Hleb sa karakterom

27. 12. 2018. u 18:53

Hleb ne mora da bude samo verni pratilac obroka, može biti i „glavna zvezda“. Napravite hleb prošaran sušenim paradajzom, integralni punjen orasima, bundevinu veknu, ljutka ili bagete sa belim lukom

Хлеб са карактером

Depositphotos

PROŠARAN SUŠENIM PARADAJZOM

Potrebno je: šoljica (2 dl) kukuruznog brašna, 2 šoljice pšeničnog brašna, 2 jajeta, 1,5 šoljica jogurta, 1/2 šoljice maslinovog ulja, 1/2 šoljice feta sira, šoljica bundevinih semenki, kašika kima, krupna so, biber, sušeni paradajz po želji

Pomešajte obe vrste brašna, u to dodajte umućena jaja, jogurt, ulje i sve umesite (ako je testo tvrdo dodajte još jogurta). U testo zatim dodajte kim, so, izdrobljenu fetu, bundevine semenke, isečen paradajz i sve izmešajte. Četvrtasti kalup obložite pek papirom, u njega izlijte smesu, pospite je kukuruznim brašnom, pa sa još malo semenki i pecite oko 40 minuta.

* * * * * * * * * * * * *

INTEGRALNI PUNjEN ORASIMA

Potrebno je: 300 g integralnog pšeničnog brašna, po 3 šake oraha i semenki bundeve, 100 ml kiselog mleka, 50 ml mleka, 20 g svežeg kvasca, po kašičica meda i soli, 30 ml suncokretovog ulja

Orahe grubo sameljite u električnoj seckalici. Pomešajte ih sa integralnim brašnom, semenkama i solju. Kvasac stavite da nadođe sa toplim mlekom i kašičicom meda. U brašno dodajte kiselo mleko, ulje, kvasac i sve dobro izmešajte. Po potrebi dodajte još malo toplog mleka da bi testo bilo srednje tvrdo. Ostavite na toplom pola sata da naraste. Na nauljen pleh stavite testo, poravnajte ga i ostavite da još naraste. Pecite oko pola sata na 200 stepeni. Pečen hleb uvijte u platnenu krpu i stavite na rešetku da se ohladi, pa ohlađen prebacite u platnenu vreću.

* * * * * * * * * * * * *

BUNDEVINA VEKNA

Potrebno je: 500 g bundeve, 150 g semenki bundeve, 200 g integralnog brašna, 200 g običnog brašna, 150 g ovsenih pahuljica, 4 kašike ulja, po kašičica mlevenog đumbira, šećera i brašna, svež ili suv kvasac, jaje za premazivanje, so

Bundevu rasecite, očistite, umotajte u foliju pa pecite u rerni oko sat vremena na 200 stepeni. Posle toga je propasirajte i pustite da se ohladi. Zobene pahuljice sameljite ili izdrobite. Oko 4 kašike semenki bundeve odvojite sa strane, a ostatak lagano propržite bez ulja. Kvasac izdrobite, pomešajte kašiku brašna i malo šećera sa 1 dl tople vode i pustite da se diže. Obe vrste brašna, zobene pahuljice i so stavite u posudu u kojoj ćete mesiti hleb, dodajte i pire od bundeve, ulje i malo đumbira, pa kvasac. Mesite oko 10 minuta. Po potrebi dodajte toplu vodu i brašno, da se dobije ni premekano ni pretvrdo testo. Napravite od njega kuglu i stavite je u posudu da se diže. Kad se testo digne istresite ga na radnu površinu, dodajte semenke i brzo umesitite, ponovo napravite kuglu i vratite u posudu da se diže. Zagrejte posudu u kojoj će se hleb peći, pa u nju ubacite hleb, premažite ga razmućenim jajetom i pospite semenkama. Poklopite i stavite da se peče 45-55 minuta na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * *

LjUTKO

Potrebno je: 1/2 kg belog brašna, kesica (7 g) suvog kvasca, po kašičica soli, maslinovog ulja, ruzmarina i origana, 2 ljute crvene papričice, 10 crnih maslina, 20 g sušenog paradajza, susam, 240 ml tople vode, prstohvat šećera

U posudu stavite kvasac pomešan sa malo šećera, dodajte malo brašna i tople vode, promešajte i ostavite da se diže 10 minuta. U drugu posudu sipajte brašno, so, ulje, toplu vodu i kvasac, pa umesite testo. Pokrijte ga toplom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže pola sata. Papričice očistite od semenki i iseckajte ih, kao i masline i suvi paradajz. Sve dobro umesite sa začinskim biljkama. Razvaljajte testo oklagijom na 3 cm debljine i zaoblite uglove. Stavite ga u pleh obložen pek- papirom i ostavite da se diže 40 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni, hleb premažite mlakom vodom i pospite susamom, pa pecite oko pola sata. Ohlađen secite na šnite.

* * * * * * * * * * * * *

BAGETI SA BELIM LUKOM

Potrebno je: 400 g brašna, kašičica šećera, 1/2 kašičice soli, 7 g suvog kvasca ili 20 g svežeg, 260 ml mleka, 50 g margarina, jaje za premazivanje Za punjenje: 80 g margarina, 7-8 čenova belog luka, 2-3 kašike seckanog peršuna, so

Sjedinite margarin, so, izgnječen beli luk, iseckan peršun (umesto njega možete da isprobate origano), od toga napravite štapiće i stavite ih u frižider. U brašno umešajte kvasac, šećer, so i mlako mleko. U zamešeno testo dodajte rastopljen margarin, pa ga ostavite da naraste. Kad je naraslo istresite ga na radnu površinu i podelite na onoliko komada koliko želite, rukom ili oklagijom rastanjite svaku koru, premazujte je spremljenim nadevom ili ako je stegnut jednostavno ga samo stavite na koru, urolajte je, pa i na vrhu na nekoliko mesta zasecite i tu stavite deo nadeva. Premažite razmućenim jajetom i stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Hleb je gotovo kada kora lepo porumeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije