Božićni ručak
06. 01. 2018. u 16:15
Mimoza salata; Teleća čorba; Sarma sa pečurkama; Praseće pečenje; Krompir sa slaninom

Shutterstock
Mimoza salata
Potrebno je:
* 3 krompira
* 2 šargarepe
* 3 jajeta
* 200 g pilećih prsa
* 400 ml kisele pavlake
* 150 g kačkavalja
* 100 g feta sira
* 150 g majoneza
* trećina tegle kiselih krastavčića
* so i biber
Operite krompir i skuvajte ga u ljusci, šargarepu očistite i skuvajte je. Kada se ohlade, oljuštite krompir i izrendajte krompir, šargarepu, jaja i kisele krastavčiće. U vatrostalnu činiju stavite prvo posoljen i pobiberen krompir, zatim šargarepu, trećinu pavlake i majoneza, pa pileća prsa, krastavčiće, feta sir i kačkavalj, pavlaku i majonez, pa ponovite još jednom, a po vrhu pospite narendan kačkavalj. Kao dekoracija može poslužiti izrendano žumance, a možete i prepoloviti jaje i ukrasiti salatu listovima peršuna.
Teleća čorba
Potrebno je:
* 500 g teletine
* 1 crni luk
* 2 čena belog luka
* 2 krompira
* 2 šargarepe
* 2 kašike gustina
* ulje, so, biber, aleva paprika, veza peršuna, lovorov list

U dubljoj šerpi na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk. Kad luk postane staklast, dodajte meso isečeno na kocke i dinstajte 15 minuta. Sipajte 1,5 do 2 litra vode u zavisnosti od toga da li volite ređu ili gušću čorbu, dodajte krompir i šargarepu iseckane na kocke, so, biber, lovor i kuvajte još pola sata. Kad je povrće skuvano, umutite gustin sa vodom i malo aleve paprike i umešajte u čorbu. Dodajte vezu peršuna i kuvajte čorbu još nekoliko minuta. Služite uz kiselu pavlaku.
Sarma sa pečurkama
Potrebno je:
* 15 listova kiselog kupusa
* 3 glavice crnog luka
* 400 g šampinjona
* 200 g pirinča
* ulje, biber, so, konzerva pelata, peršun

Na zagrejanom ulju dinstajte sitno isečen crni luk, pa dodajte pečurke isečene na listiće. Dok se pečurke dinstaju, u drugoj šerpi obarite pirinač, pa dodajte pečurkama. Posolite, pobiberite i sve lepo promešajte. Kad se masa malo prohladi, filujte listove kupusa i zavijajte ih u sarme. Poređajte u zemljani lonac ili vatrostalnu posudu, dodajte konzervu pelata, peršun i malo vode, so i biber i krčkajte na laganoj vatri sat vremena, a na kraju zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.
Praseće pečenje
Potrebno je:
* 2 kg prasetine
* kašika sirćeta
* so, ulje

Operite prasetinu (but, rebra ili plećku, po izboru), zasecite kožu na nekoliko mesta kako bi kora bila hrskava, dobro posolite meso i stavite ga u nauljenu tepsiju. Premažite kožu prasetine sirćetom jer će ono tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće. Prekrijte dno tepsije vodom i pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Nakon 10 minuta, smanjite na 150 stepeni i pecite 4-5 sati. Ako meso nije dovoljno rumeno, na kraju opet povećajte temperature i pecite još 20 minuta. Služite uz baren krompir ili pirinač.
Krompir sa slaninom
Potrebno je:
* 6 većih krompira
* 200 g kačkavalja
* 100 g slanine
* 50 g putera
* maslinovo ulje, biber, origano, sok od pola limuna

Oljuštite krompir i uzduž ga prepolovite. Svaku polovinu malo izdubite da biste mogli da filujete krompir. U posudi izmešajte seckanu slaninu, izrendan kačkavalj, biber, origano i sok od pola limuna. Ovim nadevom filujte krompir koji ćete prvo premazati maslinovim uljem. Složite u vatrostalnu posudu premazanu puterom i pecite oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
deki
08.01.2018. 23:54
molim mesto na koronarnoj jedinici
@deki - HAHAHA....Ja vam se pridruzujem....Posle praznika bacam se na dijetu ili cemo biti na istom odeljenju.
Komentari (2)