Veza hrane i bolesti pluća

30. 01. 2017. u 21:48

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvard univerziteta tvrde da suhomesnati proizvodi čak predstavljaju moguću opasnost za pojavu hronične opstruktivne bolesti pluća

Веза хране и болести плућа

Shutterstock

Da preterana upotreba suhomesnatih proizvoda nije dobra za zdravlje, već se dugo zna. Ispitujući uticaj ishrane na zdravlje ljudi, istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvard univerziteta sada tvrde da suhomesnati proizvodi čak predstavljaju moguću opasnost za pojavu hronične opstruktivne bolesti pluća (HOB).

HOB je plućno oboljenje koje karakteriše upala alveola, važnih za razmenu gasova tokom disanja.

- Istraživanjem je obuhvaćeno više od 42.000 osoba, među kojima je 111 imalo HOB. Analizirajući šta su oboleli najviše jeli, konstatovali smo da u velikim količinama troše upravo suhomesnate proizvode. Ustanovili smo i da ljudi koji svakodnevno konzumiraju ovu hranu, imaju 2,64 puta veći rizik da obole od HOB, što je posebno izraženo kod pušača - ističe dr Rafael Varaz, rukovodilac stručnog tima, savetujući da se u jelovnik, kao čuvari pluća, uvrste namirnice bogate vlaknima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije