Karfiol pojačanog ukusa

19. 03. 2019. u 18:53

Probajte odlična jela sa karfiolom: kremasta čorba, prženi cvetovi u suvom grožđu, musaka sa bundevom i kus-kusom, pohovani zalogajčići, zapečen sa sirom, sa prelivom od šunke i pavlake i ljutkasto varivo

Карфиол појачаног укуса

Depositphotos

Kremasta čorba

Potrebno je: manja glavica crnog luka, 2 šargarepe, manji koren celera, koren peršuna, koren paškanata, 300 g cvetova karfiola, veza peršuna, kašika univerzalnog začina, kašičica šećera, kašika kukuruznog brašna, 1 dl mleka, ulje

Povrće očistite, isecite ga na krupnije komade, a karfiol iscepkajte na cvetove. Na malo zagrejanog ulja sipajte sve povrće osim karfiola i prodinstajte desetak minuta. Nalijte vodom, tek toliko da ogrezne, i kuvajte na tihoj vatri dvadesetak minuta. Dodajte karfiol i nastavite sa kuvanjem, dok i on ne omekša. Skuvano povrće izmiksajte, dodajte začine, kukuruzno brašno, šećer, mleko i vodu (ukupna zapremina treba da bude oko 2 l). Vratite da se kuva još 10 minuta.

* * * * * * * * * * * * * *

Prženi cvetovi u suvom grožđu

Potrebno je: glavica karfiola, 3 kašike ulja, 2 čena belog luka, 2 kašike suvog grožđa, 2 kašike zrna kleke, so, biber, peršun

Sipajte vodu u šerpu, ubacite karfiol, pa kada provri posolite i kuvajte, ali tako da karfiol ostane čvrst. Zatim ga izvadite iz vode i odvojte na cvetove. U dublji tiganj sipajte ulje pa ispržite cele čenove belog luka, dodajte karfiol, suvo grožđe, kleku, so i biber i pržite. Nakon 25 minuta dodajte punu šaku seckanog peršuna i pržite još minut.

* * * * * * * * * * * * * *

Musaka sa bundevom i kus-kusom

Potrebno je: karfiol srednje veličine, 2 bundeve srednje veličine, šargarepa, štapić celera, 60 g kus-kusa ili tarane, 4 kašike kajmaka, 1-2 kašike jabukovog sirćeta, jaje, 4 kašike ulja, mleko ili vruća voda, so, biber, aleva paprika, bosiljak, peršun, muskatni oraščić, kardamon, beli luk u prahu, prezle, sir

Odvojite karfiol na cvetove i dopola ga skuvajte. Bundevu iseckajte na kockice, posolite, dodajte kašičice jabukovog sirćeta i ostavite da odstoji. Kus-kus malo posolite, prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite 10-15 minuta da mu se poveća zapremina. Crni luk i celer sitno iseckajte, šargarepu isecite na kolutove, pa sve stavite na vrelo ulje i dinstajte. Kada povrće bude napola gotovo, dodajte oceđenu bundevu i dinstajte još 5-7 minuta - ako je potrebno, dodajte malo mleka ili vruće vode. U međuvremenu dodajte sve začine, so, kajmak i 1/2 kašičice jabukovog sirćeta. Sklonite sa vatre, pa ubacite pripremljen kus-kus ili taranu i umućeno jaje, kom ste dodali malo mleka, pa sve sjedinite. U vatrostalnu činiju sipajte malo ulja, poslažite kuvani karfiol i pospite ga sa malo prezli. Preko sipajte pripremljenu smesu pa protresite da bi se sve dobro rasporedilo. Ovako pripremljen karfiol stavite u već zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni, oko 20 minuta. Nekoliko minuta pred kraj karfiol pospite sirom i vratite da se dopeče.

