Vitaminska jela od šargarepe

22. 10. 2018. u 12:50

Ali uvek je dobrodošla i u raznim kuvanim i pečenim špecijama, zato se slobodno "igrajte" njome. Napravite: vegetarijanski napitak, narandžasti rižoto, jesenju supu ili marokansku salatu

Витаминска јела од шаргарепе

Shutterstock

Šargarepa nikad ne izlazi iz mode. Slaže se uz svako jelo i sva godišnja doba. Možete da je jedete sirovu i time nahranite organizam vitaminima, pre svega vitaminom C, koji vas štiti od sezone virusa. Ali uvek je dobrodošla i u raznim kuvanim i pečenim špecijama, zato se slobodno "igrajte" njome. Mi vam predlažemo nekoliko ukusnih kombinacija koje će vam obogatiti jelovnik.

* * * * * * * * * * * * * * *

VEGETARIJANSKI NAPITAK

Potrebno je: 4 šargarepe, 3 jabuke, komadić bundeve, komadić korena đumbira, sok od limuna, kašičica cimeta

Sveže, sirove sastojke operite i očistite, pa stavite u blender. Pomešajte ih dobro dok ne dobijete homogenu smešu, na kraju sipajte cimet i sok od limuna. Još malo mutite i servirajte, najbolje ujutru, pre doručka, čim ga pripremite.

* * * * * * * * * * * * * * *

NARANDžASTI RIŽOTO

Potrebno je: 4 šargarepe, 300 g pirinča, glavica crnog luka, 2 kašike parmezana, jaje, kašika ulja, 2 kašičice peršuna ili celera, kocka za supu, so, biber

U tiganju na ulju izdinstajte krupno iseckani crni luk, dodajte na kolutove isečenu šargarepu i nalijte šolju vode. Krčkajte pet minuta, dok voda ne ispari, pa dodajte pirinač i pržite kratko, mešajući. Dodajte još malo vode, a kada provri, dodajte kocku za supu, biber i so. Kuvajte još desetak minuta da voda ispari. Na kraju ubacite parmezan i peršun, dobro promešajte. Ispecite jaje na oko i prelijte preko rižota.

* * * * * * * * * * * * * * *

JESENjA SUPA

Potrebno je: 3 veće šargarepe, kašičica ulja, kašičica biljnog začina, jaje, kašika brašna, 30 ml jogurta, so, biber

Šargarepu očistite i narendajte na krupnom rendetu. Kratko je propržite na malo zagrejanog ulja, prelijte sa pola litre vode i začinite solju, biberom i biljnim začinom. Kuvajte oko 15 minuta. Umutite jaje viljuškom sa brašnom i dve kašike jogurta, pa u ovu smešu uz stalno mešanje naspite jednu sipaću kašiku vrele supe da se rastopi brašno. Kada se šargarepa skuva, naspite preostalu vodu i zaspite supu sa pripremljenim jajetom. Kratko prokuvajte i ako treba još malo začinite po ukusu. Pospite po želji peršunovim listom.

* * * * * * * * * * * * * * *

MAROKANSKA SALATA

Potrebno je: 5 većih šargarepa, 2 kašičice peršuna, 1/2 limuna, šolja maslinovog ulja, 2 čena belog luka, kašičica soli, kašičica kima, kašičica aleve paprike

Isecite na kolutove šargarepu ili je izrendajte nakrupno. Napravite dresing od peršuna, limunovog soka, kima, paprike i sitno seckanog belog luka. Prelijte sosom šargarepu i lagano mešajte da se dobije ujednačena emulzija. Pre služenja držite salatu sat vremena u frižideru i onda servirajte dekorisanu po želji, peršunovim listom ili svežom nanom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije