Ukusni obroci sa sirom
09. 09. 2019. u 15:15
Jela sa sirom su tradicionalno veoma prisutna na našim trpezama. Predlažemo vam da napravite: domaću pitu, rolovanu piletinu sa spanaćem i makarone zapečene u rerni

Rolovana piletina sa spanaćem Depositphotos
Rolovana piletina sa spanaćem
Potrebno je: 1.400 g pilećeg filea, 80 g spanaća, 80 g sira, 1 kašičica soli, 1 kašičica biljnog začina, 1 kašičica mlevenog bibera
Piletinu operite i nožem napravite džepove za punjenje. Zatim pomešajte so, biljni začin i biber, premažite meso i ostavite nekoliko sati u frižideru da upije začine. Spanać obarite i iseckajte, sir izmrvite i pomešajte sa spanaćem. Džepove napunite pripremljenom smesom i urolajte. Meso stavite u podmazanu vatrostalnu činiju, poklopite i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Jelo služite sa svežom salatom, a kao prilog možete dodati krompir..
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Makarone zapečene u rerni
Potrebno je: 500 g makarona, 500 g jačeg sira, 250 slanine, 5 jaja, 170 ml mleka, ulje i soli po potrebi

Kuvajte makarone u posoljenoj vodi desetak minuta, a u međuvremenu propržite na ulju sitno iseckanu slaninu. Umutite jaja, dodajte usitnjen sir, mleko, tri kašike ulja i malo posolite ako sir nije dovoljno slan. Preliv, slaninu i proceđene makarone dobro pomešajte. Tepsiju malo podmažite uljem, pa sipajte pripremljene makarone. Zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj pečenja možete pojačati rernu na 220 stepeni ako volite da bude hrskavije.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Domaća pita
Potrebno je: 500 g gotovih kora, 500 g izmrvljenog sira, 5 jaja, 1 čaša (2 dl) jogurta, malo mleka, 1 čaša ulja, soli po potrebi, 1 prašak za pecivo, susam za posipanje

Umutite jaja, dodajte izmrvljeni sir, ulje, jogurt, mleko i prašak za pecivo. Ako sir nije slan, stavite još malo soli. Podmažite pleh uljem, ređajte jednu po jednu koru i preko svake premažite smesu za pitu. Preko poslednje kore stavite samo ulje, iseckajte pitu na kocke i posipite susamom. Pecite na 220 stepeni oko 45 minuta. Pita je gotova kada dobro porumeni.