Kompletan porodični ručak

17. 10. 2018. u 18:42

Obradujte svoje ukućane i pripremite im jesenju čorbicu, „medeno” pile sa krompirićima, spanać pitu, zapečenu zakusku, povrtnu rapsodiju i domaći crni hleb

Комплетан породични ручак

Shutterstock - Shutterstock

"Medeno" pile sa krompirićima

Potrebno je: pile, 2 manja limuna, 4 kašike meda, kašika suvog začina, 1 dl ulja, 1/2 kg krompira, so

Pile dobro operite, prosušite, pa začinite biljnim začinom. Med i isceđen limun izmešajte, pa time premažite celo pile sa spoljnih strana. Posolite ga i stavite na tepsiju, pa prelijte uljem. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni. Na polovini pečenja ubacite krompir koji ste isekli za pomfrit i posolili.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jesenja čorbica

Potrebno je: manja bundeva, 100 g šargarepe, krompir, kockica za supu, 100 g pavlake za kuvanje, 1/2 glavice crnog luka, grančica ruzmarina, so, biber

Bundevu i krompir očistite i isecite na kockice, šargarepu na kolutiće, a crni luk usitnite. Zagrejte ulje, dodajte luk i propržite da bude staklast, ubacite bundevu, krompir i šargarepu, pa zalijte sa malo vode u kojoj ste rastvorili kocku za supu. Dodajte ruzmarin, začinite po ukusu i sve zajedno dinstajte nekoliko minuta. Sipajte litar vode i kuvajte dok povrće potpuno ne smekša. Čorbu sklonite sa vatre, izvadite grančicu ruzmarina i sve propasirajte kroz gusto sito. Vratite na šporet, pustite da provri, umešajte pavlaku i kratko prokuvajte. Služite toplo.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Spanać pita

Za testo: 200 g brašna, 100 g margarina, žumance, so. Za fil:200 g spanaća, glavica crnog luka, 200 g sira, 2 jajeta, kisela pavlaka, so, biber, bosiljak

U posudu sipajte brašno i puter, so, žumance i malo vode. Zamesite testo, zavijte u foliju i ostavite da stoji pola sata u frižideru. Razvaljajte ga na veličinu okruglog kalupa, pa obložite kalup testom, izbockajte ga viljuškom i pecite 10 minuta. Na zagrejanom ulju dinstajte luk, dodajte iseckani spanać, malo posolite i ostavite da se još dinsta. Iscedite višak tečnosti iz spanaća, pa dodajte začine. Kada se spanać ohladi, pomešajte ga sa dva umućena jajeta, sirom i pavlakom. Fil stavite preko ispečenog testa, pa stavite da se zajedno peče još pola sata na 180 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Zapečena zakuska

Potrebno je: 250 g testenina, 250 g sitnog sira, pavlaka, 2 jajeta, kesica parmezana, šolja susama, so, biber, malo ulja

Makarone blago probarite u slanoj vodi. Poređajte ih u vatrostalnu činiju, pa prelijte sirom koji ste pomešali sa susamom i malo ulja. Začinite solju i biberom. Stavite u zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni. Na pola pečenja izvadite jelo i prelijte smesom koju ste napravili tako što ste razmutili jaja sa pavlakom. Možete seći u obliku torte.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Povrtna rapsodija

Potrebno je: plavi patlidžan, glavica crnog luka, manja tikvica, 3 paradajza, 2 krompira, 2 crvene paprike, maslinovo ulja, šaka ruzmarina, šaka bosiljka, so, biber

Iseckajte povrće na kolutiće. Patlidžan posolite i ostavite da odstoji sat vremena da bi so pokupila gorčinu, pa ga isperite. Na maslinovom ulju prodinstajte sitno iseckan crni luk. Prebacite ga u vatrostalnu činiju, pa preko njega poređajte začinjeno povrće i stavite u zagrejanu rernu da se peče. Pred kraj stavite ruzmarin i bosiljak. Možete da dodate i susam.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Domaći crni hleb

Potrebno je: 500 g crnog brašna, kašičica šećera, kašičica soli, 1/2 svežeg kvasca, 3 dl mlake vode

Razmutite kvasac u pola šolje mlake vode, sa kašičicom šećera i 4 kašičice brašna, poklopite i ostavite da odstoji. Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i mlake vode zamesite testo, pokrijte ga i ostavite oko pola sata da se "odmori". Ponovo premesite, oblikujte veknicu i stavite u podmazan pleh da stoji još dvadesetak minuta. Pre pečenja napravite nekoliko "zareza" po površini testa, i pospite veknicu sa malo bršna. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije