Ako bez razloga izbegavate gluten, gorko ćete se kajati

NovostiOnline

14. 03. 2017. u 20:30

Već dugo vlada trend eliminacije glutena iz ishrane. Osobe koje bez ikakvog opravdanog razloga izbegavaju gluten u većem su riziku od..

Ако без разлога избегавате глутен, горко ћете се кајати

Foto: Thinkstock.com

Već dugo vlada trend eliminacije glutena iz ishrane, ali Američko udruženje kardiologa upozorava da to može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Osobe koje bez ikakvog opravdanog razloga izbegavaju gluten u većem su riziku od dijabetesa tipa 2, otkrili su naučnici.

Stručnjaci Univerziteta Harvard pregledali su tri studije o uticaju glutena na zdravlje osoba koje nisu alergične na taj protein iz žitarica koje su obuhvatile ukupno 200.000 ispitanika.

Iste studije su pokazale da kod osoba koje nisu osetljive na gluten i nemaju celijakiju ta komponenta ni na koji način ne škodi zdravlju.

Naučnici su, naime, utvrdili da osobe koje su favorizovale proizvode bez glutena nisu unosile dovoljno vlakana u ishrani, a poznato je da namirnice bogate vlaknima smanjuju opasnost od razvoja dijabetesa.

Nutricionisti upozoravaju i na vrlo visok glikemijski indeks hrane bez glutena, koja je siromašna vlaknima, vitaminima i mineralima. Oni upozoravaju i da takva zamenska hrana može sadržati brojne toksične aditive.

Glikemijski indeks kategorizuje hranu prema brzini podizanja nivoa glukoze, odnosno šećera u krvi. Hrana s niskim glikemijskim indeksom vari se duže i zato izaziva manji porast nivoa glukoze u krvi, za razliku od one s visokim indeksom.

(b92/Vecernji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miroslav

15.03.2017. 07:47

Od kada to pšenično brašno ima nizak GI? Osim u pšenici, gde to još ima glutena? A pšenica prepuna vlakana, naročito belo brašno!!!