Šargarepa i slatka i pikantna

Ž.P.

09. 03. 2019. u 10:14

Šargarepa može da bude i osnova glavnog jela, ali i ukusni dodatak drugim namirnicama. Probajte: prilog sa đumbirom, zapečene sireve u povrću, aromatičnu kiselu čorbu i zlatnožuti pire

Шаргарепа и слатка и пикантна

Depositphotos

Prilog sa đumbirom

Potrebno je: 2 kg pečene šargarepe, komad đumbira veličine palca, po 2 kašike maslinovog ulja i jabukovog sirćeta, so, biber, tucana ljuta paprika

Šargarepu i đumbir ogulite, operite i stavite u tepsiju. Prelijte sve maslinovim uljem, poprskajte jabukovim sirćetom, posolite, pobiberite i po želji pospite tucanom ljutom paprikom. Ako ne volite ljuto, možete da smanjite količinu đumbira i izostavite papriku. Tepsiju stavite u rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta, odnosno dok šargarepa ne porumeni.

* * * * * * * * * * * *

Zapečeni sirevi u povrću

Potrebno je: manji crni luk, čen belog luka, tikvica, 2 krompira, 2 šargarepe, nekoliko maslina, mocarela i feta sir, ulje, so, biber


Operite i očistite krompir i šargarepu, iseckajte ih na kockice i skuvajte dopola. U odgovarajućoj posudi na ulju propržite iseckan luk, pa dodajte oceđen krompir i šargarepu, kao i ostalo povrće isečeno na kockice. Sve lagano mešajte da se ne raspadne. Kada se ujednači, stavite u rernu i pecite desetak minuta na 220 stepeni. Pred kraj, preko povrća rasporedite sireve i vratite u rernu da se sa povrćem sjedine i zapeku.

* * * * * * * * * * * *

Aromatična kisela čorba

Potrebno je: 500 g jagnjećeg ili nekog drugog mesa, crni luk, 2-3 šargarepe, po koren peršuna i paštrnaka, veći krompir, šolja graška, so, biber, vezica peršunovog lista, malo soka od limuna, kisela pavlaka

Isecite crni luk na kockice i kratko ga propržite na malo ulja. Kada dobije staklast izgled, dodajte jagnjetinu iseckanu na kockice. Birajte malo "prošarano" meso, odnosno ono od plećke ili vrata. Kada meso porumeni sa svih strana dodajte i ostalo povrće isečeno na kockice, pa sve nalijte sa 2 l vode. Ako volite gušću čorbu sipajte manje vode, pa posolite i pobiberite. Poklopite lonac, smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata, odnosno dok se meso ne skuva. Desetak minuta pre kraja kuvanja možete da dodate i šaku pirinča, ovsenih ili raženih pahuljica. Na samom kraju, pre posluživanja, dodajte iseckanu vezicu peršuna. U tanjiru čorbu zakise- lite limunom ili pavlakom.

* * * * * * * * * * * *

Zlatnožuti pire

Potrebno je: 600 g krompira, 400 g šargarepe, 2-3 čena belog luka, 100 ml ulja, so, biber

Skuvajte krompir i šargarepu u slanoj vodi, a potom ih zajedno izgnječite. Na ulju propržite krupno isečeni beli luk, vodeći računa da ne zagori. Kada je gotov, izvadite ga, a ulje sipajte u pire. Ako je potrebno, dodajte još ulja, pa sve dobro promešajte da se sjedini. Na kraju posolite i pobiberite.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije