Praškom protiv klica
30. 10. 2016. u 08:15
Krompir se teško čuva u skladištu. Škode mu i niske i visoke temperature, a na krtolama niču klice

Krompir se teško čuva u skladištu
Krompir se teško čuva u skladištu. Škode mu i niske i visoke temperature, a na krtolama niču klice. U hladnjačama gde temperatura i ventilacija mogu da se “šteluju“ čuvanje nije veći problem, ali zato jeste u kućnim pomoćnim skladištima.
Krtole se u domaćinstvima najčešće čuvaju u podrumima, a ređe u trapovima. Težina im se smanjuje, a na kraju zime na krtolama izrastaju klice. Na mestima oko izrasle klice mogu da uđu gljivice i bakterije koje prouzrokuju trulež.
Da bi se to izbeglo potrebno je krompir pri skladištenju zaprašiti preparatom "Tuberite". To je sredstvo za sprečavanje klijanja konzumnog krompira na bazi 1% aktivne materije – hlorprofam. Ogledima je dokazano da to zaprašivanje sprečava naklijavanje od 70 do sto posto tretiranih krtola, a ujedno sprečava i ulazak štetnih gljivica i bakterija.
Zaprašuje se krompir koji će se čuvati duže od mesec dana. Za sto kilograma krompira dovoljno je sto grama "Tuberita". Zaprašuju se gomile po slojevima i to samo suvi krompir. Zaprašeni krompir pre upotrebe za jelo treba dobro oprati. Semenski krompir se ne sme zaprašivati ovim preparataom niti se sme čuvati u istoj prostoriji sa zaprašenim krompirom da ne izgubi klijavost.