* * * * * * * * * * * * * *

Pohovani zalogajčići

Potrebno je: 1,5 kg karfiola, 500 g brašna, 3 kašičice soli, 1/4 kašičice bibera, 2 kašičice aleve paprike, kašičica belog luka u prahu, kašika sušenog peršuna, 5 belanaca, 4 kašike vode, 3 veće šolje prezli, 1/4 veće šolje ulja

Iscepkajte karfiol na cvetove, pa pripremite tri činije. U prvu stavite brašno, pomešano sa svim navedenim začinima, u drugu belanca, prethodno umućena sa vodom, a u treću prezle. Pleh obložite papirom za pečenje i premažite sa malo ulja. Cvetove karfiola uvaljajte u brašno, pa u belanca, a na kraju u prezle. Ređajte ih u pleh, ostavljajući malo prostora između. Na kraju ih poprskajte sa malo ulja. Pecite 35 minuta u rerni, na 210 stepeni, a potom okrenite cvetove. Gotovi su kad porumene.

* * * * * * * * * * * * * *

Sa prelivom od šunke i pavlake

Potrebno je: 1/2 glavice karfiola, so, biber, kim, 150 g pileće šunke, 100-150 g tvrdog žutog sira, 2 dl kisele pavlake, 50 g putera

U posoljenu vodu stavite karfiol, koji ste odvojili na cvetove, da se kuva. Dodajte kim i kuvajte oko 25 minuta. Za to vreme spremite preliv - na puteru ispržite na kockice seckanu pileću šunku, promešajte, dodajte na kockice seckan tvrdi žuti sir, opet promešajte, posolite, pobiberite, promešajte i dodajte kiselu pavlaku. Izmešajte i na tihoj vatri kuvajte oko 3-4 minuta, pa sklonite sa ringle. Kada je karfiol skuvan, ocedite ga i prebacite u činiju, tako da svaki cvet leži na dnu. Preko sipajte preliv i odmah poslužite.

* * * * * * * * * * * * * *

Zapečen sa sirom

Potrebno je: karfiol, 2 šargarepe, tikvica, 100 g sira za topljenje, 80 g feta sira, jaje, 1/2 kisele pavlake, 250 ml neutralne pavlake, 20 g parmezana, so, kari, soja sos, univerzalni začin

Karfiol podelite na cvetove, šargarepu isecite na štapiće, pa ih, uz dodatak univerzalnog začina, prokuvajte 15 minuta. Isecite tikvicu na kolutove i propržite na tiganju, posolite i dodajte malo soja sosa. U posebnoj činiji napravite smesu od rendanog sira, jajeta, kisele pavlake i one za kuvanje, posolite i dodajte kari. U vatrostalnu posudu složite karfiol i šargarepu koje ste izvadili iz vode, kao i propržene tikvice, pa prelijte pripremljenom smesom i poklopite. Pecite pola sata, na 200 stepeni. Izvadite iz rerne, pospite parmezanom i vratite da se dopeče još 15 minuta, ali na 250 stepeni i bez poklopca.

* * * * * * * * * * * * * *

Ljutkasto varivo

Potrebno je: glavica crnog luka, kašika garam masale (indijske mešavine začina), 1/2 kašičice kurkume, 2 čena belog luka, kašika đumbira, zelena čili papričica, 450 g paradajz pelata, karfiol srednje veličine, povrtna supa, korijander, sok od 1/2 limuna, ulje, so, biber

Na zagrejanom ulju dinstajte sitno iseckan crni luk, dok ne postane staklast. Začinite ga solju i krupno mlevenim biberom, pa dodajte garam masalu i kurkumu. Dinstajte još nekoliko minuta, pa dodajte usitnjen beli luk, đumbir i naseckanu čili papričicu iz koje ste odstranili semenke. Još nakratko sve prodinstajte, dodajte nekoliko kašika paradajz pelata i ostavite da se lepo uprži. Zatim ubacite ostatak paradajza i još kratko pržite, uz stalno mešanje. Karfiol, koji je prethodno odstajao u vodi i morskoj soli, isecite na četvrtine i krupnije narendajte. Uspite željenu količinu supe od povrća i ostavite da se krčka 10 minuta na tihoj vatri. Skinite sa ringle, prebacite u činiju, pospite sokom od pola limuna i svežim korijanderom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije