Jabuka u slanim jelima

Ž. P.

09. 10. 2019. u 14:05

Evo naših predloga za slana jela u kombinaciji sa jabukom: sočna pačetina, pečena riba, kotleti sa žalfijom, čorba sa bundevom, ramstek na voćnom pireu, Valdorf salata, brzi omlet

Јабука у сланим јелима

Depositphotos

SOČNA PAČETINA


Potrebno je:

- 1/2 kg pačetine

- 3 kašike ulje

- 2 kašike dižon senfa

- 5 nakiselih jabuka

- 1 veza majčine dušice

- 5 čenova belog luka

- 200 ml tamnog piva

- 1 kafena kašičica mlevene crvene paprike

Senf, mlevenu papriku i isitnjene čenove belog luka pomešajte sa malo soli i time istrljajte patku. Ostavite je da odstoji 2-3 sata na hladnom mestu. Jabuke iseckajte na tanke šnite, pa ih poređajte u vatrostalnu činiju, zatim stavite i patku, u koju ste stavili sitno seckanu majčinu dušicu. Posolite i prelijte uljem i pivom, pa pecite u rerni jedan sat, pokriveno staklenim poklopcem, na temperaturi od 180 stepeni.


PEČENA RIBA


Potrebno je:

- 1/2 kg haringa (10-12 komada)

- 2-3 zelene jabuke

- maslinovo ulje

- pola veze peršuna

- so, biber

- 1/2 kafene kašičice kurkume
Posudu za pečenje namažite maslinovim uljem. Ribe posolite, pobiberite i pospite krukumom i seckanim peršunom. Isecite jabuke na kriške i poređajte ih oko ribe, gde god imate slobodnog mesta. Prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni, na temperaturi od 180 stepeni, 45 minuta.

KOTLETI SA ŽALFIJOM


Potrebno je:

- 4 manja svinjska kotleta, bez kostiju

- 2 manje kisele jabuke

- 20 listova žalfije

- 150-200 ml pavlake za kuvanje

- nekoliko kašika maslinovog ulja

- 1 kašika putera

- so, biber

- na vrh noža cimeta u prahu

- na vrh noža muskatnog oraha

Jabuke oljuštite, isecite na tanje kriške i stavite da se tiho dinstaju u tiganju, na zagrejanom puteru. Kada omekšaju, sklonite ih sa vatre, a na nju stavite drugi tiganj sa maslinovim uljem. Kotlete izlupajte tučkom, posolite i stavite da se prže, zajedno sa listovima žalfije. Posle nekoliko minuta listovi će postati pečeni i hrskavi, pa ih izvadite da se ne bi prepekli. Kotlete ispecite tako da u tiganju bude više soka od mesa, odnosno moče. Meso izvadite i ostavite sa strane, a u tiganj u kome ste pekli meso preručite jabuke i puter, i pržite tek toliko da dobiju karamelizovanu, nežnu koricu. Malo ih posolite i pobiberite, dodajte im cimet i muskatni oraščić i, kad počnu da tamne, izvadite ih pažljivo na tanjire na kojima ćete servirati jelo. Dekorišite listićima žalfije i poslužite.


ČORBA SA BUNDEVOM


Potrebno je:

- 1 glavica crnog luka

- 1 kašika svežeg, rendanog đumbira

- 1/2 kg rendane bundeve

- 600 ml supe od povrća

- 1 kisela jabuka

- 1 kašika seckane žalfije

- so, biber

- 1 kašika ulja

- 1 kašika krutona

Na ulju propržite sitno seckani luk i rendani đumbir. Dodajte rendanu bundevu, supu, iseckanu ili izrendanu jabuku, žalfiju, so i biber. Prokuvajte, pa krčkajte 30-ak minuta u poklopljenoj šerpi. Sklonite sa vatre, i, kad se prohladi, ispasirajte u blenderu. Dekorišite semenkama bundeve i krutonima.


RAMSTEK NA VOĆNOM PIREU

Potrebno je:

- 1 kg ramsteka

- ulje

- 1 kašika rena

- so, biber

- nekoliko suvih šljiva

Za pire:

- 1 manja glavica crnog luka

- 1 kašika maslinovog ulja

- 1 veća jabuka

- 100 g celera

- so, beli biber

- 1 kašika putera

- malo rena

Ramstek posolite, pobiberite, prelijte uljem, poklopite i ostavite da odstoji nedelju dana, na hladnom mestu. Odležani ramstek pržite na puteru, na jakoj vatri, oko 3-4 min sa svake strane. Ukoliko želite više pečen odrezak, vreme prženja produžite na 5-6 minuta. Pre pripreme mesa napravite pire od jabuka, tako što ćete na ulju propržiti luk, dodati sitno iseckan i narezani celer i preliti vodom. Nakon 10 minuta ubacite jabuku iseckanu na kockice i začinite. Skuvani celer i jabuku usitnite štapnim mikserom, pa dodajte rena po ukusu. Poslužite uz prženi ramstek.


VALDORF SALATA


Potrebno je:

- 2 kisele jabuke

- 2-3 stabljike celera

- 100 g grožđa

- 100 g oraha

- 2 dl kisele pavlake

- 3 kašike majoneza

- 1 kašičica šećera

- malo soka od limuna

- list zelene salate

Dobro izmešajte pavlaku, majonez, šećer i limunov sok, pa ostavite malo da odstoji. Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice, zrna grožđa prepolovite (ostavite nekoliko celih za ukras) i izvadite im koštice. Stabljike celera operite i posušite, pa im odstranite gornji sloj i iseckajte ih na kolutiće. Odvojite nekoliko oraha za ukras, a ostale sitno iseckajte. Sastavite sve sastojke u jednoj posudi, dodajte smesu od pavlake i majoneza i sve lepo izmešajte. Ukrasite polutkama oraha, grožđem i listom zelene salate, pa je dobro rashladite pre serviranja.


BRZI OMLET


Potrebno je:

- 1 veća jabuka

- 3 kašike integralnog ražanog brašna

- 2 kašike ovsenih pahuljica

- 1 jaje

- 2 kašike sitnog sira

- 50 ml vode

- 1/4 kafene kašičice cimeta

- 1 kafena kašičica maslinovog ulja

- malo rendane šargarepe i crvenog kupusa

- nekoliko listića bosiljka

Jaje lagano umutite viljuškom, pa mu dodajte brašno i pahuljice, sitan sir i vodu. Mešajte žicom za mućenje, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Oljuštite i izrendajte jabuku, pa je pospite cimetom. Na zagrejano ulje sipajte dobijenu smesu, malo je protresite, da bi se ravnomerno razlila, preko sipajte jabuke i lagano ih utisnite u jaja. Kad omlet počne da se odvaja sa strane i potamni, okrenite ga na drugu stranu. Pošto će biti veoma mekan, koristite mali tanjir prilikom okretanja. Ispecite ga do kraja, oko 5 minuta sa svake strane. Na gotov omlet stavite tanjir i okrenite naopako, da bi ostao na njemu. Poslužite uz salatu od rendanog crvenog kupusa i šargarepe, ukrašenu bosiljkom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije