Trpeza za sladokusce
02. 05. 2019. u 09:15
Komplimenti na vaš račun neće izostati ako ukućanima servirate: domaću pogaču, prazničnu supu, gurmanske jagnjeće kotlete, sarmice od zelja, mimoza salatu sa sardinom, jaja punjena avokadom i prolećni rolat

Depositphotos
Gurmanski jagnjeći kotleti
Potrebno je: 1 kg jagnjećih kotleta, 4 čena belog luka, grančica ruzmarina, kašičica slačice, 2 listića nane, 4 krompira, 4 brokolija, 4 šargarepe, so, biber, peršun, 150 ml ulja
U avanu zajedno usitnite beli luk, ruzmarin, nanu, slačicu, peršun, so i biber. Dodajte ulje, pa meso premažite pripremljenom smesom. Očistite povrće i isecite ga po želji. Stavite meso i povrće u pekač, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite sat vremena na 200 stepeni. Skinite foliju i pecite dok meso ne dobije rumenu koru.
* * * * * * * * * * * *
Domaća pogača
Potrebno je: 1 kg brašna, 500 ml mleka, 50 ml ulja, kašika soli, kvasac. Za posipanje: 50 g susama i lana, jaje, 100 g margarina

Od potrebnih sirovina zamesite testo i ostavite da malo odstoji, zbog fermentacije. Razvucite ga na dva dela i ostavite da se udvostruči na toplom mestu. Svaki deo razvucite u pravougaonik i premažite žumancetom i margarinom. Uvijte kao štrudlu. Delove međusobno ispreplićite i savijte u krug, pa prebacite u kalup za pečenje. Ostavite na toplom mestu da naraste. Premažite pogaču belancetom i pospite susamom i semenom lana, zatim stavite u hladnu rernu, pa je uključite na 200 stepeni. Pecite dok ne porumeni. Aranžirajte je uskršnjim jajima.
* * * * * * * * * * * *
Praznična supa
Potrebno je: 300 g jagnjetine sa kostima, 3 šargarepe, paštrnak, 1/2 celera, glavica crnog luka, krompir, so, biber, suvi začin, domaći rezanci za supu

Meso dobro operite, stavite u punu šerpu hladne vode i ostavite da se kuva. Očistite šargarepu, paštrnak i celer, isecite na krupne komade, dodajte ih u šerpu sa mesom 15 minuta od momenta kada je voda proključala. Crni luk operite, presecite na pola, pa neoljušten propržite na ringli (preko ringle stavite foliju da se ne prlja). Dodajte luk, suvi začin, so i biber, pa lagano kuvajte supu oko sat. Zakuvajte rezance na samom kraju.
* * * * * * * * * * * *
Ukusne sarmice od zelja
Potrebno je: 3 veze zelja, 300 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, 200 ml kisele pavlake, jaje, so, biber, suvi začin

Meso propržite sa crnim lukom i začinite po ukusu. Listovima zelja odsecite peteljke i poparite sa vrelom vodom. Ocedite ih, pa na listove stavljajte po kašiku smese sa mesom i zavijajte sarmice. Ređajte u vatrostalni sud. Nalijte čašom vode i stavite u rernu da se krčka na 200 stepeni dvadesetak minuta. Pri kraju prelijte umućenom pavlakom i jajetom, pa nakratko zapecite.
* * * * * * * * * * * *
Mimoza salata sa sardinom
Potrebno je: konzerva sardine, 2 krompira barena u ljusci, 200 g tvrdog sira, 100 g praške šunke ili dimljenog mesa, 2 kuvana jajeta, glavica crnog luka, 100 g majoneza, 2 kašike senfa, čaša kisele pavlake, peršun, bosiljak, origano, biber

Krompir sa ljuskom i jaja obarite i ostavite da se ohlade. Napravite namaz od majoneza, pavlake i senfa. Narendajte jedno jaje, dodajte oceđenu sardinu, šunku isečenu na tanke rezance i sitno seckan luk. Lagano promešajte. U činiju krupno izrendajte oba krompira. Preko toga stavite pola mase od jaja i sardine, narendajte sloj sira. Stavite ostatak namaza, zatim narendani sir. Između pospite peršun, bosiljak, origano i biber. Poravnajte na kraju i ukrasite rendanim žumancima i svežim peršunom.
* * * * * * * * * * * *
Jaja punjena avokadom
Potrebno je: 10 jaja, avokado, 40 g majoneza, 2 kašičice senfa, 2 čena belog luka, perca mladog crnog luka, so, biber, kašičica aleve paprike, 30 g limunovog soka

U slanoj vodi skuvajte jaja, pa kada se ohlade, oljuštite ih, presecite na pola i izvadite žumanca, pa njih usitnite u blenderu ili viljuškom. Pomešajte avokado, žumanca, senf, majonez, izgnječen beli luk, sitno iseckana perca crnog luka, limunov sok, alevu papriku i začinite, dobro promešajte, pa filujte polutke belanaca. Ukrasite ih po želji.
* * * * * * * * * * * *
Prolećni rolat
Potrebno je: 5 jaja, 500 g kuvanog spanaća, 5 kašika brašna, 1/2 praška za pecivo, kašičica soli. Za fil:, 200 g krem-sira, kuvano jaje, 100 g šunkarice, 100 g kačkavalja, 1/2 milerama

Umutite jaja sa kašičicom soli, dodajte spanać koji ste dobro ocedili i iseckali, brašno i prašak za pecivo. Sipajte u pleh obložen papirom. Kada je kora pečena, odmah je zavijte sa papirom i ostavite da se ohladi, potom rolat odvijte i premažite krem-sirom, preko toga izrendajte jaje, a zatim poređajte šunkaricu, premažite mileramom, preko toga stavite kačkavalj. Savijte rolat i ostavite u frižideru da se dobro ohladi.