Lešnici u slanom
07. 11. 2018. u 12:28
Probajte i pokušajte da odolite zapečenim grickalicama, pohovanim pilećim grudima, mirisnoj čorbi, raznobojnoj salati ili punjenom paradajzu

Depositphotos
ZAPEČENE GRICKALICE
Potrebno je: 5 šolja mešavine oraha, badema, lešnika, indijskog i brazilskog oraha, 2-3 kašike maslinovog ulja, kašika iseckanog svežeg ruzmarina, kašika iseckanog bosiljka, kašika iseckanog origana, so, biber, po želji i tucana ljuta paprika
U šolju sipajte ulje, dodajte začine i sve izmešajte. Ovu mešavinu sipajte preko miksa orašastih plodova, pa ponovo sve dobro izmešajte. Stavite u odgovarajuću vatrostalnu posudu obloženu pek papirom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Zapravo, mešavina treba da porumeni. Ispečeno ohladite, sipajte u dekorativne činijice i služite uz pivo, vino, čaj...
POHOVANE PILEĆE GRUDI
Potrebno je: 100 g seckanih lešnika, 2 komada pilećih grudi, sok od jednog limuna, 3 kašike soja sosa, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice univerzalnog začina, jaje, 100 g brašna, 25 g putera za prženje

Pileće grudi odvojite od kostiju, posolite, dodajte univerzalni začin, prelijte sokom od limuna i soja sosom. Ovako marinirane ostavite ih najmanje dva sata ili da prenoće. Pre prženja piletinu umočite prvo u brašno, zatim u umućeno jaje, pa u lešnike. Pržite na vrelom puteru na srednjoj temperaturi, sve dok meso ne porumeni. Prženo stavljajte na papirnu salvetu da upije višak masnoće.
MIRISNA ČORBA
Potrebno je: 2 šake lešnika, 2 velike šargarepe, 2 jabuke, 2 kašičice meda, kašika ulja, 2 kašike đumbira u prahu, 2 kašičice cimeta, so i biber po ukusu

Očistite, iseckajte i izdinstajte šargarepu na ulju, pa dodajte iseckane jabuke i lešnike. Nalijte 700 ml vode, kuvajte oko 10 minuta na umerenoj temperaturi i procedite. U blenderu ispasirajte sastojke iz čorbe, pa ih vratite u šerpu. Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte med, đumbir i cimet. Sklonite čorbu sa ringle, servirajte dok je topla, a dekorišite po želji sa nekoliko lešnika, krutona, pavlakom, peršunom.
RAZNOBOJNA SALATA
Potrebno je: pakovanje rukole, veća kruška, šaka lešnika, 100 g sira gorgonzole, 2 kašike maslinovog ulja, 1/2 kašike jabukovog sirćeta, so po ukusu

Operite rukolu i stavite u činiju za salatu. Dodajte sitnije isečenu krušku i dobro promešajte. U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sirće i so, pa prelijte preko salate i ponovo promešajte. Pospite gorgonzolom i iseckanim lešnicima. Pre serviranja ohladite u frižideru. Ukoliko želite raznovrsniju salatu možete da dodate i na kolutove isečenu sitniju cveklu, grašak, boraniju...
PUNjENI PARADAJZ
Potrebno je: 6-7 paradajza koji mogu da se izdube, 100 g mlevenih lešnika, 2-3 sitno rendane šargarepe, pola rendanog celera, 2 kašike začina sa žalfijom, 1/2 kašičice bosiljka, so

Operite, osušite pa pažljivo izdubite paradajz, tako da se spoljašnji deo ne probuši. Izvadite unutrašnji deo paradajza, usitnite ga i pomešajte sa rendanom šargarepom i celerom. U ovu smesu dodajte mlevene lešnike i začine, po potrebi so, pa sve mešajući sjedinite u kompaktnu masu. Punite filom paradajz, slažite na listove zelene salate i ohlađeno služite.