Limeta za pikantna jela
20. 08. 2018. u 11:44
Uobičajen je sastojak u meksičkoj, tajlandskoj i vijetnamskoj kuhinji, a cene je i kuvari sa zapadnih prostora zbog aromatičnosti i kiselosti

Depositphotos
Izgleda kao limun, samo zelen. Ima ukus kao limun, samo oporiji. Limeta, voće koje pripada citrusima, potiče iz jugoistočne Azije i obiluje vitaminom C, ali sadrži i gvožđe, kalijum i kalcijum.
Uobičajen je sastojak u meksičkoj, tajlandskoj i vijetnamskoj kuhinji, a cene je i kuvari sa zapadnih prostora zbog aromatičnosti i kiselosti. Koristi se za koktele, pripremu sosova, marinada, povrća i ribe. Dobro se slaže sa ljutom alevom paprikom. Ako se sok od limete iscedi na isečeno voće, na primer banane i jabuke, sačuvaće se njihova boja i sprečiti pojava braon mrlja.
Kad je kupujete, birajte onu sa glatkom i jarkozelenom korom. Brzo se kvari, pa je čuvajte u najlon kesi u frižideru najduže 10 dana.
MEKSIČKA SALATA
Potrebno je:
konzerva crnog pasulja
konzerva kukuruza
crvena paprika
10 čeri paradajza
4 veze mladog luka
avokado
veza peršuna.
Za sos:
2 limete
pola šoljice maslinovog ulja
2 čena belog luka
kašičica soli
mlevena ljuta paprika.
Napravite sos tako što ćete dobro izmešati isceđeni sok limete s maslinovim uljem, zgnječenim belim lukom, kašičicom soli i malo ljute papričice. Paradajz, papriku i avokado nasecite na kockice, mladi luk na kolutiće, pa ih pomešajte u posudi sa kukuruzom i pasuljem. Pospite sitno naseckanim peršunom, prelijte dresingom i dobro promešajte.

VOĆNI NAMAZ
Potrebno je:
mango
limun
limeta
3 jajeta
100 g šećera
2 vanilin šećera
korica limuna
korica limete
100 g maslaca
Mango narežite na komadiće, iscedite limun i limetu, pa dobro umutite štapnim mikserom. U pire od manga dodajte šećer, vanilin šećer i narendane korice limuna i limete. U drugoj posudi štapnim mikserom umutite jaja, pa im dodajte pire od manga. Kuvajte na pari uz mešanje 15-20 minuta dok se ne zgusne. Maslac isecite na četiri kocke, dodajte jednu kocku, skinite s pare i mešajte dok se ne rastopi, vratite na paru i mešajte još nekoliko minuta, pa dodajte drugu kocku maslaca i ponovite postupak sve dok ne potrošite sve kockice. Nakon što ste otopili i zadnju kockicu, vratite još malo na paru stalno mešajući. Kada je gotovo, ulijte u posudice i odmah zatvorite kako se ne bi stvorila korica. Ovaj namaz možete mazati na hleb, ali i koristiti kao nadev za pite. U smesu možete da dodate i malo sveže nane.

ĆUFTE SA TIKVICAMA
Potrebno je:
500 g mešanog mlevenog mesa
100 g gaude
tikvica
limeta
50 g putera
Pomešajte mleveno meso, narendanu koricu limete i sok, zatim tikvice i sir narezane na kockice. Od pripremljene smese oblikujte kuglice veličine oraha, složite ih u pleh podmazan puterom i pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata.

LjUTI KARFIOL
Potrebno je:
velika glavica karfiola
2 kašike suncokretovog ulja
1/2 kašičice mlevenog đumbira
kašičica mlevenog kumina
šargarepa
crvena paprika
2 paradajza
2 kašičice korijandera u prahu
1/4 kašičice mlevene ljute paprike
1/2 kašičice kurkume
so
biber
šaka naseckanog peršuna
limeta
Karfiol podelite na cvetove i omekšajte ih kuvanjem na pari. Ohladite ledenom vodom i ocedite. Veće cvetove narežite na četiri dela pa stavite sa strane. Naseckajte šargarepu i crvenu papriku na kockice. Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte 1/2 kašičice mlevenog đumbira i kašičicu kumina u prahu i kockice šargarepe i paprike i kratko propržite. Dodajte karfiol, promešajte i dinstajte nekoliko minuta. Za to vreme, narendajte paradajz i naseckajte koru. Umešajte paradajz, 2 kašičice korijandera u prahu, 1/2 kašičice kurkume, na vrh noža mlevenu ljutu papriku, malo soli i bibera. Dinstajte dok tečnost od paradajza ne ispari. Na kraju dodajte peršun i sok od jedne limete, još jednom prokuvajte i poslužite.