Rižoto, palačinke, škampi: Recepti za specijalitete sa šparglom
26. 11. 2019. u 16:10
Napravite: aromatični rižoto, supu sa kozjim sirom, kiš sa čeri paradajzom, mediteranske palačinke, slatko-ljute škampe

Depositphotos
AROMATIČNI RIŽOTO
Potrebno je:
- 300 g pirinča
- 1 vezica špargli
- 1 kocka za supu
- malo belog vina
- 3 mlada luka
- maslinovo ulje
- so, biber
- parmezan
Luk iseckajte na kolutiće i stavite da se prodinsta na ulju. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte pirinač, pa ostavite da se proprži oko tri minuta i dolijte jedan prst belog vina. Skuvajte špargle i stavite ih u činiju hladne vode kako bi sačuvale boju. U drugoj šerpi skuvajte supu od kocke i, kad vino ispari, postepeno je ulivajte u tiganj sa pirinčem i lukom, sve dok pirinač ne postane "al dente", odnosno tvrđe skuvan po standardima italijanske kuhinje. Isecite špargle i dodajte ih u tiganj sa rižotom. Promešajte i ostavite još nekoliko minuta da se krčka na tihoj vatri. Jelo služite toplo, odozgo posuto parmezanom.
SUPA SA KOZJIM SIROM
Potrebno je:
- 120 g kozjeg sira
- 30 g seckanog bosiljka
- so, biber
- 30 g putera
- 1 veći praziluk
- 1 l pileće supe
- 500 g špargle, naseckane
Još:
- 30 g seckanog bosiljka

U činiji dobro zamešajte bosiljak sa sirom, pa dodajte so i biber po ukusu. Manjom kašikom za sladoled, prethodno naprskanom uljem, vadite kugle sira i ređajte ih na papir za pečenje i tako prebacite u frižider da se hlade 30 minuta. U dubljoj šerpi zagrejte puter, pa na njemu 3-4 minuta pržite praziluk. Dodajte pileću supu, špargle i bosiljak, so i biber po ukusu, i kuvajte 20 minuta na umerenoj temperaturi, dok špargla ne omekša. Izmešajte štapnim mikserom, pa poslužite toplo, sa kuglom sira.
KIŠ SA ČERI PARADAJZOM
Potrebno je:
- 200 g mekog brašna
- 100 g putera
- 1 jaje
- malo soli
- 200 g špargle
- 100 g rendanog kačkavalja
- 150 g čeri paradajza
- 3 jajeta
- 200 ml kisele pavlake

U brašno sipajte so, jaje i polako ubacujte puter isečen na listiće. Rukama utrljavajte puter i umesite glatko testo, pa ga ostavite da jedan sat odstoji u frižideru. Iseckajte šparglu na 2-3 dela, čeri na pola, a sir narendajte. Izvadite testo iz frižidera, rastanjite ga i njime obložite pleh za kiš, tako da ivice malo izviruju. Na testo stavite povrće i prelijte jajima umućenim sa kiselom pavlakom. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni i služiti toplo, isečeno na trouglove.
MEDITERANSKE PALAČINKE
Potrebno je za špargle:
- 1,5 kg špargli
- so
- prstohvat šećera
- malo putera
- malo limunovog soka
Za palačinke:
- 300 g brašna
- 1/2 l mleka
- 3 jajeta
- prstohvat soli
- malo putera
Još:
- 100 g parmezana

Odsecite šparglama vrhove, pa ih kuvajte 15 minuta (ako su deblje) ili ili sedam (ukoliko su mlade), na umerenoj temperaturi, u posoljenoj vodi u koju ste dodali prstohvat šećera, puter i malo limunovog soka. Obarene špargle ocedite, pa ih kratko propržite na puteru, na umerenoj temperaturi. Napravite testo za palačinke i pecite ih na puteru, tako da dobijete 10-15 komada. Svaku od njih pospite rendanim parmezanom, na sredinu stavite 2-3 špargle i urolajte ih.
SLATKO-LjUTI ŠKAMPI
Potrebno je:
- 500 g očišćenih škampa
- kašika maslinovog ulja
- kašika pasiranog belog luka
- kašika narendanog đumbira
- pomorandža - sok i narendana korica
- kašika soja sosa
- kašika pirinčanog sirćeta
- kašika meda
- kašika ljutog sosa
- mešavina sušenog biljnog začina
- biber
- 100 g sitno seckanog korijandera ili peršuna

Očistite škampe, ali im ostavite repiće, pa ih propržite na maslinovom ulju sa svake strane po 2-3 minuta. Izvadite ih u na veći tanjir. U tiganj dodajte pasirani beli luk i narendani sveži đumbir, propržite vrlo kratko, oko minut, samo dok ne zamiriši. Dodajte sok od pomorandže, narendanu koricu, sirće, med, ljuti i soja sos, dobro varjačom izmešajte po dnu da biste rastvorili sok koji su škampi pustili, pa ukuvajte do željene gustine. Sklonite sa vatre, umešajte ispržene škampe, dodajte sitno seckan korijander ili peršun, promešajte i poslužite.
ROLOVANE SA PRŠUTOM
Potrebno je:
- 1 vezica špargli (10-15 komada)
- 10-15 listova pršute
- 1 kašika maslinovog ulja
- kisela pavlaka (po želji)

Očistite šparglu tako što ćete odstraniti tvrde delove, pa svaki štapić umotajte u list pršute. Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju, stavite umotanu šparglu i pecite. Jelo je gotovo kad pršuta postane hrskava, a špargla i dalje zelena, ali blago hrskava.