Lagana jela sa prazilukom

08. 09. 2019. u 12:34

Nemojte sebe i svoje ukućane lišavati zadovoljstva koja pružaju jela sa prazilukom. Predlažemo vam da servirate: zapečene makarone pune arome, primamljivu belu čorbu i bogatu salatu sa prelivom

Лагана јела са празилуком

Zapečene makarone pune arome Depositphotos

Zapečene makarone pune arome

Potrebno je: 250 g makarona, 250-300 g praziluka, 2 jajeta, 150 ml mleka, jogurta ili pomešane pavlake i mleka, 200 g belog sira, malo putera, nekoliko šnita pančete

Skuvajte makarone u slanoj vodi, ali da ostanu čvrste. Operite praziluk i sitno iseckajte, pa ga u teflonskom tiganju malo propržite sa pančetom iseckanom na kockice. Umešajte sir, jaja i puter, sjedinite sa prazilukom i slaninom, pa sve zajedno sipajte u oceđene makarone i promešajte. Sipajte i mleko po izboru, ponovo promešajte, pa makarone stavite u podmazan pleh posut kockicama putera i pecite na 250 stepeni dok ne porumene. Pre serviranja ostavite da se prohlade oko pet minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Primamljiva bela čorba

Potrebno je: 500 g krompira, praziluk, po 250 ml vode i mleka, kocka mesne supe, manja glavica crnog luka, 2 šnite dimljene slanine, 50 g gaude ili ementalera, 2 ravne kašike brašna, univerzalni začin, biber, suvi vlašac, oko 600 ml mlake vode

Ogulite krompir, isecite na kockice i stavite u mešavinu vode, mleka i kocke mesne supe. Operite dobro praziluk i isecite na kolutove, pa ga dodajte krompiru kada malo omekša. Na tiganj sitno iseckajte slaninu i lagano propržite. Dodajte sitno seckani luk pa blago sve zajedno propržite, pospite brašnom i mešavinu sipajte u praziluk sa krompirom. Nalijte mlaku vodu i kuvajte oko 25 minuta. Pred kraj čorbu začinite po ukusu, dodajte rendani sir i suvi vlašac, još nekoliko minuta prokuvajte i služite.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Bogata salata sa prelivom

Potrebno je: 2 praziluka, 4 paradajza, 3 kuvana jajeta, 100 g rolovane šunke, 50 g sira ementalera. Za preliv: 300 ml jogurta, po 2 kašike ulja i senfa, beli biber, prstohvat šećera, vezica peršuna

Praziluk očistite, dobro operite, ocedite i iseckajte na tanke kolutove. Oguljen i od semenki očišćen paradajz, tvrdo kuvana jaja i šunku isecite na kockice, pa lagano pomešajte sa prazilukom. Za salatni preliv pomešajte senf, ulje, so, šećer i biber. Zatim dodajte jogurt i naseckani peršun, pa sve zajedno dobro sjedinite, prelijte preko salate i ostavite oko pola sata u frižideru. Služite kao hladno predjelo ili mali obrok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije