Pečurke za svaki obrok
21. 12. 2018. u 18:18
Predlažemo nekoliko recepata za pripremu jela sa pečutkama. Počastite sebe čorbom sa pavlakom, pikanktnim gulašem ili pilavom sa parmezanom

Depositphotos
ČORBA SA PAVLAKOM
Potrebno je:
* 500 g šampinjona
* 2 srednja krompira
* glavica crnog luka
* 20 g maslaca
* 3 kašike kisele pavlake
* malo peršuna ili celera
* kocka za supu
* so, biber
* mlevena paprika
Skuvajte krompir. Na maslacu propržite sitno seckan luk. Dodajte iseckane pečurke i dinstajte na tihoj vatri. Nalijte vodom, ubacite kocku za supu, posolite i začinite po ukusu, pa kuvajte pola sata. Pred sam kraj kuvanja ubacite kiselu pavlaku i pospite seckani peršun ili celer i malo mlevene paprike. Služite toplo.
PUNjENI "KOLUTIĆI"
Potrebno je:
*12 šampinjona
* 2 čena belog luka
* 200 g parmezana
* 100 g krem-sira
* 150 g trapista
* so, biber
* peršun
* mlevena paprika

Opranim pečurkama pažljivo uklonite drške. Propržite ih na belom luku i ostavite da se ohlade, pa dodajte krem-sir, parmezan, peršun, malo mlevene paprike, so, biber. Filom punite pečurke, odozgo stavite komadiće trapista, poređajte ih u tepsiju, na papir za pečenje. Pecite ih oko 25 minuta na 200 stepeni.
PILAV SA PARMEZANOM
Potrebno je:
* 250 g pirinča
* 200 g šampinjona
* 50 g maslaca
* glavica crnog luka
* 100 g parmezana
* so, biber
* suvi biljni začin

Na ulju propržite sitno seckan luk i krupno seckane šampinjone. Dodajte pirinač, ulijte vodu, začinite po želji i kuvajte pola sata na laganoj vatri. Kada bude gotovo, umešajte maslac. Dekorišite peršunom.
PIKANTNI GULAŠ
Potrebno je:
* 500 g pečuraka
* 300 g svinjskog mesa
* glavica crnog luka
* 2 šargarepe
* malo lovorovog lista
* 1 dl soka od paradajza
* 2 kašike brašna
* so, biber
* 2 kašičice mlevene paprike

Propržite sitno seckan luk na ulju. Kada postane staklast dodajte mlevenu papriku, seckanu šargarepu i meso iseckano na kockice. Dolijte čašu vode da meso ogrezne i dinstajte oko pola sata, pa dodajte iseckane pečurke. Začinite po ukusu. Kada pečurke puste vodu, dodajte još malo vode i soka od paradajza. Pred sam kraj, umešajte brašno umućeno sa malo vode i ostavite još pet minuta da se krčka.