Bogatstvo ukusa pršute
16. 04. 2019. u 15:41
Ovim receptima sa pršutom ćete teško odoleti. Probajte: punjene lignje, čorbu od bundeve, pijani rižoto sa pasuljem, mirisni kiš, picu sa rukolom i bosiljkom, rolnice od piletine i žalfije i ređani patlidžan

Depositphotos
Punjene lignje
Potrebno je: 500 g lignji, 100 ml maslinovog ulja, kašika prezli, mešavina biljnih začina, biber, so, 100 ml belog vina, 30 g pršute
Lignje očistite, operite i osušite. Nasecite pršutu na tanke šnite, pa na komadiće, kojima ćete puniti lignje. U svaku stavite po jednu kockicu pršute. Na zagrejanom maslinovom ulju s obe strane kratko propržite lignje i njihove pipke, pa ih pospite prezlama, posolite, pobiberite i zalijte vinom. Izvadite ih na tanjir i prelijte sosom od prženja. Ovako punjene lignje možete da pečete i na roštilju.
* * * * * * * * * *

Čorba od bundeve
Potrebno je: crni luk, 2 krompira, 1/2 kg bundeve, semenke bundeve (golica), čija semenke, pavlaka, malo putera, so, biber
Pršutu iseckajte na komade i stavite u šerpu da se kuva dvadesetak minuta. Na malo putera i maslinovog ulja izdinstajte crni luk. Uz mešanje dodajte krompir isečen na kockice, zatim i bundevu isečenu na isti način. Dodajte vodu sa barenom pršutom i začine, čija semenke i golicu i posle 30 minuta kuvanja servirajte uz kašiku pavlake ili mrvice parmezana.
* * * * * * * * * *

Pijani rižoto sa pasuljem
Potrebno je: 160 g pirinča, 50 g pršute, crni luk, 20 g putera, 1/2 dl belog vina, žumance, 1/2 l goveđe supe, 2 kašike pavlake, 10 zrna kuvanog pasulja
Iseckajte luk i pršutu na sitne kockice. Na malo putera propržite luk i dodajte pola količine pršute. Kad ona porumeni, sipajte pirinač i kuvajte minut-dva, uz stalno mešanje. Zalijte belim vinom i pojačajte temperaturu na ringli, da bi vino isparilo. Postepeno dosipajte supu, kuvajte na umerenoj vatri sve dok pirinač ne bude gotov, a pet minuta pred kraj dodajte ostatak pršute i kuvani pasulj. Sklonite sa ringle, dodajte žumance, pavlaku i preostali puter, pa promešajte i poklopite. Ostavite dva minuta da odstoji i jelo poslužite na zagrejanom tanjiru.
* * * * * * * * * *

Mirisni kiš
Potrebno je za testo: 200 g brašna, 100 g putera, jaje, 1/2 kašike soli, malo vode Za fil:, 300 g parizera, 250 g ementaler sira (ili nekog drugog), 4 jajeta, pavlaka, kašika seckanog, sušenog ili svežeg peršuna, zelena paprika, neutralna pavlaka, 50 g tanko sečene pršute. I još:, kašika prezli, nekoliko listova bosiljka
Pomešajte brašno i puter iseckan na komadiće, dodajte umućeno jaje, so i dobro promešajte. Umesite testo, a po potrebi dodajte i malo vode. Oblikujte loptu od testa, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider 30 minuta. U međuvremenu narendajte sir, salamu isecite krupnije, a pršutu na sitnije kockice, kao i papriku. Umutite jaja, dodajte neutralnu i kiselu pavlaku i promešajte. Stavite peršun, posolite i pobiberite, pa dodajte parizer, pršutu, papriku, rendani sir i sve dobro promešajte. Razvijte testo u okrugli oblik, tako da bude nekoliko centimetara većeg obima od pleha u kom će se peći - možete da koristite i kalup za torte, jer ćete dobiti veliku količinu smese. Podmažite pleh uljem i pospite prezlama, pa stavite testo. Krajeve podignite uz ivice pleha, a višak testa isecite. Sipajte preko pripremljenu smesu i pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pre služenja ukrasite listovima bosiljka.
* * * * * * * * * *

Pica sa rukolom i bosiljkom
Potrebno je: pakovanje podloge za picu, 70 g pršute, 100 g čeri paradajza, 5 kašika kečapa, 150 g rendanog kačkavalja, 3-4 šampinjona, 50 g rukole, nekoliko listova svežeg ili 10 g sušenog bosiljka
Podlogu za picu premažite kečapom, pa je pospite rendanim sirom i šampinjonima. Pecite u rerni desetak minuta, na 225 stepeni, ili sve dok se sir ne rastopi a testo ne ispeče. Izvadite picu iz rerne i na nju odmah poređajte pršutu, rukolu, bosiljak i čeri paradajz.
* * * * * * * * * *

Rolnice od piletine i žalfije
Potrebno je: 2 pileća filea srednje veličine, tanko sečena pršuta, sveži listovi žalfije, 2 dl proseka, 2 dl mlevenih oraha, kurkuma na vrh noža, ulje, mešavina biljnih začina, biber
Pileći file isecite na tri dela, istanjite ga tučkom za meso, pospite mešavinom biljnih začina i pobiberite. Pršutu isecite na tanke šnite. Na svaku stavite po jedan od pripremljenih delova pilećeg mesa, na njega složite dva lista sveže žalfije, pa sve zarolajte u rolnice i učvrstite čačkalicama. Na zagrejanom ulju pržite rolnice, sa obe strane. Kada je meso gotovo, izvadite ga i stavite na toplo mesto, a u saft od prženog mesa sipajte proseko i kuvajte nekoliko minuta. Dodajte mlevene orahe i kurkumu, pa prokuvajte još minut-dva. Zatim u tiganj vratite rolnice od mesa i sve zajedno kuvajte još nekoliko minuta. Odmah poslužite.
* * * * * * * * * *

Ređani patlidžan
Potrebno je: 3 patlidžana srednje veličine, 150 g tanko sečene pršute, 3 čena belog luka, 3 jajeta, 200 ml neutralne pavlake, 3 kašike parmezana ili nekog tvrdog, narendanog sira, so, mešavina biljnih začina
Patlidžan isecite po dužini na tanje šnite, pa svaku od njih ispržite sa obe strane, na malo ulja. Tokom prženja izbockajte ih viljuškom. Umutite jaja sa neutralnom pavlakom, u to dodajte parmezan (ili tvrdi, rendani sir), pasirani beli luk, so i mešavinu biljnih začina. Vatrostalnu posudu malo pouljite, u nju ređajte patlidžan, pa svaku šnitu premažite smesom od jaja i na nju stavljajte pršutu. Potom ponovo ređajte patlidžan i preko sve istim redosledom, dok ne potrošite sastojke. Na vrh stavite nekoliko šnita patlidžana, prelijte ostatkom smese od jaja i pecite pola sata u rerni na 200 stepeni.