Slatkiši za dobro raspoloženje

Ž. P.

11. 01. 2019. u 11:28

Ovi slatkiši ne samo da su ukusni i da bude sva čula, već su puni i vitamina zbog suvih šljiva, biljnog margarina, kakaoa, malina...

Слаткиши за добро расположење

Depositphotos

SVI znaju da slatkiši iz zdravstvenih razloga nisu preporučljivi. Međutim, ovi su posni pa bez griže savesti možete u njima da uživate. Ne samo da su ukusni i da bude sva čula, već su puni i vitamina zbog suvih šljiva, biljnog margarina, kakaoa, malina... koje u sebi sadrže.


PITA SA PIJANIM SUVIM ŠLjIVAMA

Potrebno je:

* 500 g kora za pitu

* 200 g suvih šljiva

* 100 g šećera i posne čokolade

* 200 ml crvenog vina

* kesica cimeta

* 200 g biljnog margarina


U vino stavite šećer i cimet pa dodajte iseckane šljive. Kuvajte 10 minuta pa ubacite i čokoladu. Kada se čokolada istopi i fil ujednači sklonite sa vatre. U pleh za pečenje stavite prvu koru, poprskajte je istopljenim margarinom, preko nje stavite drugu, isto poprskajte, a postupak ponovite i sa trećom korom. Na treću koru nanesite fil, kao i na sve ostale. Pitu završite sa dve kore. Preko poslednje možete, ukoliko želite, da dodate još šljiva. Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.


ČOKOLADNA ROZEN TORTA

Potrebno je:*

* 1/2 pakovanja kora za rozen tortu

* 200 g šećera

* 125 g biljnog margarina

* 2 kašike kakaoa

* 100 g mlevenog keksa

* 30 g mlevenog keksa za posipanje

* 100 g posne čokolade


Ušpinujte šećer u 100 ml vode, sklonite sa šporeta i dodajte na listiće isečen margarin, stalno mešajući da se margarin otopi. Zatim dodajte kakao, 50 g čokolade i mleveni keks, pa fil dobro izmešajte. Rozen korice presecite na pola po širini. Jednu polovinu ostavite za neke druge kolače, a od druge spremajte tortu. Koricu po koricu mažite toplim filom, sve do poslednje. Potom poslednju koricu prelijte sa 50 g preostale istopljene čokolade i pospite mlevenim keksom. Ostavite u frižider da se stegne i ohladi, a potom secite i služite.


BAKLAVA SA KEKSOM I MALINOM

Potrebno je:

*500 g tankih kora za baklavu

* po 300 g mlevene posne "plazme" i mlevenih oraha

* 400 g smrznutih malina

* 250 g biljnog margarina

Za sirup:

* 600 ml vode

* 700 g šećera

* limun sečen na kolutove


Odmah skuvajte sirup, da bi bio hladan kada se baklava ispeče. Stavite šećer i vodu da se kuva. Kada provri, kuvajte još pet minuta, a zatim sklonite sa vatre da se ohladi. Po želji dodajte limun isečen na kolutove. Sjedinite mleveni keks i orahe, a u maloj šerpi otopite margarin. Odvojite po tri kore i ređajte na radnoj površini. Prvu koru premažite otopljenim margarinom, preko nje stavite drugu i takođe premažite margarinom. Treću isto premazanu margarinom pospite mešavinom plazme i oraha, a pri dnu kore, uz ivicu, poređajte smrznute maline. Kore umotajte u rolat, nežno pritiskajući sa bočnih strana da bude ovlaš zgužvan. Ređajte u odgovarajući pleh podmazan otopljenim margarinom, sve dok ne utrošite sve kore i fil. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 do 25 minuta. Pečenu baklavu odmah prelijte ohlađenim sirupom. Ostavite je potom oko tri sata da odstoji kako bi upila sav sirup, pa je tek onda secite u oblik kakav želite.

Savet: Umesto malina u baklavu možete da stavite višnje ili suve šljive, prethodno kratko potopljene u toploj vodi.


SNEŽNI ČUPAVCI

Potrebno je za testo:

* 220 g brašna

* 1/2 kesice praška za pecivo

* 250 ml kisele vode

* 125 ml ulja

* 120 g šećera

Za preliv:

*250 ml vode

*70 g šećera

* 65 g margarina

* 100 g čokolade

* 2 kašike ruma

* 200 g kokosa




Sjedinite kiselu vodu i šećer, pa dobro promešajte da se šećer rastopi. Dodajte ulje pa još jednom promešajte. Umešajte dobro brašno i prašak za pecivo, pa dodajte mešavinu kisele vode, šećera i ulja. Sve sastojke dobro sjedinite i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Smesu ravnomerno rasporedite i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Pečeno testo ostavite da se ohladi, a potom isecite na kockice. Za pripremu preliva sipajte u šerpu šećer i vodu, stavite na ringlu i čekajte da provri, vodeći računa da se šećer potpuno otopi. Dodajte margarin isečen na listiće, pa sve promešajte da se margarin potpuno otopi. Sklonite sa vatre i dodajte narendanu čokoladu i rum. Promešajte da se čokolada otopi i sastojci sjedine. Viljuškom ubadajte jednu po jednu kockicu i utapajte ih u toplu čokoladu, a zatim valjajte u kokos da dobijete čupavce. Poređajte ih na tacnu i služite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije