Bonton slavlja

Z. O. J.

03. 05. 2018. u 09:20

Domaćina slavlja treba da izbegne određene greške a da napravi dobru atmosferu, poručuju stručnjaci za bonton.

Бонтон славља

Shutterstock

Ukoliko organizujete slavlje u kući, trebalo bi da poštujete određena pravila. Ovo se posebno odnosi na domaćina koji treba da izbegne određene greške a napravi dobru atmosferu, poručuju stručnjaci za bonton.

* Zdravica posvećena tom činu treba da bude prigodna, što kraća i što simpatičnija. Šale na račun domaćina ili gostiju nisu preporučljive, da se neko ne bi uvredio.

* Hranu i oblačenje treba uskladiti. Ako postoji dres kod on mora da se poštuje. Ako je toaleta svečana i gozba treba da je raskošna. Treba voditi računa o potrebama gostiju, pogotovo ako su vegetarijanci ili alergični na određenu hranu.

* Neprijatna tišina nikako nije poželjna ako se na slavlju nalaze osobe koje se međusobno nedovoljno poznaju. Domaćin je taj koji prilikom upoznavanja treba da otkrije šta im je zajedničko i tako uspostavi prijatnu atmosferu.

* Nenajavljeni gosti nisu uvek rado viđeni, pa se zato sa svima treba precizno dogovoriti sa kim i u kolikom broju dolaze, čak ako je u pitanju i kućni ljubimac. I bez obzira na to ko da organizuje slavlje, u goste se ne odlazi praznih ruku. Flaša vina ili buket cveća sasvim su dovoljni.

* Trajanje zabave ne treba da se otegne do ranih jutarnjih sati. Gosti treba da poštuju domaćina i njegovo gostoprimstvo i da osete kada treba da pođu. Domaćin može na diskretan način da stavi do znanja da je žurka gotova time što će početi da rasklanja hranu i flaše pića sa stola.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Logic

06.05.2018. 12:44

Zašto ste izostavili "sikter kafu" ? To je dostojanstvenije od raspremanja stola, da ne idemo u ustaljeni redosled iznošenja, služenja hrane i iznošenja i odnošenja hranom određenog pribora za jelo