Jabuke i na letnjoj trpezi
16. 08. 2019. u 09:15
Zasladite se uz štrudlu na tradicionalan način, fantazijom sa pudingom od vanile, jednostavan voćni kolač, domaću lenju pitu, mafine sa suvim smokvama

Štrudla na tradicionalan način Depositphotos
ŠTRUDLA NA TRADICIONALAN NAČIN
Potrebno je za testo: 5 šolja brašna (šolja 250 ml), 2 kašičice suvog kvasca, 1 kašičica soli, 5 kašika šećera, 2 vanilin šećera, narendana kora limuna, 2 jajeta, 200 g topljenog maslaca, 2 šolje toplog mleka.
Za fil: 8 jabuka, 1 šolja šećera, sok od 1/2 limuna, 2 kašičice cimeta, 1 šolja seckanih oraha, 1 šolja suvog grožđa, 1 kašičica gustina.
Pomešajte u posudi suve sastojke i koru od limuna. Dodajte jaja, ohlađen maslac, lagano sipajte mleko i neprestano mutite mikserom otprilike pet minuta dok testo ne bude glatko. Premažite ga uljem, stavite u drugu posudu, pokrijte i ostavite da nadođe sat vremena. Narendajte jabuke, stavite ih u šerpu, pospite sokom od limuna, dodajte šećer i cimet i kuvajte na tihoj temperaturi desetak minuta. Ubacite orahe i suvo grožđe i kuvajte još pet minuta. Dodajte gustin, pomešajte, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Testo podelite na dva dela i rastanjite ga oklagijom. Polovinu fila premažite preko jednog dela testa, uvijte u štrudlu, stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pokrijte plastičnom folijom. Napravite još jednu štrudlu. Posle sat vremena, premažite ih sa malo mleka i pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta. Po štrudli pospite šećer u prahu.
FANTAZIJA SA PUDINGOM OD VANILE
Potrebno je: 4 jajeta, 6 kašika šećera, 10 kašika brašna, 2 dl ulja, 1 prašak za pecivo, malo seckanih oraha.

Za fil: nekoliko jabuka, 6-10 kašika šećera, 3 pudinga od vanile, 2 šlaga po želji.
Umutite jaja i šećer, dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje i sve zajedno izmiksujte. Pleh podmažite uljem i pospite brašnom, sipajte smesu i pecite na 180 stepeni 15-20 minuta. Jabuke očistite, isecite ih na kolutove ili kocke i kuvajte u zaslađenoj vodi 10-15 minuta, dok ne omekšaju. Skuvane jabuke poređajte preko hladnog kolača. Puding i šećer skuvajte u 1 l vode, po uobičajenom postupku. Vruć puding prelijte preko jabuka i stavite seckane orahe. Kada se ohladi, možete preko da naseckate još oraha ili da kolač filujete šlagom.
JEDNOSTAVAN VOĆNI KOLAČ
Potrebno je: 2 jajeta, 100 g šećera, 1 čaša jogurta, 1/2 čaše ulja, 2 čaše brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 4 jabuke.

Umutite mikserom jaja sa šećerom, zatim lagano dodajte ostale sastojke, osim jabuka. Sipajte smesu u pleh podmazan uljem i posut brašnom i preko rasporedite narendane jabuke. Pecite kolač pola sata u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Potom pospite šećerom i vratite u rernu još 15 minuta. Preko ohlađenog kolača možete da stavite seckane orahe, lešnik, badem ili šećer u prahu.
DOMAĆA LENjA PITA
Potrebno je: 250 g brašna, 250 g margarina, 3 kašike sirćeta, 4-5 jabuka, 50 g suvog grožđa, 1 šolja mlevenih oraha, 150 g šećera, 1 kesica cimeta, šećer u prahu.

Umutite margarin i sirće, dodajte brašno i rukom sve dobro izmešajte. Ostavite testo da prenoći u frižideru. Sutradan ga podelite na dva dela, jedan deo istanjite oklagijom, veličine pleha, pa ga stavite u podmazan pleh. Preko rasporedite fil od rendanih jabuka, oraha, suvog grožđa, šećera i cimeta. Razvucite drugi deo testa, stavite preko fila i izbockajte ga viljuškom. Pecite u rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Kada se kolač ohladi, isecite ga na kocke i pospite preko šećer u prahu.
MAFINI SA SUVIM SMOKVAMA
Potrebno je: 2 jajeta, 100 g šećera, 2 jabuke, 200 g brašna, 80 g mlevenih oraha, 1 čaša jogurta, 6 kašika ulja, 3 kašičice soka od limuna, 1 kašičica cimeta, prstohvat soli, 1 vanilin šećer, 3 kašičice praška za pecivo, 6-7 suvih smokava.

Penasto umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno, orahe i ostale sastojke i izmešajte da se sve dobro sjedini. Smokve prethodno sitno iseckajte, jabuke očistite, jednu izrendajte a drugu sitno iseckajte na kockice. U kalup za mafine stavite papirne korpice, napunite ih smesom i pecite na 180 stepeni 20-25 minuta.