Specijaliteti za ljubitelje ribe
13. 12. 2018. u 14:51
Predlažemo recepte za priptemu jela od ribe: zdrave pljeskavice, som sa povrćem, brancin u rerni...

Depositphotos
ZDRAVE PLjESKAVICE
Potrebno je:
* 1 kg oslića
* veza peršuna
* šargarepa
* 2 krompira
* glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* kašika biljnog začina
* aleva paprika
* 2 paradajza
* crveni luk
* glavica zelene salate
* so, biber
* brašno za prženje
* ulje
Skuvajte krompir sa šargarepom i peršunom u slanoj vodi. Kada omekšaju, dodajte očišćenu ribu i kuvajte dok i riba ne omekša. Ocedite vodu, meso odvojte od kostiju, pa ga zajedno sa povrćem sameljite u blenderu. Dodajte seckan crni i beli luk i začinite po ukusu. Dobro izmešajte, oblikujte pljeskavice, uvaljajte ih u brašno i pržite na vrelom ulju da porumene sa obe strane. Stavite ih u lepinjice sa zelenom salatom, paradajzom i crvenim lukom, da budu kao prava pljeskavica.

SOM SA POVRĆEM
Potrebno je:
* 4 fileta soma
* 30 g putera
* glavica crnog luka
* 300 g paradajza
* 400 g spanaća
* 100 g seckanih badema
* 2 kašičice biljnog začina
* 2 kašike maslinovog ulja
* so, biber
U šerpi rastopite puter i kratko izdinstajte seckani crni luk, dodajte paradajz isečen na kockice i kuvajte pet minuta. Umešajte spanać i seckani badem, pa kuvajte još pet minuta. Posolite i pobiberite po želji, pa prebacite pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Preko povrća rasporedite filete, pospite ih biljnim začinom i prelijte maslinovim uljem. Pecite 20 minuta, dok fileti ne porumene.

BRANCIN U RERNI
Potrebno je:
* 3 komada brancina
* 1/2 veze mirođije ili malo ruzmarina
* 1/2 veze peršuna
* 1 limun
* malo maslinovog ulja
* so, biber
* malo putera
* 1 dl belog vina
Napravite marinadu od seckane mirođije ili ruzmarina, peršuna, rendane kore od limuna i maslinovog ulja. Začinite je po želji. Napravite zareze u ribi i dobro utrljajte marinadu. Posudu za pečenje pouljite i stavite pripremljenu ribu. Limun isecite na tanke kriške i stavite ih ispod ribe. Pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se marinira bar dva sata. Pred pečenje stavite malo putera preko ribe i vino u posudu. Pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata.

RIBLjA PAŠTETA
Potrebno je:
* 2 kg fileta bele ribe
* 6 jaja
* 200 ml krem-pavlake
* 300 g kisele paprike
* 300 g paradajza pelata
* 2 kašike brašna
* 30 g putera
* so, biber
Filete ribe stavite u šerpu, prelijte litrom vode i kuvajte oko pola sata. Dobro ih iscedite i izgnječite viljuškom, a u činiji umutite jaja sa pelatom, brašnom i krem- pavlakom. Začinite po želji. Puterom podmažite pleh, pa ređajte ribu, kiselu papriku i onda prelijte mešavinom jaja, pelata i pavlake. Pecite u rerni na pari oko 40 minuta. Gotovu paštetu hladite u frižideru najmanje četiri sata i poslužite uz hleb.

ASPIK OD LOSOSA
Potrebno je:
* 400 g svežih fileta lososa
* kesica instant želatina
* limun
* kašika maslinovog ulja
* malo peršuna
* 10 čeri paradajza
* šaka sušene brusnice
* so, biber
Pripremite instant želatin prema uputstvu sa pakovanja i ostavite da se ohladi. Isecite filete lososa na kockice i prelijte sokom od limuna i maslinovim uljem. Začinite, izmešajte i rasporedite u kalupe za aspik. Prelijte želatinom i ostavite da se stegne u frižideru oko tri sata. Pre posluženja, kalupe sa lososom kratko potopite u vrelu vodu, okrenite i stavite u tanjir. Uklonite prazne kalupe, ukrasite peršunom, čeri paradajzom i brusnicom.