro promeša i pije dve nedelje svakog ujutra na “prazan stomak”.
CIMET SA JOGURTOM
Dnevno u organizam treba uneti kašikicu cimeta, pa svako jelo, poput kafe, jogurta ili zobenu kašu treba posuti prahom cimeta.
.jpg)
GLjIVA ČAGA
PARAZITSKA gljiva čaga, koja raste na kori breze, tradicionalan je lek ruske medicine. Poznati je antioksidans, a ima imunostimulativno i delovanje koje reguliše nivo šećera u krvi. Poboljšava sposobnost tolerancije glukoze i otpornost na insulin, pa se veruje da bi u budućnosti čaga mogla biti lek za lečenje dijabetesa. Kod nas se uzima prerađena u obliku kapsula.
SREBRNA SVILENICA
U KINI se biljka srebrna svilenica koristi kao lek za ujed zmije, a u Rusiji kao uništavač šećera.
Novija istraživanja ekstrakta ove biljke su pokazala da ima sposobnost da smanji dijabetes tipa 2 na tip 1. Srebrna svilenica pospešuje obnovu gušterače i normalizuje nivo šećera u krvi. U Rusiji se jede uporedo sa obrokom bogatim ugljenim hidratima ili šećerom, jer uspeva da neutrališe višak šećera. Kod nas se može naći kao čaj ili kao ekstrakt. Recept za čaj je jednostavan: kesicu treba preliti sa dva decilitra vrele vode, a kada odstoji deset minuta - izvadi se i popije.