Ukusni kolači sa pomorandžom
22. 10. 2019. u 14:15
Predlažemo vam: mafine sa makom; grčku portokalopitu; jafa kuglof

Depositphotos
MAFINI SA MAKOM
Potrebno je:
- velika pomorandža
- 220 g brašna
- 250 g maka
- 100 g smeđeg šećera
- 200 g kisele pavlake
- 1/2 praška za pecivo
- 5 kašika ulja
- 2 jajeta
- malo soli
U jednoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo. U drugoj sjedinite mak, šećer, so, ulje i kiselu pavlaku, pa dodajte jaja, izmešajte, potom ubacite mešavinu brašna i pomorandžu koju ste oljuštili i iseckali. Smesu sipajte u korpice koje ste stavili u kalup za mafine. Pecite oko 20 minuta u rerni koju ste zagrejali na 170 stepeni. Hladne i izvađene iz pleha ukrasite po želji.

GRČKA PORTOKALOPITA
Potrebno je:
- 450 g debljih kora za pite
- 6 pomorandži
- po kašičica praška za pecivo i sode bikarbone
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 g šećera
- 3 velika jajeta
- 400 g gustog jogurta
- 200 ml ulja
Za preliv:
- 250 ml soka od pomorandže
- 250 ml vode
- kesica vanilin šećera
- 300 g šećera
Prvo pripremite preliv. Iscedite sok od pomorandže, dodajte vodu, šećer i kuvajte desetak minuta. Sklonite da se hladi. Na stolnjak poređajte kore, stisnite ih i ostavite oko 2 sata da se suše. Tri pomorandže operite sunđerom na koji ste kanuli malo deterdženta, isperite mlakom vodom, a potom i vodom u koju ste dodali malo jabukovog sirćeta. Isperite ponovo, pa stavite u činiju sa vodom u koju ste sipali kašiku sode bikarbone. Posle sat vremena ih isperite. Spremne su za upotrebu. Dve stavite u šerpu i kuvajte oko sat, a od treće narendajte koricu. Od preostale dve pomorandže plus od one kojoj ste narendali koricu iscedite sok, a preostale dve kuvane malo prohladite, lagano iscedite sok (neka ostane pulpa), isecite ih na komade, stavite u multipraktik, dodajte sok od tri pomorandže, narendanu koricu i sve sameljite u kašu. Dodajte šećer, ulje, izmešajte, ubacite jaja, jogurt, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, ponovo izmešajte i smesu sipajte u veću činiju. Suve kore sitno izmrvite, dodajte ih u smesu od pomorandži i kašikom izmešajte. Izlijte u tepsiju, preko poređajte kriške preostale pomorandže i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Kad je pita gotova, zalijte je hladnim prelivom. Ukusnija je kad se služi sutradan.

JAFA KUGLOF
Potrebno je:
- 2 pomorandže
- 1 dl gaziranog soka od pomorandže
- 50 g kandirane korice limuna i pomorandže
- 250 g šećera
- 5 jaja
- 2 dl ulja
- 300 g brašna
- prašak za pecivo
- prezle
- 100 g istopljene čokolade
- 100 g čokolade za glazuru
- malo margarina
Posebno umutite belanca i žumanca sa šećerom i spojite. Stalno mešajući, polako dodajte ulje, sok i narendanu koru jedne pomorandže, istopljenu čokoladu, gazirani sok, kandirano voće, brašno i prašak za pecivo. Modlu namažite rastopljenim margarinom i pospite prezlama. Pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko jedan sat. Pre nego što kuglof izvadite iz modle, izbušite ga tankim štapićem i u rupice sipajte sok od druge pomorandže. Neka odstoji u modli oko pola sata, pa ga prevrnite na tanjir, premažite glazurom od čokolade i ukrasite po želji.