Jabuke za sva godišnja doba
04. 10. 2018. u 15:54
Različite poslastice mogu se napraviti od jabuka. Preporučujemo: moderne štrudle, dekorativni tart, karamelizovane voćkice, uvek dobru lenju pitu, ili cimet palačinke

MODERNA ŠTRUDLA
Potrebno je: 500 g smrznutog lisnatog testa, 4 jabuke, 2 kašike šećera, 2 vanilin šećera, 2 kašike prezli, rendana kora od jednog limuna, malo suvog grožđa, malo cimeta, šećer u prahu za posipanje
Drugi pišu

Evo dokle su nas doveli blokaderi! Medicinski fakultet gubi svetsku akreditaciju?! (FOTO)

SNIMAK OTKRIVA LAŽI! Pogledajte momenat kada pijani blokaderi napadaju malog Roma koji je na ulici (VIDEO)

Studenti koji žele da uče: Izglasan prekid štrajka na Medicinskom fakultetu; Pozivamo rektora na dijalog
Lisnato testo razvaljajte u pravougaonik. Dve jabuke narendajte direktno na testo, ravnomerno pospite kašikom šećera, vanilin šećerom, rendanom korom od pola limuna, kašikom prezli, suvim grožđem i cimetom. Prebacite jednu praznu stranu lisnatog testa preko nadeva, pa drugu. Ivicu poslednjeg prevrnutog dela malo uvrnite celom dužinom prema unutra. Suprotne krajeve štrudle uvrnite prema gore da sokovi ne iscure i stavite u pleh. Isto uradite sa drugom polovinom lisnatog testa, pa pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Vruće secite i pospite šećerom u prahu.
* * * * * * * * * * * * * * *
DEKORATIVNI TART

Potrebno je: 250 g brašna, 125 g putera, prstohvat soli, 2 kašike smeđeg šećera, 3 kašike hladne vode, 4 jabuke, kašika gustina, 50 g šećera, malo cimeta, žumance, kašika mleka
Napravite testo od brašna, putera, soli, šećera i vode. Rukama ga oblikujte, pospite brašnom, uvijte u providnu foliju i ostavite u frižider na pola sata da odstoji. Jabuke očistite pa isecite na listiće. Stavite ih u činiju, dodajte šećer, gustin i cimet. Testo stavite na radnu površinu i oklagijom razvucite, pa ga prebacite u okrugli pleh i stavite u frižider da još malo odstoji, a zatim poređajte gusto jabuke unutar testa i premažite mešavinom žumanceta i mleka. Pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta. Ispečen tart ohladite i po želji poslužite uz kuglu sladoleda od vanile.
* * * * * * * * * * * * * * *
KARAMELIZOVANE VOĆKICE

Potrebno je: 10 manjih jabuka, 1 dl vode, 500 g šećera, kašičica meda, pola kašičice sirćeta, jestiva crvena boja, štapići (kao za ražnjiće)
Dobro osušite oprane jabuke, pa ih nabodite na štapiće. U šerpu sipajte vodu, šećer, med i sirće, pa kuvajte na umerenoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi. Zatim dodajte crvenu boju i mešajte da se masa ne izjednači. Ukoliko želite tamniju crvenu nijansu, dodajte više boje. Umačite pripremljene jabuke, jednu po jednu, u karamel sirup, slažite ih u tepsiju i ostavite da se ohlade.
* * * * * * * * * * * * * * *
UVEK DOBRA LENjA PITA

Potrebno je za testo: 2 kašike masti, 2 žumanceta, belanace, 4-5 kašika šećera, šoljica mleka, prašak za pecivo, 4 šolje brašna. Za fil: 1 kg jabuka, 3 kašike šećera, 3 kašike griza, kesica cimeta, 100 g suvog grožđa, 100 g mlevenih oraha, kašičica praška za pecivo, kesica vanilin šećera
Mast i šećer penasto umutite kašikom, u to dodajte žumanca i belanca, pa nastavite da mutite dok se ne sjedini. Dodajte malo brašna pomešanog sa praškom za pecivo i mlekom, a zatim još brašna dok se ne umesi glatko sjajno testo koje se ne lepi. Jabuke oljuštite, narendajte i stavite u šerpu da se prodinstaju. Kada omekšaju i masa postane kašasta, dodajte griz, mlevene orahe, suvo grožđe, cimet, vanilin šećer i prašak za pecivo, sve izmešajte i ostavite da se malo prohladi. Za to vreme testo podelite na dva dela, razvucite oklagijom i jedan deo položite u pleh, pa preko njega stavite fil od jabuka. Preko fila opet razvucite koru i stavite da se peče na umerenoj vatri oko 45 minuta. Pospite šećerom u prahu i secite na kocke.
* * * * * * * * * * * * * * *
CIMET PALAČINKE

Potrebno je: 300 g glatkog brašna, 3 dl mleka, 2 jajeta, 2 narendane jabuke, 60 g rastopljenog maslaca, prašak za pecivo, 2 vanilin šećera, kašičica meda, 2 kašičice cimeta, malo soli
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, jaja, maslac, vanilin šećer, so i mleko, pa napravite glatku smesu. Na kraju umešajte narendane jabuke, med i cimet. Smesu stavljajte u zagrejan tiganj i pecite sa obe strane dok ne porumene. Ispečene palačinke posipajte šećerom u prahu, a možete da ih poslužite i sa sveže iseckanim voćem ili džemom.