Opojni miris celera
24. 04. 2019. u 21:15
Probajte: savršenu vegetarijansku mešavinu, piletinu na kineski način, juneći gulaš sa šampinjonima, fini bogati namaz, zapečenu paštetu, razigrani rižoto od povrća, supu punu zdravlja

Savršena vegetarijanska mešavina Depositphotos
SAVRŠENA VEGETARIJANSKA MEŠAVINA
Potrebno je: 100 g šampinjona, 400 g krompira, 100 g šargarepe, 100 g celera, 100 g graška, 20 g putera, 2 kašike prezli, univerzalni začin, crni mleveni biber, ulje za prženje
Za bešamel sos: 50 g putera, 50 g brašna, 250 ml mleka, jaje, 2 kašike rendanog parmezana, muskatni oraščić
Za paniranje: 2 jajeta, 50 g brašna, 50 g prezli
Očistite, operite i na listiće iseckajte šampinjone, pa ih sa malo univerzalnog začina prodinstajte na puteru. Skuvajte krompir, ogulite ga i propasirajte. Skuvajte zajedno u malo posoljene vode očišćenu šargarepu, celer i grašak, pa ocedite i usitnite. Na zagrejani puter sipajte brašno, promešajte, dodajte mleko i sve kratko prokuvajte. Sos malo ohladite pa umešajte jaje, parmezan i muskatni oraščić. Zatim dodajte pripremljene šampinjone, krompir, ostalo povrće i prezle. Prema potrebi posolite, pobiberite i dobro izmešajte. Od dobijene smese oblikujte male pljeskavice, uvaljajte ih u brašno, umućena jaja i na kraju prezle. Pržite u dobro zagrejanom ulju, pa služite sa tartar sosom, jogurtom ili kiselom pavlakom.
PILETINA NA KINESKI NAČIN
Potrebno je: 200 g pilećeg filea, 200 g šargarepe, 3 kašičice gustina, kašika univerzalnog začina, 50 ml ulja, 50 ml vode, kašičica seckanog belog luka, 2 kašičice seckanog đumbira, prstohvat crnog mlevenog bibera, 50 ml belog vina, belance, 4 celera srednje veličine, kašičica susamovog ulja

Isecite celer i šargarepu na štapiće duge 3 cm i prokuvajte oko 2 minuta. Posebno pomešajte đumbir i beli luk, pa dodajte belo vino, vodu, 2 kašičice gustina, univerzalni začin i biber. Meso isecite na rezance. Kratko umutite belance pa u njega stavite preostali gustin. U ovu smesu uvaljajte meso, lagano ga propržite na ulju, izvadite i uklonite višak masnoće. Potom mešavini đumbira i belog luka dodajte celer, šargarepu i meso, pa sve zajedno kratko prokuvajte. Na samom kraju u jelo stavite susamovo ulje. Ovako spremljenu piletinu služite uz kuvani pirinač.
JUNEĆI GULAŠ SA ŠAMPINjONIMA
Potrebno je: 500 g junetine, 100 g šampinjona, 60 g putera, 60 g suve slanine, 100 g šargarepe, 40 g celera, kašika mešavine za gulaš i paprikaš, veza peršuna, 100 ml kisele pavlake

Na 30 g ugrejanog putera stavite sitno seckanu slaninu i na kocke isečeno meso. Propržite, dodajte seckanu šargarepu i usitnjeni celer, pa sve dinstajte oko pola sata, dolivajući povremeno malo vode. Zatim dodajte mešavinu za gulaš i paprikaš razmućenu u malo vode i dolijte još oko 350 ml vode, pa dinstajte dok meso ne omekša. U međuvremenu na preostalom puteru prodinstajte šampinjone i umešajte ih u gotov gulaš. Na kraju dodajte seckani peršun i kiselu pavlaku. Gulaš služite sa pireom od krompira, širokim rezancima ili pirinčom.
FINI BOGATI NAMAZ
Potrebno je: srednje veliki koren celera, 3 kašike majoneza, 3 kašike kisele pavlake ili jogurta, so i biber, sok od limuna, 3-4 tvrdo kuvana jajeta, crne masline, što stariji hleb za tostiranje

