Meso i kolači sa pomorandžom
08. 03. 2019. u 09:41
Pomorandže mnogi poistovećuju sa raznim poslasticama, ali one se odlično kombinuju i u glavnim jelima. Probajte: domaći slatkiš, sočna rebarca, pečenu patku i citrusni čizkejk

Depositphotos
Domaći slatkiš
Potrebno je: 3 jajeta, 300 g šećera, 250 g brašna, 100 g putera, prašak za pecivo, vanilin šećer, 3 pomorandže
Umutite mikserom jaja i šećer, dodajte istopljeni puter, brašno, pecivo, vanilin šećer i na kraju pomorandže usitnjene u blenderu. Kolač pecite na 200 stepeni, a kada se ohladi pospite preko šećer u prahu ili ga ukrasiti šlagom, čokoladom...
* * * * * * * * * * * * * * *

Sočna rebarca
Potrebno je: 1,5 kg svinjskih rebara, 3 pomorandže, senf, mešavina kurkume, soli i mlevenog bibera
Nožem napravite rezove do polovine rebara, zatim začinite mešavinom kurkume i mlevenog bibera i dodajte soli po potrebi. Rebra stavite u foliju i pecite 90 minuta na 180 stepeni. Zatim otvorite foliju, četkicom premažite senf preko rebara, prelijte sokom od jedne i po pomorandže, a ostatak voća isecite na kolutove i poređajte preko mesa. Pecite još 20 minuta na 200 stepeni dok rebarca ne porumene. Jelo možete da ukrasite ruzmarinom.
* * * * * * * * * * * * * * *

Pečena patka
Potrebno je: patka (1,5 - 2 kg), kašika soli, 80 g meda, 3 kašike sirćeta, 3 kašike ulja, pomorandža, 2 praziluka
Pomešajte med, sirće i ulje i premažite patku koju ste prethodno spolja i iznutra dobro posolili. Stavite unutra pola pomorandže i praziluk (samo beli deo), a zatim meso pecite na 190 stepeni. Povremeno premažite patku preostalom mešavinom meda, sirćeta i ulja i dodajte toplu vodu po potrebi. Posle sat vremena u pleh stavite drugu polovinu pomorandže isečenu na kolutove i pecite još sat vremena, dok meso ne omekša. U rerni zajedno sa mesom možete peći krompir ili pirinač.
* * * * * * * * * * * * * * *

Citrusni čizkejk
Potrebno za koru: 250 g mlevenog keksa, 100 g putera, 50 ml mleka. Za fil: 300 g neslanog krem-sira, 300 gr slatke pavlake, 150 ml ceđenog soka od pomorandže, 100 ml ceđenog soka od limuna, 170 g šećera u prahu, 6 listova želatina. Za preliv: 2 dl ceđenog soka od pomorandže, kašičica gustina, kašičica šećera, 3 lista želatina
Dobro pomešajte keks, rastopljeni puter i toplo mleko, napravite koru, a zatim je stavite u frižider. Želatin stavite u hladnu vodu da odstoji 5-7 minuta. Zagrejte malo soka od pomorandže, sklonite sa ringle, u to dodajte želatin i ostatak soka. Umutite mikserom krem sir, slatku pavlaku i šećer u prahu i polako dodajte sok za želatinom i dobro promešajte. Dobijenu masu filujte preko kore od keksa i vratite u frižider da se stegne. Za voćni preliv zagrejte sok od pomorandže, dodajte gustin, šećer i kuvajte dva minuta. Skloniti sa šporeta i u tome rastopite želatin koji je prethodno bio u hladnoj vodi. Ohlađeni preliv stavite preko čizkejka i vratite u frižider da se stegne.