Začinjena ćuretina
08. 01. 2019. u 11:28
Ukoliko ste ljubitelj ćurećeg mesa, predlažemo cam da isprobate nekoliko zanimljivih recepata za pripremu ukusnih jela

Depositphotos
GURMANLUK S JABUKAMA
Potrebno je:
* 3 kg ćurke
* 500 g jabuka
* 50 g suvog grožđa
* 50 g krupno seckanih oraha
* 2 kriške starog hleba bez korice
* 100 ml mleka
* 300 ml belog vina
* peršun
* muskatni oraščić
* ulje
* so, biber
Ćurku spolja i iznutra natrljajte solju i biberom, pa ostavite na hladnom mestu da malo odstoji. Jabuke isecite na kockice i pomešajte sa orasima, usitnjenim starim hlebom, suvim grožđem, muskatnim oraščićem i peršunom. Začinite i napunite ćurku. Otvor zašijte kuhinjskim koncem, stavite u podmazan pleh, prelijte mešavinom ulja i vode i pecite u rerni na 200 stepeni oko dva-tri sata, dok ne bude pečena. Povremeno prelivajte belim vinom i toplom vodom i više puta okrenite da bude ravnomerno pečena. Servirajte je uz sveže ili pečene jabuke, suve smokve ili neko drugo voće po izboru.
UKUSNI KOTLETI
Potrebno je:
* 1 kg ćuretine
* 2 glavice crnog luka
* flaša tamnog piva
* 2-3 kašičice preliva za pečenje u prahu
* mleveni beli biber
* 2 pune kašike šećera
* malo mlevenog karanfilića

Ćuretinu protrljajte biberom. Stavite u posudu za pečenje, pospite šećerom i karanfilićem, a onda dodajte seckani crni luk. Pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata, pa prelijte sa pola čaše piva, vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Meso izvadite, a u sok od pečenja sipajte ostatak piva, kuvajte kratko, dodajte preliv u prahu i kuvajte dok se ne zgusne. Servirajte kotlete po želji, uz pečene krompire, pire, pomfrit, pirinač ili bareno povrće.
PIKANTNI KOMADIĆI SA PIRINČEM I POVRĆEM
Potrebno je:
* 1 kg ćuretine
* 2 tikvice
* 300 g šampinjona
* 500 g paradajza iz konzerve
* 250 g pirinča
* 5 dl pileće supe
* 2 glavice crnog luka
* 2 čena belog luka
* nekoliko grančica timijana
* malo peršuna
* lovorov list
* so i biber

Na ulju kratko propržite meso sa obe strane, pa dodajte iseckane tikvice, šampinjone, glavicu seckanog crnog luka i lovorov list. Dinstajte kratko, a zatim umešajte paradajz i beli luk. Začinite, poklopite i neka se krčka pola sata, dok meso ne smekša. Dodajte timijan i peršun. Pirinač pomešajte sa preostalim crnim lukom, prelijte supom i neka se krčka na umerenoj temperaturi oko pola sata. Sjedinite pirinač sa mesom i povrćem.
SUPA SA BATACIMA
Potrebno je:
* 300 g ćurećih bataka
* kašika maslinovog ulja
* glavica crnog luka
* kašičica ljute paprike
* 3 šargarepe
* krompir
* malo peršuna
* so, biber

Izdinstajte na maslinovom ulju iseckan crni luk, dodajte ljutu papriku i pržite još minut, pa prelijte sa 2 litre vode. Ubacite ćureće batake, komadiće šargarepe i krompira. Pojačajte temperaturu dok ne provri, a zatim začinite i kuvajte na umerenoj temperaturi dok meso i povrće ne omekšaju. Dodajte peršun.
PEČENICA SA POMORANDžOM
Potrebno je:
* 1,5 kg ćuretine
* 3 kašike meda
* 3 kašike limunovog soka
* 2 kašike džema od pomorandže
* pomorandža
* kašičica seckane majčine dušice
* pola kašičice đumbira
* prstohvat ljute aleve paprike
* 200 ml mesnog bujona
* 200 g slanine
* kašika ulja
* so i biber

Meso operite, osušite, začinite i umotajte folijom. Neka stoji tokom noći u frižideru. Sutradan ga ocedite od vode, a u tiganju zagrejte ulje i na visokoj temperaturi ispržite pečenicu sa svih strana. U masnoću od pečenja sipajte mesni bujon i kratko prokuvajte. Napravite marinadu od meda, limunovog soka, džema, majčine dušice, đumbira i ljute papričice. Pečenicu premažite marinadom, odozgo stavite komadiće slanine i kolutiće pomorandže, pecite u rerni na 200 stepeni oko sat i po. Povremeno prelivajte sokom od pečenja i dolivajte toplu vodu.
SPECIJALITET PUNjEN SLANINOM
Potrebno je:
* ćurka od 2,5 kg
* 2 šolje kockica suvog hleba
* šolja šampinjona
* 1/4 šolje iseckane slanine
* 1/4 šolje putera
* glavica crnog luka
* 4 čena belog luka
* šolja celera
* 2 kašičice suvog peršuna
* kašičica origana
* kašičica suvog začina
* šolja supe od kocke
* so, biber

Izdinstajte beli luk, dodajte šampinjone, crni luk i celer, a potom slaninu. Smanjite temperaturu, ubacite kockice hleba i dodajte začine, pa dinstajte još oko pet minuta. Dodajte supu i kuvajte još pola sata na tihoj vatri, poklopljeno. Nadevom napunite ćurku i pecite na 200 stepeni u poklopljenom plehu.
BRZA PASTA
Potrebno je:
* 500 g testenine
* 300 g kuvanog ćurećeg mesa
* 4 glavice crnog luka
* 2 dl supe od pileće kocke
* 2 kašike senfa
* 150 g kiselog mleka
* so, biber

Propržite seckani crni luk, dodajte kuvano ćureće meso, senf i supu od kocke. Neka se krčka desetak minuta na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje. Začinite. Sklonite sa ringle, dodajte kiselo mleko i dobro promešajte. Skuvajte testenine, sipajte u tanjir i preko sipajte smesu sa ćuretinom.