Sve boje tarta
13. 10. 2019. u 19:50
Ljubitelji poslastica trebalo bi da probaju ove recepte za pripremanje tarta: od šljiva, od jabuka i čokoladni sa rumom.

Od šljiva
Potrebno je: 250 g brašna, 125 g maslaca , 75 g šećera , jaje , 2-3 kašike hladne vode , malo narendane kore limuna , jaje za premazivanje. Za fil: 500 g svežih šljiva , 2-3 kašike ruma , šećer , cimet
Zamesite testo od navedenih sastojaka, zamotajte ga u foliju i stavite da odstoji u frižideru pola sata. Šljive prepolovite, izvadite koštice i isecite ih na kriške. Prelijte ih rumom, pospite cimetom i ostavite da odstoje, povremeno ih mešajući. Rastanjite testo i obložite kalup za tart, na nekoliko mesta izbockajte viljuškom. Preko testa rasporedite šljive i pospite sa dve-tri kašike šećera. Ivice testa premažite umućenim jajetom. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni. Pospite šećerom u prahu.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Od jabuka
Potrebno je za testo: 200 g brašna, 50 g šećera, vanilin šećer, prstohvat soli, jaje, 100 g putera isečenog na listiće. Za fil: 8 jabuka, 4 kašike šećera, kašičica limunovog soka, kesica cimeta, kašika suvog belog vina, 3 kašike jabukovog soka, 40 g putera

* * * * * * * * * * * * * * * * *
Čokoladni sa rumom
Potrebno je: 50 g hladnog putera + malo za podmazivanje, 150 g brašna, kašičica kakaoa, 2 kašičice šećera u prahu, prstohvat solin žumance, 200 g čokolade za kuvanje, 25 g omekšalog putera, 250 g slatke pavlake, kašičica ruma, nekoliko oraha
