Jabuka u slanim jelima
09. 10. 2019. u 14:05
Evo naših predloga za slana jela u kombinaciji sa jabukom: sočna pačetina, pečena riba, kotleti sa žalfijom, čorba sa bundevom, ramstek na voćnom pireu, Valdorf salata, brzi omlet

Depositphotos
SOČNA PAČETINA
Potrebno je:
- 1/2 kg pačetine
- 3 kašike ulje
- 2 kašike dižon senfa
- 5 nakiselih jabuka
- 1 veza majčine dušice
- 5 čenova belog luka
- 200 ml tamnog piva
- 1 kafena kašičica mlevene crvene paprike
Senf, mlevenu papriku i isitnjene čenove belog luka pomešajte sa malo soli i time istrljajte patku. Ostavite je da odstoji 2-3 sata na hladnom mestu. Jabuke iseckajte na tanke šnite, pa ih poređajte u vatrostalnu činiju, zatim stavite i patku, u koju ste stavili sitno seckanu majčinu dušicu. Posolite i prelijte uljem i pivom, pa pecite u rerni jedan sat, pokriveno staklenim poklopcem, na temperaturi od 180 stepeni.

PEČENA RIBA
Potrebno je:
- 1/2 kg haringa (10-12 komada)
- 2-3 zelene jabuke
- maslinovo ulje
- pola veze peršuna
- so, biber
- 1/2 kafene kašičice kurkume
Posudu za pečenje namažite maslinovim uljem. Ribe posolite, pobiberite i pospite krukumom i seckanim peršunom. Isecite jabuke na kriške i poređajte ih oko ribe, gde god imate slobodnog mesta. Prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni, na temperaturi od 180 stepeni, 45 minuta.

KOTLETI SA ŽALFIJOM
Potrebno je:
- 4 manja svinjska kotleta, bez kostiju
- 2 manje kisele jabuke
- 20 listova žalfije
- 150-200 ml pavlake za kuvanje
- nekoliko kašika maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- so, biber
- na vrh noža cimeta u prahu
- na vrh noža muskatnog oraha
Jabuke oljuštite, isecite na tanje kriške i stavite da se tiho dinstaju u tiganju, na zagrejanom puteru. Kada omekšaju, sklonite ih sa vatre, a na nju stavite drugi tiganj sa maslinovim uljem. Kotlete izlupajte tučkom, posolite i stavite da se prže, zajedno sa listovima žalfije. Posle nekoliko minuta listovi će postati pečeni i hrskavi, pa ih izvadite da se ne bi prepekli. Kotlete ispecite tako da u tiganju bude više soka od mesa, odnosno moče. Meso izvadite i ostavite sa strane, a u tiganj u kome ste pekli meso preručite jabuke i puter, i pržite tek toliko da dobiju karamelizovanu, nežnu koricu. Malo ih posolite i pobiberite, dodajte im cimet i muskatni oraščić i, kad počnu da tamne, izvadite ih pažljivo na tanjire na kojima ćete servirati jelo. Dekorišite listićima žalfije i poslužite.

ČORBA SA BUNDEVOM
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika svežeg, rendanog đumbira
- 1/2 kg rendane bundeve
- 600 ml supe od povrća
- 1 kisela jabuka
- 1 kašika seckane žalfije
- so, biber
- 1 kašika ulja
- 1 kašika krutona
Na ulju propržite sitno seckani luk i rendani đumbir. Dodajte rendanu bundevu, supu, iseckanu ili izrendanu jabuku, žalfiju, so i biber. Prokuvajte, pa krčkajte 30-ak minuta u poklopljenoj šerpi. Sklonite sa vatre, i, kad se prohladi, ispasirajte u blenderu. Dekorišite semenkama bundeve i krutonima.

RAMSTEK NA VOĆNOM PIREU

Potrebno je:
- 1 kg ramsteka
- ulje
- 1 kašika rena
- so, biber
- nekoliko suvih šljiva
Za pire:
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 veća jabuka
- 100 g celera
- so, beli biber
- 1 kašika putera
- malo rena
Ramstek posolite, pobiberite, prelijte uljem, poklopite i ostavite da odstoji nedelju dana, na hladnom mestu. Odležani ramstek pržite na puteru, na jakoj vatri, oko 3-4 min sa svake strane. Ukoliko želite više pečen odrezak, vreme prženja produžite na 5-6 minuta. Pre pripreme mesa napravite pire od jabuka, tako što ćete na ulju propržiti luk, dodati sitno iseckan i narezani celer i preliti vodom. Nakon 10 minuta ubacite jabuku iseckanu na kockice i začinite. Skuvani celer i jabuku usitnite štapnim mikserom, pa dodajte rena po ukusu. Poslužite uz prženi ramstek.

VALDORF SALATA
Potrebno je:
- 2 kisele jabuke
- 2-3 stabljike celera
- 100 g grožđa
- 100 g oraha
- 2 dl kisele pavlake
- 3 kašike majoneza
- 1 kašičica šećera
- malo soka od limuna
- list zelene salate
Dobro izmešajte pavlaku, majonez, šećer i limunov sok, pa ostavite malo da odstoji. Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice, zrna grožđa prepolovite (ostavite nekoliko celih za ukras) i izvadite im koštice. Stabljike celera operite i posušite, pa im odstranite gornji sloj i iseckajte ih na kolutiće. Odvojite nekoliko oraha za ukras, a ostale sitno iseckajte. Sastavite sve sastojke u jednoj posudi, dodajte smesu od pavlake i majoneza i sve lepo izmešajte. Ukrasite polutkama oraha, grožđem i listom zelene salate, pa je dobro rashladite pre serviranja.

BRZI OMLET
Potrebno je:
- 1 veća jabuka
- 3 kašike integralnog ražanog brašna
- 2 kašike ovsenih pahuljica
- 1 jaje
- 2 kašike sitnog sira
- 50 ml vode
- 1/4 kafene kašičice cimeta
- 1 kafena kašičica maslinovog ulja
- malo rendane šargarepe i crvenog kupusa
- nekoliko listića bosiljka
Jaje lagano umutite viljuškom, pa mu dodajte brašno i pahuljice, sitan sir i vodu. Mešajte žicom za mućenje, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Oljuštite i izrendajte jabuku, pa je pospite cimetom. Na zagrejano ulje sipajte dobijenu smesu, malo je protresite, da bi se ravnomerno razlila, preko sipajte jabuke i lagano ih utisnite u jaja. Kad omlet počne da se odvaja sa strane i potamni, okrenite ga na drugu stranu. Pošto će biti veoma mekan, koristite mali tanjir prilikom okretanja. Ispecite ga do kraja, oko 5 minuta sa svake strane. Na gotov omlet stavite tanjir i okrenite naopako, da bi ostao na njemu. Poslužite uz salatu od rendanog crvenog kupusa i šargarepe, ukrašenu bosiljkom.