Skuvajte dopola koren celera, pa ga ogulite i izrendajte kao jabuke. Odmah ga po ukusu zakiselite limunovim sokom, dodajte majonez i pavlaku, pa posolite i pobiberite. Jaja oljuštite i takođe narendajte kao jabuke. Potom tostirajte hleb i mažite ovim bogatim domaćim namazom.
ZAPEČENA PAŠTETA
Potrebno je: 500 g korena celera, crni luk, šoljica vode, 125 g putera, 2 čena belog luka, kocka povrtne supe, so, biber, šoljica prezli, 3 jajeta

Luk i celer očistite i krupno narendajte. U lonac sipajte vodu, dodajte rendani luk i celer, puter iseckan na listiće, sitno seckan beli luk, povrtnu kocku. Posolite i pobiberite po ukusu. Mešavinu stavite da provri, pa na tihoj vatri kuvajte još pola sata, povremeno mešajući. Sklonite sa ringle i ohladite, a zatim u ohlađenu masu stavite prezle i jaja. Sve dobro izmešajte i sipajte u nauljen i prezlama posut pleh za pečenje. Pecite na 180 stepeni 90 minuta, zatim paštetu izvadite i ohladite do sobne temperature. Stavite je još 3 sata u frižider da se dobro ohladi i služite seckanu na komadiće.
RAZIGRANI RIŽOTO OD POVRĆA
Potrebno je: 300 g pirinča, 5 kašika ulja (najbolje maslinovog), čen belog luka, 2 tvrda paradajza, žuta paprika, patlidžan, seckana šargarepa na trake, 1/2 rendanog ili seckanog celera, 1/2 glavice crnog luka, 2 tikvice, 30 g putera, 100 ml belog vina, 1 l povrtne supe (može kocka), parmezan za posipanje na kraju, so, biber, začini po želji (mešavina mediteranskih začina ili bosiljak, peršun, vlašac, ruzmarin)

Na kockice iseckajte paradajz, tikvice, patlidžan i papriku. U teflonskom tiganju zagrejte ulje sa naseckanim čenom belog luka, a zatim dodajte prethodno kratko prokuvano povrće. Sve izmešajte i sklonite da bude na toplom. U tiganju posebno zagrejte puter i ubacite celer, šargarepu i crni luk. Dodajte pirinač i sve zajedno dinstajte. Dodajte omiljene začine i vino. Kada vino ispari dovršite kuvanje postupnim dolivanjem povrtne supe. Kada je pirinač gotov, smesu sjedinite sa povrćem koje ste držali na toplom, a na kraju pospite parmezanom.
SUPA PUNA ZDRAVLjA
Potrebno je: 6 kašika ulja, glavica sitno seckanog crnog luka, 4 stabljike celera iseckanog na sitne kocke, 2 šargarepe narendane ili iseckane na kocke, 6 krompira isečenih na kocke, 3 šolje smrznutog kukuruza, 3 lovorova lista, kašičica suvog vlašca, kašičica suvog peršuna, kašičica belog luka u prahu, 2 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera, 2 kašičice univerzalnog začina, 2 šolje goveđe ili pileće supe, 2 l vode, 3 kašike brašna, šolja mleka ili pavlake za kuvanje, 2 kašike putera

Na zagrejanom ulju propržite crni luk do zlatno braonkaste boje. Dodajte celer, šargarepu, krompir i odmrznut kukuruz, pa sve propržite nekoliko minuta. Dodajte sve nevedene začine, vodu i supu, promešajte. Kada prokuva, kuvajte na srednjoj temperaturi oko 45 minuta. Nakon toga dodajte pomešano mleko sa brašnom i kuvajte još 10-ak minuta. Na kraju dodajte puter, promešajte i sklonite sa vatre. Uz ovu supu projice su savršen prilog.