Sve boje tarta

13. 10. 2019. u 19:50

Ljubitelji poslastica trebalo bi da probaju ove recepte za pripremanje tarta: od šljiva, od jabuka i čokoladni sa rumom.

Све боје тарта

Od šljiva

Potrebno je: 250 g brašna, 125 g maslaca , 75 g šećera , jaje , 2-3 kašike hladne vode , malo narendane kore limuna , jaje za premazivanje. Za fil: 500 g svežih šljiva , 2-3 kašike ruma , šećer , cimet

Zamesite testo od navedenih sastojaka, zamotajte ga u foliju i stavite da odstoji u frižideru pola sata. Šljive prepolovite, izvadite koštice i isecite ih na kriške. Prelijte ih rumom, pospite cimetom i ostavite da odstoje, povremeno ih mešajući. Rastanjite testo i obložite kalup za tart, na nekoliko mesta izbockajte viljuškom. Preko testa rasporedite šljive i pospite sa dve-tri kašike šećera. Ivice testa premažite umućenim jajetom. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni. Pospite šećerom u prahu.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Od jabuka

Potrebno je za testo: 200 g brašna, 50 g šećera, vanilin šećer, prstohvat soli, jaje, 100 g putera isečenog na listiće. Za fil: 8 jabuka, 4 kašike šećera, kašičica limunovog soka, kesica cimeta, kašika suvog belog vina, 3 kašike jabukovog soka, 40 g putera

Sastojke za testo umutite, pa mešajte rukama da dobijete kompaktnu smesu. Testo uvijte u celofan i ostavite u frižideru pola sata. Pet jabuka oljuštite, očistite i isecite na kockice. Stavite ih u šerpu sa dve kašike šećera, limunovim sokom, cimetom, vinom i sokom od jabuka i dinstajte desetak minuta na tihoj vatri. Jabuke izgnječite i ostavite da se ohlade. Podmazani kalup za pitu obložite testom koje ste na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljali u krug, pa na njega stavite dinstane jabuke, a preostale oljuštite, očistite i nasecite na kriške i složite kao crep preko prvog fila. Jabuke pospite puterom isečenim na listiće, preostalim šećerom i cimetom. Tart pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Čokoladni sa rumom

Potrebno je: 50 g hladnog putera + malo za podmazivanje, 150 g brašna, kašičica kakaoa, 2 kašičice šećera u prahu, prstohvat solin žumance, 200 g čokolade za kuvanje, 25 g omekšalog putera, 250 g slatke pavlake, kašičica ruma, nekoliko oraha

Podmažite okrugli kalup za pite. U veliku posudu sipajte brašno, kakao, šećer i so. Dodajte puter i rukama umesite testo. Po potrebi sipajte vodu. Pospite radnu površinu brašnom, razvaljajte testo u krug, pa ga prebacite u kalup za pečenje. Dobro pritisnite uz ivice. Pokrijte papirom za pečenje i preko stavite nešto što će sprečiti da se testo nadođe. Držite ga u frižideru oko 30 minuta. Zagrejte rernu na 190 stepeni i ubacite rashlađeno testo da se peče 15 minuta, zatim odstranite papir, pa pecite još pet minuta. Rastopite mešavinu čokolade i putera. Dodajte rum i umućenu slatku pavlaku. Kremom prelijte testo. Neka odstoji u frižideru tri sata. Pospite kakaom i ukrasite orasima ili čokoladom (otopljenom, narendanom).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije