Limun za posne i mrsne đakonije
18. 01. 2019. u 09:15
Isprobajte recepte za detoks čorbu, sočni biftek, vegetarijanske lazanje, namaz od avokada...

Detoks čorba Depositphotos
DETOKS ČORBA
Potrebno je:
* 2 cvekle
* 2 krompira
* crveni luk
* maslinovo ulje
* sok od pola limuna
* kocka kokošje supe
* so
* biber
Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crveni luk. Nakon desetak minuta dinstanja dodajte cveklu i krompir isečene na kocke. Sipajte oko litar vode, posolite, pobiberite, ubacite kocku kokošje supe i kuvajte pola sata. Kad je povrće kuvano, ispasirajte ga štapnim mikserom. Po potrebi dodajte još vode, sok od pola limuna i neka čorba još jednom provri.
SOČNI BIFTEK
Potrebno je:
* 4 komada junećeg bifteka
* 3 kašike maslinovog ulja
* 3 kašike soka od limuna
* kašika biljnog začina
* kašičica belog luka u prahu
* 1/2 kašičice bibera
* kašičica suvog peršuna
* so
* nekoliko kapi "tabasko" sosa

Promešajte sve sastojke za sos (maslinovo ulje, sok od limuna, biljni začin, beli luk, biber, so, peršun, tabasko sos). Šnicle premažite sa obe strane, prekrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje sat da bi se marinada lepo upila u meso. Roštilj zagrejte i stavite marinirane šnicle. Pecite oko pet minuta sa jedne strane i pet minuta sa druge strane (ako želite bolje pečen, može i duže). Gotov biftek izvadite na tanjir i prekrijte aluminijumskom folijom i ostavite tako desetak minuta da bi meso bilo sočnije. Biftek služite uz pomfrit ili neko drugo povrće.
VEGETARIJANSKE LAZANjE
Potrebno je:
* 300 g lazanja
* 400 g patlidžana
* 300 g tikvica
* 200 g paradajza
* 300 g mocarele
* 2 kašike limunovog soka
* so
* maslinovo ulje
Za bešamel sos:
* 1,2 l mleka
* 100 g pšeničnog oštrog brašna
* 100 g maslaca
* 50 g narendanog parmezana
* so, biber
* muskatni oraščić

Patlidžan operite, prerežite uzduž, malo posolite i ostavite da odstoji 20 minuta da pusti višak tečnosti. Tikvice i paradajz takođe prepolovite. U tiganju na malo ulja propržite patlidžan i tikvice pa ih ohladite. Za bešamel sos, na maslacu kratko propržite brašno i postupno dolivajte mleko uz stalno mešanje. Malo posolite, pobiberite, dodajte narendani muskatni oraščić i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajte parmezan. Na dno vatrostalne posude stavite malo bešamela. Po bešamelu rasporedite deo lazanja, pa deo patlidžana i tikvica. Po njima rasporedite mocarelu narezanu na komade, a zatim zalijte s malo bešamela. Drugi sloj započnite lazanjama, po njima rasporedite patlidžane i tikvice, pa paradajz. Stavite mocarelu, pa i ovaj sloj prelijte s malo bešamela. Treći red započnite opet lazanjama, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i mocarelu. Završite lazanjama i bešamelom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta.
NAMAZ OD AVOKADA
Potrebno je:
* 400 g leblebija iz konzerve
* 2 avokada
* 2 čena belog luka
* sok od pola limuna
* 2 mlada luka
* so, biber
* maslinovo ulje

Leblebije izvadite iz konzerve, properite i dobro ocedite. Stavite ih u blender, propasirajte, pa dodajte meso od jednog avokada, mladi luk, sok od pola limuna, nekoliko kapi ulja i nastavite da mutite, ali ne predugo da ne biste dobili suviše tečnu smesu. Izvadite u činiju, dodajte avokado koji ste izgnječili viljuškom, so, biber i zgnječen beli luk. Lagano izmešajte i služite uz prepečen hleb sa jajima ili kao namaz za bruskete.
PILEĆA SALATA
Potrebno je:
* 400 g pilećih grudi
* 100 g susama
* 200 g kikirikija
* 200 g kiselih krastavaca
* 800 ml kisele pavlake
* so, biber
* sok od pola limuna

Obarite pileće grudi i ocedite, pa kad se prohlade, iseckajte u blenderu. U blenderu iseckajte i kikiriki, obični slani prženi, iz kesice. Susam propržite na suvom tiganju na srednjoj vatri mešajući dok ne dobije zlatnožutu boju. Kisele krastavce takođe iseckajte u blenderu, pa ih stavite da se malo procede. Sve sastojke promešajte, pa dodajte i kiselu pavlaku da sve poveže. Posolite, pobiberite, dodajte sok od pola limuna i dobro promešajte.
SLASNI HAMBURGERI
Potrebno je:
* 500 g svinjskog mlevenog mesa
* 250 g telećeg mlevenog mesa
* 2 srednja crna luka
* 3 čena belog luka
* šargarepa
* zelena paprika
* 2 kašike biljnog začina
* 2 kašike mlake vode
* 2 kašike soka od limuna
* kašičica bibera
* kašičica suvog peršuna
* 1/2 kašičice sode bikarbone

Svo povrće ubacite u multipraktik da dobijete jednoličnu masu gustine ajvara. Mleveno meso lepo promešajte i dodajte mu povrće. Zatim dodajte biljni začin, biber, peršun i sodu bikarbonu i sve dobro promešajte. Namažite ruke uljem i formirajte pljeskavice. Pecite na grilu, u tiganju ili u rerni. Servirajte u zemički sa zelenom salatom, majonezom i dodacima po ukusu.
LOSOS SA POVRĆEM
Potrebno je:
* 4 filea lososa
* 2 mesnate crvene paprike
* pola brokolija
* zelena tikvica
* maslinovo ulje
* so, biber
* sok od pola limuna

Ugrejte rernu na 220 stepeni. Svaki komad ribe posušite papirnim ubrusom, posolite, pobiberite i premažite maslinovim uljem. U tiganju, na vrelom ulju pržite ribu pet minuta, pa prebacite u podmašćen pleh i pecite još desetak minuta. Dok se riba peče, na maslinovom ulju pržite sitno iseckanu crvenu papriku, tikvicu i brokoli koje ste prethodno posolili. Kad povrće omekša, izvadite iz tiganja. Ribu poslužite preko povrća, a možete da dodate i malo zelene salate za dekoraciju. Pre služenja ribu poprskajte sokom od limuna.