Božićni ručak

V. N.

06. 01. 2018. u 16:15

Mimoza salata; Teleća čorba; Sarma sa pečurkama; Praseće pečenje; Krompir sa slaninom

Божићни ручак

Shutterstock

Mimoza salata


Potrebno je:

* 3 krompira

* 2 šargarepe

* 3 jajeta

* 200 g pilećih prsa

* 400 ml kisele pavlake

* 150 g kačkavalja

* 100 g feta sira

* 150 g majoneza

* trećina tegle kiselih krastavčića

* so i biber


Operite krompir i skuvajte ga u ljusci, šargarepu očistite i skuvajte je. Kada se ohlade, oljuštite krompir i izrendajte krompir, šargarepu, jaja i kisele krastavčiće. U vatrostalnu činiju stavite prvo posoljen i pobiberen krompir, zatim šargarepu, trećinu pavlake i majoneza, pa pileća prsa, krastavčiće, feta sir i kačkavalj, pavlaku i majonez, pa ponovite još jednom, a po vrhu pospite narendan kačkavalj. Kao dekoracija može poslužiti izrendano žumance, a možete i prepoloviti jaje i ukrasiti salatu listovima peršuna.


Teleća čorba


Potrebno je:

* 500 g teletine

* 1 crni luk

* 2 čena belog luka

* 2 krompira

* 2 šargarepe

* 2 kašike gustina

* ulje, so, biber, aleva paprika, veza peršuna, lovorov list

U dubljoj šerpi na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk. Kad luk postane staklast, dodajte meso isečeno na kocke i dinstajte 15 minuta. Sipajte 1,5 do 2 litra vode u zavisnosti od toga da li volite ređu ili gušću čorbu, dodajte krompir i šargarepu iseckane na kocke, so, biber, lovor i kuvajte još pola sata. Kad je povrće skuvano, umutite gustin sa vodom i malo aleve paprike i umešajte u čorbu. Dodajte vezu peršuna i kuvajte čorbu još nekoliko minuta. Služite uz kiselu pavlaku.


Sarma sa pečurkama


Potrebno je:

* 15 listova kiselog kupusa

* 3 glavice crnog luka

* 400 g šampinjona

* 200 g pirinča

* ulje, biber, so, konzerva pelata, peršun

Na zagrejanom ulju dinstajte sitno isečen crni luk, pa dodajte pečurke isečene na listiće. Dok se pečurke dinstaju, u drugoj šerpi obarite pirinač, pa dodajte pečurkama. Posolite, pobiberite i sve lepo promešajte. Kad se masa malo prohladi, filujte listove kupusa i zavijajte ih u sarme. Poređajte u zemljani lonac ili vatrostalnu posudu, dodajte konzervu pelata, peršun i malo vode, so i biber i krčkajte na laganoj vatri sat vremena, a na kraju zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.


Praseće pečenje


Potrebno je:

* 2 kg prasetine

* kašika sirćeta

* so, ulje

Operite prasetinu (but, rebra ili plećku, po izboru), zasecite kožu na nekoliko mesta kako bi kora bila hrskava, dobro posolite meso i stavite ga u nauljenu tepsiju. Premažite kožu prasetine sirćetom jer će ono tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće. Prekrijte dno tepsije vodom i pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Nakon 10 minuta, smanjite na 150 stepeni i pecite 4-5 sati. Ako meso nije dovoljno rumeno, na kraju opet povećajte temperature i pecite još 20 minuta. Služite uz baren krompir ili pirinač.



Krompir sa slaninom


Potrebno je:

* 6 većih krompira

* 200 g kačkavalja

* 100 g slanine

* 50 g putera

* maslinovo ulje, biber, origano, sok od pola limuna

Oljuštite krompir i uzduž ga prepolovite. Svaku polovinu malo izdubite da biste mogli da filujete krompir. U posudi izmešajte seckanu slaninu, izrendan kačkavalj, biber, origano i sok od pola limuna. Ovim nadevom filujte krompir koji ćete prvo premazati maslinovim uljem. Složite u vatrostalnu posudu premazanu puterom i pecite oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

E

12.01.2018. 19:48

@deki - HAHAHA....Ja vam se pridruzujem....Posle praznika bacam se na dijetu ili cemo biti na istom odeljenju.