Mekana i sočna jagnjetina
03. 10. 2018. u 15:28
Mnogo je onih koji teško odolovaju dobroj jagnjetini. Probajte: obloženu belim lukom, razigrani đuveč, kotltete sa medom, prelivenu belim vinom, slasni obrok sa jajima, raskošnu musaku, carski pilav

Obložena belim lukom
Potrebno je: 1 kg jagnjetine, količina krompira po želji, 1 kg crnog luka, 2 zelene paprike, 2 kašike iseckanog peršuna, beli luk, 250 ml belog vina, šoljica vode, 2 kašike ulja, biber, so
Operite meso u komadu, prosušite čistom kuhinjskom krpom, posolite i uvaljajte u seckani beli luk sa svih strana. Stavite ga u vatrostalni ili neki drugi sud sa poklopcem koji može da izdrži temperaturu u rerni, a okolo poređajte krupno isečen krompir. Na rebarca isecite crni luk i prekrijte meso, a u posebnoj činiji izmešajte papriku iseckanu na listiće, peršun, biber, so i vino. Dodajte šoljicu vode i ulje, pa ovom smesom zalijte meso. Prekrijte poklopcem i pecite na 180 stepeni, najmanje sat i 15 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * *
Razigrani đuveč
Potrebno je: 700 g jagnjetine od plećke, glavica crnog luka, plavi patlidžan, 2 manje tikvice, 1/2 kg paradajza, šoljica soka od paradajza, žuta paprika, 400 g zelene boranije, 2 veća krompira, 2 šoljice pirinča, 3 kašike mlevene crvene paprike, ljuta papričica, so, peršun, celer, origano, 1/2 šoljice ulja
Isecite crni luk na tanka rebra, a papriku, patlidžan, krompir, tikvice i oljušteni paradajz na kockice. Izmešajte povrće sa mlevenom paprikom i uljem, posolite i stavite sve u vatrostalnu činiju. Odozgo poređajte usoljeno meso i pokrijte poklopcem ili alu-folijom. Pecite u rerni na 220 stepeni, povremeno mešajući. Nakon 45 minuta dodajte pirinač, izmešajte, dodajte po potrebi malo vode i vratite u rernu. Pecite dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.

* * * * * * * * * * * * * * *
Kotleti sa medom
Potrebno je: 8 jagnjećih kotleta, 1/2 šolje ulja, 2 kašike "balzamiko" sirćeta, 2 kašike limunovog soka, 2 kašike soja sosa, 2 kašike meda, kašičica univerzalnog začina, biber, 6 čenova belog luka
Za marinadu pomešajte sve sastojke, dodajte seckani beli luk, pa time prelijte meso. Prekrijte ga folijom i ostavite u frižideru nekoliko sati, najbolje celu noć. Potom prebacite kotlete u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.
.jpg)
* * * * * * * * * * * * * * *
PRELIVENA BELIM VINOM
Potrebno je: 1,5 kg jagnjetine, 100 ml ulja, 400 ml belog vina, 500 ml vode, pola praziluka, 3 srednje glavice crnog luka, glavica belog luka, 2 šargarepe, 1,2 kg krompira, so, biber, aleva paprika, ruzmarin
Jagnjetinu isečenu na veće komade dobro usolite, poređajte u pleh za pečenje. Dodajte krupnije isečene krompire, a ako su manji stavite cele, isečen praziluk, beli i crni luk, šargarepu. Prelijte vodom, uljem i vinom, dodajte začine, pa sve lepo izmešajte. Pecite najmanje dva sata u rerni na 200 stepeni. Prvih sat vremena tepsiju pokrijte folijom, a zatim je sklonite. Za svaki slučaj pre vađenja probajte jagnjetinu da li je gotova, jer mora da se peče dugo i lagano.

* * * * * * * * * * * * * * *
SLASNI OBROK SA JAJIMA
Potrebno je: 1 kg mlevene jagnjetine, 4 jajeta, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, so, biber, kašika pirea od paradajza, 2 kašike sitno seckanog peršuna, 25 g putera
Iseckajte crni luk i pržite na rastopljenom maslacu dok ne porumeni. Dodajte meso, dobro promešajte i pržite nekoliko minuta. Čim meso pusti sok dodajte pire od paradajza i iseckan beli luk pa nastavite da pržite dok ne uvri sav sok. Posolite, pobiberite, dodajte peršun, izmešajte, pa smesu sipajte u vatrostalnu posudu podmazanu sa malo putera. Smesu poravnajte pa kašikom napravite udubljenja. U svako udubljenje razbijte jaje i zapecite u zagrejanoj rerni kratko, tek toliko da se stegnu belanca. Pospite seckanim peršunom i služite toplo.

* * * * * * * * * * * * * * *
RASKOŠNA MUSAKA
Potrebno je: 500 g mlevene jagnjetine, 1 kg spanaća, 3 glavice crnog luka, 3 jajeta, 400 g kiselog mleka, 140 g kačkavalja, po kašičica soli i mlevenog bibera, kašika brašna, 500 g belog krompira, 200 ml belog vina, ulje
Oljušten krompir isecite na kolutove i kuvajte 15 minuta u slanoj vodi. Iseckajte dve glavice crnog luka, propržite ga, pa mu dodajte mleveno meso. Začinite i dinstajte dok se meso ne proprži. Spanać skuvajte u slanoj vodi, iscedite ga i iseckajte. Iseckajte i preostalu glavicu luka, propržite je na ulju, dodajte brašno, još malo pržite pa dodajte spanać, promešajte i sklonite sa šporeta. U podmazanu vatrostalnu posudu stavite krompir, preko njega rasporedite meso, a preko mesa spanać. Sve prelijte vinom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata. Izvadite musaku, prelijte je umućenim jajima pomešanim sa kiselim mlekom, pospite rendanim kačkavaljem, vratite u rernu i ostavite da se lepo zapeče i porumeni.
* * * * * * * * * * * * * * *
CARSKI PILAV
Potrebno je: 8 jagnjećih krmenadli, 3 šoljice pirinča, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, šargarepa, 9 šoljica vode, 3-4 kisele paprike iz turšije, ulje, so, biber
U pleh za pečenje sipajte malo ulja, seckani crni i beli luk, pa na tihoj vatri dinstajte. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice, zatim poređajte meso i pržite da porumeni sa obe strane. Na kraju dodajte pirinač i lagano promešajte, sipajte vodu, posolite i pobiberite. Preko nasumice poređajte seckane kisele paprike, pa pleh stavite u rernu na 180 stepeni i pecite dok se pirinač ne skuva, dolivajući vodu po potrebi.
