Čarolija sa ukusom meda

23. 08. 2019. u 12:52

Ima li šta prirodnije nego da poslastice pravite sa medom? Probajte: čizkejk u jabuci, kornfleks gnezda, rusku tortu, japanski kuglof i voćni kolač

Чаролија са укусом меда

Depositphotos

Čizkejk u jabuci

Potrebno je: 4 jabuke, 3 kašike krem-sira, 2 kašike meda, nekoliko kapi esencija ruma i vanile, kora od limuna, 1 jaje, 4 kašike pavlake za kuvanje, keks za posipanje, 1 kašika mlevenih badema, 3 kašike meda, 50 g suvog grožđa, 4 štapića cimeta

Operite jabuke, izvadite im unutrašnjost i poređajte ih u pleh. U posebnoj posudi pomešajte krem-sir, med, narendanu limunovu koru, suvo grožđe, esencije vanile i ruma. Dodajte pavlaku, mlevene bademe i jaje i mutite sve dok smesa ne postane glatka, pa njome napunite jabuke i pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dvadesetak minuta. Gotove jabuke pospite mlevenim keksom i medom i poslužite uz štapić cimeta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kornfleks gnezda

Potrebno je: 180 g šećera, 180 g meda, 180 g margarina, 180 g čokolade za kuvanje, 180 g kornfleksa, 100 g šarenih čokoladnih bombona

U šerpu sipajte šećer, med i margarin i stavite na vatru umerene jačine, pa mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte čokoladu za kuvanje, a kada se otopi, skloniti sud sa vatre. U smesu dodajte kornfleks i dobro izmešajte, da bi se svi sastojci sjedinili. Kašikom vadite "gnezda", ređajte ih na pek-papir, svako pospite šarenim čokoladnim bombonama, pa ostavite da se ohlade i stegnu.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ruska torta

Potrebno je za kore: 3 jajeta, 250 g šećera, 180 g putera, 4 pune kašike meda, 600 g brašna (za mešenje) + 100 g (za razvlačenje kora), 1 kašičica sode bikarbone. Za fil: 1.400 g kisele pavlake (veliki procenat masnoće), 500 g šećera

Umutite jaja sa šećerom pa ih kuvajte na pari, 10 minuta, a za to vreme otopite na laganoj vatri puter i med. Sjedinite obe smese, sklonite sa vatre, dodajte sodu bikarbonu i promešajte. Sipajte pola količine brašna i dobro izmešajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i mešajte. Pred kraj ubacite ostatak brašna i umesite rukom testo, pa ga stavite u kesu i ostavite tako da se potpuno ohladi. Podelite ga na četiri dela, pa jedan, uz pomoć više brašna, razvijte na papiru za pečenje i prenesite na obrnuti pleh. Ako je deblji pleh, koru pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, a ako je tanji, samo osam. Čim izvadite koricu iz rerne, nožem odsecite krajeve, pa je prenesite na krpu. Krajeve ćete iskoristiti na kraju tako što ćete ih samleti i time posuti kolač. Dok se prva kora peče pomešajte kiselu pavlaku sa šećerom, stavite u frižider i, tokom pečenja kore, povremeno promešajte. Na isti način ispecite preostale tri korice, ohladite ih, pa stavljajte jednu po jednu na tacnu i filujte četvrtinom fila. Na vrh stavite fil, pa sve pospite izmrvljenim okrajcima od kora i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Japanski kuglof

Potrebno je: 7 jaja, 250 g šećera, 60 ml mleka, 80 g meda, 200 g brašna, prah šećer

Jaja izvadite sat ranije i ostavite ih na sobnoj temperaturi. U zagrejanom mleku rastvorite med. Mikserom umutite jaja, jedno po jedno, pa im, uz kratke pauze, dodajte šećer, i mešajte sve dok ne dobijete mekan krem. Dodajte polovinu količine mleka sa medom i pola brašna, pa dobro promešajte, pa uspite preostali deo mleka i meda, i ponovo izmešajte. Dobijenu smesu sipajte u kalup za tortu, prečnika 22 cm, obložen papirom za pečenje, i stavite u rernu zagrejanu na 175 stepeni. Pecite tako 10 minuta, a nakon toga smanjite temperaturu na 160 stepeni i dopecite još 30 minuta. Isključite rernu i ostavite pleh još 10 minuta unutra. Izvadite kuglof, pa ga posle pet minuta premestite iz kalupa na tacnu za služenje i pospite šećerom u prahu.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Voćni kolač

Potrebno je: 150 g mlevenog keksa, 250 g putera, 400 g slatke pavlake, 4 kašike kisele pavlake, 4 kašike meda, voće po izboru, listići nane, voćni sirup, po želji

Keks pomešajte sa rastopljenim puterom, pa smesu rasporedite po dnu kalupa za tortu i ostavite u frižideru 10-15 minuta, da se stegne. U blender ili secka stavite obe vrste pavlake i med, pa pasirajte sve dok ne dobijete homogenu smesu. Zatim je rasporedite preko kore od keksa i ponovo vratite u frižider, ovoga puta na pola sata. Voće kašikom nanesite preko kolača, prelijte sirupom i ukrasite listićima nane.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije