Praškom protiv klica

V. N.

30. 10. 2016. u 08:15

Krompir se teško čuva u skladištu. Škode mu i niske i visoke temperature, a na krtolama niču klice

Прашком против клица

Krompir se teško čuva u skladištu

Krompir se teško čuva u skladištu. Škode mu i niske i visoke temperature, a na krtolama niču klice. U hladnjačama gde temperatura i ventilacija mogu da se “šteluju“ čuvanje nije veći problem, ali zato jeste u kućnim pomoćnim skladištima.

Krtole se u domaćinstvima najčešće čuvaju u podrumima, a ređe u trapovima. Težina im se smanjuje, a na kraju zime na krtolama izrastaju klice. Na mestima oko izrasle klice mogu da uđu gljivice i bakterije koje prouzrokuju trulež.

Da bi se to izbeglo potrebno je krompir pri skladištenju zaprašiti preparatom "Tuberite". To je sredstvo za sprečavanje klijanja konzumnog krompira na bazi 1% aktivne materije – hlorprofam. Ogledima je dokazano da to zaprašivanje sprečava naklijavanje od 70 do sto posto tretiranih krtola, a ujedno sprečava i ulazak štetnih gljivica i bakterija.

Zaprašuje se krompir koji će se čuvati duže od mesec dana. Za sto kilograma krompira dovoljno je sto grama "Tuberita". Zaprašuju se gomile po slojevima i to samo suvi krompir. Zaprašeni krompir pre upotrebe za jelo treba dobro oprati. Semenski krompir se ne sme zaprašivati ovim preparataom niti se sme čuvati u istoj prostoriji sa zaprašenim krompirom da ne izgubi klijavost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije