Mirođija u svakom jelu

26. 06. 2019. u 12:05

Svi znamo za izreku da je neko „mirođija u svakoj čorbi“, ali ovaj začin odlično može da se upotrebi i za palačinke „zavežljaje, caciki sos, zelenu čorbu, pljeskavice od povrća, mediteranski zalogaj, punjene tikvice i čorbast pasulj

Мирођија у сваком јелу

Depositphotos

Palačinke "zavežljaji"


Potrebno je: 2 jajeta, šolja brašna, kašika šećera, malo soli, 1,5 kašika maslinovog ulja, veza mirođije, 30 ml kisele vode, 30 ml mlake vode, kisela pavlaka, 150 g kačkavalja


Napravite smesu za palačinke od jaja, šećera, soli, brašna, kisele i obične vode. U to dodajte malo seckane mirođije. Pecite palačinke na maslinovom ulju i filujte ih pavlakom u koju ste umešali narendani kačkavalj i sitno seckanu mirođiju. Da bi palačinke izgledale dekorativnije, napravite od njih male "zavežljaje" koje ćete povezati mirođijom.


* * * * * * * * * * * * * * *

Caciki sos


Potrebno je: 5 dl gustog jogurta, krastavac, 3 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, kašika vinskog sirćeta, kašika mirođije, so


Krastavac isecite, posolite i ostavite da odstoji pet minuta, pa ga rukama dobro iscedite. Iseckajte mirođiju. Pomešajte sve sastojke da se lepo sjedine i po ukusu posolite. Ostavite u frižideru da sos odstoji najmanje tri sata pre posluživanja. Servirajte ga ukrašenog mirođijom i peršunom ili celerom. Možete da ga servirate uz meso, ribu ili bilo koje povrće.

* * * * * * * * * * * * * * *

Zelena čorba

Potrebno je: tikvica, 1/2 veze mirođije, glavica crnog luka, čen belog luka, 1,5 l vode, 2 kašike ulja, 2 kašike brašna, kocka za supu, dl kisele pavlake, sok od 1/2 limuna, so, biber

Na zagrejanom ulju propržite crni i beli luk. Dodajte tikvicu isečenu na sitne kocke i još malo zajedno propržite. Dodajte brašno, pa uz stalno mešanje pržite još koji minut zajedno. Nalijte vruću vodu, stavite kocku i biber, pa ostavite da se čorba kuva 15 minuta. Iseckajte mirođiju, dodajte je u čorbu i posolite. Umešajte kiselu pavlaku, a na kraju limunov sok.

* * * * * * * * * * * * * * *

Pljeskavice od povrća

Potrebno je: 600 g tikvica, 3 kašičice mirođije, 2 struka mladog luka, malo feta sira, 100 g brašna, 3 jajeta, so, biber

Tikvice narendajte, stavite ih u cediljku, posolite i ostavite oko pola sata da se ocede. U međuvremenu iseckajte mladi luk i dodajte izmrvljeni feta sir. U to dodajte sitno iseckanu mirođiju i brašno, posolite i pobiberite. Dodajte umućena jaja i sve dobro sjedinite. U smesu od brašna i jaja dodajte oceđene tikvice i dobro promešajte. U tiganju zagrejte ulje, pa sipajte po kašiku smese od tikvica i pržite ih na obe strane kratko. Pržene pljeskavice stavljajte na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće.

* * * * * * * * * * * * * * *

Mediteranski zalogaj

Potrebno je: 600 g ribljih fileta, 250 g špargli, kašičica belog luka u prahu, so, biber, limun, maslinovo ulje, veza mirođije

Ispecite začinjenu ribu (posoljenu, pobiberenu i uvaljanu u beli luk u prahu) u rerni ili u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju. U drugom tiganju kratko propržite očišćene špargle, opet u maslinovom ulju. Servirajte ih na istom tanjiru, sa kriškama limuna i mirođijom.

* * * * * * * * * * * * * * *

Punjene tikvice

Potrebno je: 250 g mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 3 kašičice mirođije, 3 kašike pirinča, 4 tikvice, 1 l soka od paradajza, so, biber, univerzalni začin

Na crnom i belom luku izdinstajte meso, pa dodajte opran pirinač. Začinite po želji i dodajte mirođiju. Tikvice operite, presecite napola, izdubite ih i nafilujte mesom. Poređajte ih u dublju šerpu, ulijte sok od paradajza i malo vode, pa stavite da se kuvaju dok ne smekšaju. Ukrasite jelo mirođijom.

* * * * * * * * * * * * * * *

Čorbasti pasulj

Potrebno je: 500 g pasulja, 150 g crnog luka, 2 kašike ulja, 50 g brašna, 50 g slanine, 2 kašičice aleve paprike, 3 čena belog luka, 2 kašičice mirođije, so, biber

Operite pasulj i stavite ga da odstoji preko noći u vodi. Sutradan ga stavite u šerpu ili lonac da se kuva sa slaninom i lukom oko sat vremena. Začinite ga po ukusu. Pred kraj dodajte seckanu mirođiju. Kada je skuvan, napravite zapršku od ulja, brašna i aleve paprike, promešajte i sačekajte da prokuva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije