Kraljevska voćka za sočne zalogaje

27. 08. 2018. u 11:44

Predlažemo nekoliko recepata za pripremu poslastica sa ananasom. Zasladite se tortom naopačke, kolačom sa keksom, čizkejkom..

Краљевска воћка за сочне залогаје

Depositphotos

TORTA NAOPAČKE


Potrebno je:

* 50 g putera

* 50 g smeđeg šećera

* 1 (veća) konzerva ananasa u konzervi

Za biskvit:

* 100 g maslaca

* 100 g šećera

* 100 g brašna

* 2 kašičice praška za pecivo

* kašičica ekstrakta vanile

* 2 jajeta


Mikserom penasto izmutite 50 g maslaca i 50 g šećera, pa smesu razmažite po dnu i ivicama posude za pečenje. Na to poređajte kolutove ananasa. Dok se rerna greje na 180 stepeni, u posudu stavite sve sastojke za biskvit, dodajte 5 kašika sirupa iz konzerve u kojoj je bio ananas i mutite mikserom oko pet minuta. Ovom smesom prelijte kolutove ananasa. Tortu pecite 35 minuta, pa izvadite iz rerne, ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi desetak minuta, pa je izvadite na tanjir.


KOLAČ SA KEKSOM


Potrebno je:

* 4 jajeta

* 140 g šećera

* 140 g maslaca

* 100 g mlevenih oraha

* 20 keksa "pti ber"

* kompot od ananasa

* 1 kesica šlaga


Žumance, šećer i maslac umutite penasto, dodajte orahe i sneg od belanaca, pa lagano promešajte. Smesu izlijte u pleh obložen pek-papirom i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeni biskvit izvadite da se ohladi. Na njega poređajte keks umočen u sirup iz kompota ananasa. Potom ananas isecite na kockice i rasporedite po keksu, tako da popunite sve praznine. Umutite šlag mikserom i premažite preko kolača. Služite ga kada se dobro ohladi u frižideru.


DRUGAČIJA LENjA PITA


Potrebno je:

* 125 g masti

* 125 g putera

* 150 g šećera

* 2 jajeta

* 500 g brašna

* prašak za pecivo

* vanilin šećer

* velika konzerva ananasa (830-850 g)

* 40 g gustina


Mutite mikserom mast, omeškali puter, šećer i vanilin šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje. Brašnu dodajte prašak za pecivo, polovinu sipajte preko masnoće i malo mutite mikserom, a od druge polovine brašna varjačom umutite testo. Biće masno i glatko. Podelite ga na dva dela, svaki stavite u plastičnu foliju i držite u frižideru najmanje sat vremena. Rernu uključite na 200 stepeni, pa ananas ocedite od soka iz konzerve. Komadiće isecite što sitnije. Skuvajte 400 ml soka od ananasa sa gustinom. U masu koja izgleda kao puding dodajte ananas i ostavite da se prohladi. Isecite dva pek-papira u dimenzijama pleha. Jednu polovinu testa istanjite rukama preko papira, polako da se ne mrvi, prekrijte je folijom u kojoj je bilo i oklagijom izravnajte. Tako, sa papirom, prenesite koru u pleh koju treba peći 10 minuta. Za to vreme pravite drugu koru, na isti način. Izvaditi napola pečenu koru, preliti filom od ananasa, pa pokriti drugim slojem testa. Skinuti papir i peći pitu oko 30-40 minuta na 180-200 stepeni, odnosno dok gornja kora ne dobije zlatnu boju. Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi, seći na kocke ili kriške, a pre služenja posuti šećerom u prahu.


ČIZKEJK


Potrebno je za koru:

* 350 g mlevenog keksa

* 230 g maslaca

Za fil:

* 600 g krem-sira

*700 g seckanog ananasa (2 konzerve)

* kesica šlaga

* mleko za mućenje šlaga

* 1,5 šolja šećera u prahu (šolja od 235 ml)

* 2 kašičice ekstrakta vanile

Za premaz:

* 2 kesice šlaga i mleko za mućenje


Izmešajte istopljeni maslac i mleveni keks, pa rasporedite u vatrostalnu posudu (33 H 22). Stavite u frižider da se stegne dok pripremate fil od sira (koji je stajao 15 minuta na sobnoj temperaturi da omekša), šećera i ekstrakta vanile. Sve dobro izmiksati, dodati šlag i opet sve mutiti mikserom da se sjedini. Na kraju dodati sitno seckani ananas i promešati. Koru najpre premazati filom, a potom šlagom. Čizkejk držati u frižideru najmanje tri sata (najbolje tokom cele noći).


BANANA HLEB


Potrebno je:

* 115 g putera

* šolja (od 250 ml) šećera

* 2 jajeta

* 2 zrele banane srednje veličine

* 60 ml mleka

* kašika sitno narendane kore od pomorandže

* kašičica ekstrakta vanile

* 2 šolje brašna

* kašičica sode bikarbone

* prstohvat soli

* šolja kokosa

* šolja krupnije seckanih oraha

* pola šolje sitno seckanog ananasa iz konzerve

* 100 g čokolade za kuvanje

* 50 g oraha za posipanje


Puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi mikserom mutite sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanile, narendanu koru pomorandže i ispasirane banane. Potom dodajte i brašno, sodu bikarbonu i malo soli, a na kraju kokos, seckane orahe i ananas iz konzerve. Istopite čokoladu i ostavite da se malo ohladi. Dodajte je u smesu i nežno promešajte. Smesu stavite na pleh i pospite orasima, koje treba blago da pritisnete prstima da se zalepe za testo. Staviti u zagrejanu rernu da se oko 70 minuta peče na 180 stepeni.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije