Rum za sladokusce

Ž. P.

25. 01. 2019. u 11:28

Raskošni čizkejk, kokos kuglice, domaći kasato, tiramisu u kućnoj radinosti, uzdašni kuglof...

Рум за  сладокусце

Depositphotos

RASKOŠNI ČIZKEJK


Potrebno je za koru:

* 200 keksa

* 125 g maslaca

* 50 g oraha

* bočica ekstrakta ruma

Za fil:

* 350 g krem sira

* 400 g kisele pavlake

* 120 g šećera u prahu

* 2 kašičice soka od limuna

* kora od limuna

* 200 g svežih kupina i malina (ili slatko od ovih voćki)


Izmrvite keks, u njega dodajte samlevene orahe i rastopljeni maslac, pa promešajte. Masu rasporedite u kalup za tortu sa dnom koje se odvaja, pa stavite u frižider da se ohladi. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, sokom od limuna i narendanom korom, pa dodajte i kiselu pavlaku. Sipajte smesu preko kore i ostavite u frižider da odstoji bar dva sata. Kada je čizkejk gotov, preko njega sipajte voće ili slatko, rasporedite ga po celoj površini. Servirajte uvek hladan.



KOKOS KUGLICE


Potrebno je:

* 150 g kokosovog brašna

* 250 g šećera u prahu

* 100 g mlevenih oraha

* 300 g mlevenog keksa

* 50 g čokolade

* kašika ruma

* 2 dl mleka

Za dekoraciju:

* 50 g kokosa

Pomešajte kokos, šećer, orahe i keks. Dodajte čokoladu koju ste otopili na malo margarina. Zagrejte mleko i postepeno ga sipajte u prethodnu smesu, pa na kraju dodajte rum. Dobro umešajte da se sjedini, pa od kompaktne smese pravite kuglice. Uvaljajte ih u kokos i po želji stavite u ukrasne papirne korpice.



Domaći kasato


Potrebno je:

* 300 g krompira

* 300 g mlevenog keksa

* 200 g čokolade

* 125 g margarina

* 200 g šećera u prahu

* kašika kakaa

* 2 kašike ruma

* kašika ulja

Skuvajte krompir, pa ga ispasirajte i pomešajte sa 100 grama čokolade, 100 grama margarina i sjedinite masu. Dodajte keks, šećer u prahu, kakao i rum, pa tu smesu ravnomerno rasporedite u tepsiju koju ste okrenuli naopačke. Ostavite da se kolač stegne i ohladi. Otopite na pari ostatak čokolade, margarina i ulje, pa time prelijte kolač. Secite na kvadratiće ili pravougaonike.



Tiramisu u kućnoj radinosti


Potrebno je:

* 4 žumanceta

* šolja šećera

* 500 g maskarpone sira

* 2 dl slatke pavlake

* 3 pakovanja piškota

* nes kafa

* 2 kašičice ruma

* kakao prah po potrebi

Penasto umutite žumanca sa šećerom. Dodajte maskarpone sir i dobro izmiksajte. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku, pa sjedinite oba fila i polako izmešajte. Skuvajte šolju nes kafe i u nju dodajte rum. Piškote umačite u kafu i ređajte ih, pa preko njih stavite fil i pospite kakao prah, a onda opet - red piškota, red fila i kakao praha. Kolač ostavite da se ohladi u frižideru, secite ga na pravougaonike ili ga vadite kašikom za sladoled, pa preručite u staklenu čašu.


IZDAŠNI KUGLOF


Potrebno je:

* kvasac

* 400 g brašna

* 80 g maslaca

* 40 g šećera

* 3 žumanceta

* 200 ml mleka

* kašičica narendane limunove kore

* prstohvat soli

* vanilin šećer

* 50 g suvog grožđa

* 3 kašičice ruma

Kvasac umešajte u brašno, a maslac, šećer i žumance penasto umutite. Dodajte brašno i mleko, narendanu koru limuna, so, vanilin šećer i natopljeno suvo grožđe u rumu. Smesu dobro izmešajte, pa je stavite u kalup za kuglof ili okruglu tepsiju koju ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Pokrijte je i stavite da odstoji na toplom mestu oko pola sata. Kuglof pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Izvadite ga i prekrijte papirom za pečenje, pa nastavite da pečete još oko 20 minuta. Pečeni kuglof pospite šećerom u prahu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije