Sve nijanse plavog patlidžana

20. 02. 2019. u 10:28

Plavi patlidžan je povrće koje može da se kombinuje sa najrazličitijim namirnicama. Probajte: pohovane kolutorve, musaku, rolnice, šarenu piletinu, vesele korpice i čamčiće sa mlevenim mesom

Све нијансе плавог патлиџана

Pohovani kolutovi

Potrebno je: veći plavi patlidžan, 100 g pršute isečene na listiće, 100 g gaude isečene na listiće, 100 g šampinjona isečenih na listiće, 2 jajeta, malo soli, prezle ili susam, peršunov list, ulje, brašno

Drugi pišu

img

Bravo, profesorka: Pocepala plakate blokadera sa vrata fakulteta kako bi održala predavanje VIDEO

img

"Studenti koji su u blokadi imaju viši cilj!" Rektor deli studente, oni koji žele da uče ga ne zanimaju! (VIDEO)

img

LJUDI SKROZ MOKRI POKUŠAVAJU DA SE DOKOPAJU SVOJIH DOMOVA Evo kako blokaderi sprovode teror na Brankovom mostu (FOTO)

Patlidžan dobro operite, isecite na kolutove debele 1 cm, svaki kolut rasecite napola, ali ne do kraja - to će biti "džepovi" za punjenje. Posolite patlidžan i ostavite ga da odstoji oko jedan sat. U svaki kolut stavite listić gaude i pršute, malo šampinjona, uvaljajte ga u brašno, jaja umućena sa malo soli i, na kraju, po želji u susam ili prezle. Spuštajte kolutove na vrelo ulje i pržite ih sa obe strane, dok ne porumene. Izvadite ih na papirnu salvetu i poslužite.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Musaka

Potrebno je: 5 patlidžana, 500 g mlevenog mesa, 150 g crnog luka, 2 čena belog luka, 3-4 sveža paradajza ili pelat, 1 veza peršuna, lovorov list, so, biber, kašika suvog začina, 100 ml maslinovog ulja. Za bešamel sos: 40 g putera, 30 g oštrog brašna, 500 ml mleka, kašika parmezana, 2 jajeta, so, biber

Patlidžane isecite na kolutove, posolite ih i ostavite da malo odstoje. Isperite ih toplom vodom i osušite papirnim ubrusom. Poređajte ih na pleh prethodno obložen aluminijumskom folijom i namazan maslinovim uljem. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta. Na maslinovom ulju kratko propržite crni luk, pa dodajte mleveno meso. Kada se prodinsta, ubacite iseckani paradajz ili pelat, lovorov list, biber, pasirani beli luk i suvi začin. Prodinstajte, uz dolivanje vode. Kad meso omekša, dodajte iseckani peršun. Bešamel pripremite tako što ćete na istopljenom puteru kratko propržiti brašno, sipati hladno mleko i kuvati oko pet minuta, uz mešanje. Dodajte so, biber i parmezan i sklonite sa ringle. Umutite jaja, pa ih dodajte prohlađenom sosu. U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, red mlevenog mesa, pa ponovo patlidžana, mesa i završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamel sosom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, 20-30 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Rolnice

Potrebno je: 2 patlidžana, 300 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, 50 g oraha, sveža paprika, 2 paradajza, peršun, nana, aleva paprika, so, biber, ulje, 200 ml jogurta, 4 kašike pavlake, beli luk

Crni luk, paradajz i papriku iseckajte na kockice, prodinstajte na ulju - najpre luk, pa dodajte ostalo povrće. Kada omekša, ubacite mleveno meso. Pred kraj pospite alevom paprikom i začinite nanom, peršunom, solju, biberom, dodajte orahe i sklonite sa ringle. Patlidžan isecite na tanke šnite i posolite ih da puste vodu i gorčinu. Obrišite ih papirnim ubrusom, nauljite i pecite u tiganju za gril. Filujte šnite nadevom, pa ih umotajte u rolnice. Lagano sjedinite jogurt i pavlaku, pa dodajte naseckani peršun i beli luk. Time možete da prelijete rolnice.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Šarena piletina

Potrebno je: 400 g pilećeg filea, 2 patlidžana, 2 mlade tikvice, 2 veće šargarepe, 300 g šampinjona, 2 crvene paprike, 3 čena belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike suvog začina, kašičica karija, kašičica morske soli, biber, malo peršuna

Na zagrejanom ulju kratko propržite sitno naseckan beli luk pa dodajte pileći file isečen na kockice. Dinstajte pet minuta, ubacite šargarepu isečenu na tračice i prodinstajte još 10 minuta. Dodajte patlidžan i tikvice, prethodno isečene na kockice, i kratko prodinstajte. Šampinjone tanko isecite po dužini, stavite u tiganj i nastavite sa dinstanjem. Pred kraj ubacite paprike isečene na kolutiće i sve začine.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Čamčići sa mlevenim mesom

Potrebno je: 2 patlidžana, kafena šolja pirinča, kašika maslinovog ulja, 1/2 praziluka, 1 šargarepa, 1 paradajz, 1/2 peršuna, 50 g šampinjona, kašičica suvog začina, 50 g mocarele, 200 g junećeg mlevenog mesa, bosiljak, majčina dušica, sušeni celer, beli luk u prahu

Patlidžan uzdužno presecite, izdubite ga i posolite, da pusti sok. Praziluk, šargarepu i peršun izdinstajte na maslinovom ulju. Dodajte suvi začin. Kada je gotovo, ubacite naseckane šampinjone pa nastavite da dinstate još malo. Meso posebno izdinstajte i dodajte smesi. Pirinač posebno obarite, procedite i takođe ubacite u smesu. Začinite bosiljkom, majčinom dušicom, celerom i belim lukom. Patlidžan isperite, pa ga napunite nadevom. Odozgo narendajte mocarelu, a preko poređajte kriške paradajza. Stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Vesele korpice

Potrebno je: 50 g sitno samlevenog kukuruznog brašna, 50 g kukuruzne palente, 150 g belog brašna, 50 ml maslinovog ulja, 20 g svežeg kvasca, 1/2 kašičice meda, oko 100 ml vode, morska so, oko 12 maslina. Za punjenje: veći patlidžan, glavica crnog luka, ljuta papričica, manja tikvica, 200 g bundeve, 50 g pančete, 100 g mocarele, maslinovo ulje, morska so, nekoliko čeri paradajza, suvi peršun, nekoliko grančica ruzmarina

Razmutite u šolji kvasac, med i toplu vodu. U činiju stavite sve vrste brašna i so i promešajte. Dodajte ulje i kvasac sa medom i vodom, pa zamesite glatko testo (ako je potrebno, dodajte još vode ili brašna). Ostavite testo 15 minuta da odmori. Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk, pa dodajte ljutu papričicu naseckanu na kolutove, patlidžan (prethodno oljušten, iseckan na kockice, posoljen i ostavljen 15 minuta, pa ispran i oceđen), tikvice i bundevu naseckane na kockice. Dinstajte na višoj temperaturi oko pet minuta, pa dodajte pančetu isseckanu na tračice. Dinstajte dok patlidžan ne omekša, pa sklonite sa vatre. Istanjite testo između dva papira za pečenje pa vadite krugove prečnika oko 10 cm i onda na svaki, po obodu, utisnite kružiće tanko sečenih maslina. Strana sa utisnutim maslinama nalaziće se spolja, u kalupu za mafine. Napunite korpice patlidžanima i pecite ih na 200 stepeni 25 minuta, a onda odozgo stavite po list mocarele i malo čeri paradajza, pa dopecite još pet minuta. Korpice izvađene iz kalupa ukrasite grančicama ruzmarina i pospite peršunom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije