Neodoljivi ukus ćuretine

V. N.

20. 07. 2018. u 12:28

Evo nekoliko predloga za pripremu ukusnih obroka: sočne šnicle, štrudla od mesa, marinirana prsa, slojeviti odresci i musaka sa spanaćem

Неодољиви укус ћуретине

Sočne šnicle Shutterstock

SOČNE ŠNICLE

Potrebno je: 600 g ćuretine, 150 g prezli, 3 jajeta, 1/2 glavice belog luka, 3 kašike seckanog peršuna, kašika univerzalnog začina ili soli, 20 ml belog vina, mleveni biber, ulje za pohovanje

Ćuretinu isecite na tanke šnicle, posolite i pobiberite. Nakon toga svaku šniclu posipajte prezlama sa obe strane, lagano istucite tučkom za meso, pa uronite u razmućena jaja, a onda opet u prezle. Na vrelom ulju ih pohujte dok se ne napravi rumena korica. Pohovane šnicle složite u dublju posudu, pa dodajte 2-3 kašike ulja od pohovanja, seckani beli luk i peršun, kao i kašiku univerzalnog začina. Sve zalijte vinom i toplom vodom da bude pokriveno, ostavite da se kuva na laganoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok šnicle ne budu mekane. Služite ih uz pirinač ili kuvani, restovani, odnosno pire krompir, sa salatom po želji. Ovako spremljene, šnicle ukusne su i tople i hladne.

ŠTRUDLA OD MESA

Potrebno je: 400 g ćurećih prsa, 3 jajeta, 100 ml vode, na vrh noža praška za pecivo, so, biber, univerzalni začin, peršun, drugi začini po želji

Skuvajte 2 jajeta da budu dobro tvrda. Meso sitno iseckajte i sameljite pa dodajte razmućeno jaje i mešajte dok se smesa ne ujednači. Potom dodajte sve ostale sastojke, pa sve opet dobro izmešajte. Stavite u frižider da odstoji sat vremena, da se sastojci i ukusi bolje sjedine. Potom izvadite meso i podelite na pola. Jednu razvučenu polovinu stavite na alu-foliju u tepsiji. Preko mesa poređajte očišćena kuvana jaja, pa preko njih drugu polovinu smese. Uz pomoć folije oblikujte štrudlu. Prekrijte je folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta. Nekoliko minuta pred kraj pečenja sklonite foliju, da bi štrudla dobila finu koricu i zlatnu boju.

MARINIRANA PRSA


Potrebno je: kg ćurećih prsa, ulje za pečenje

Za marinadu: 3 kašike ulja, kašika limunovog soka,1/2 kašičice ruzmarina, 2 kašičice senfa, 2 čena belog luka, mleveni biber, kašika univerzalnog začina

Operite ćureća prsa i posušite papirnatim ubrusom. U manjoj posudi pomešajte ulje, limunov sok, ruzmarin, senf, izgnječen beli luk, biber i univerzalni začin. Dobijenom marinadom premažite ćureća prsa i ostavite da malo odstoje. Marinirano meso kratko popecite u tiganju sa svih strana, a zatim stavite da se peče u rerni. Pecite pokriveno alu-folijom na 180 stepeni oko 60 minuta. Za vreme pečenja povremeno podlivajte sa malo vode. Da bi dobila lepšu boju možete ih premazati i puterom. Ispečena ćureća prsa isecite na odreske i služite sa kuvanim povrćem.

SLOJEVITI ODRESCI

Potrebno je: 600 g ćurećih odrezaka, 300 g svežeg paradajza, 100 g crnog luka, 120 g dimljenog sira narezanog na kolutove, kašika univerzalnog začina, 100 ml ulja

Za sos od pečuraka: 400 g šampinjona, 300 ml pavlake za kuvanje,3 kašike limunovog soka, mleveni biber

Na ulju izdinstajte šampinjone, a kada voda ispari sklonite sa vatre, dodajte limunov sok, pavlaku, biber. Vratite na šporet da prokuva kako bi se sos zgusnuo. Ako volite pikantno, dodajte više bibera. Isecite crni luk na kolutove i pržite na ulju dok ne postanu hrskavi. Izvadite ih pa na istom ulju pržite oljušteni paradajz isečen na kolutove dok ne omekša. Odreske pažljivo istucite, natrljajte univerzalnim začinom, pospite biberom i kratko propržite na preostalom ulju. Svaki vreli odrezak stavite na poseban tanjir, preko njega dimljeni sir, pa prženi luk, i na kraju paradajz. Preko svega obilno prelijte sos od šampinjona i služite uz pečeni krumpir.

MUSAKA SA SPANAĆEM

Potrebno je: 400 g ćurećih prsa, 100 g blanširanog sitno seckanog spanaća, manja glavica crnog luka, 2 jajeta, 200 ml mleka, 100 ml jogurta, so, biber, univerzalni začin, muskatni oraščić

Ćureća prsa iseckajte na kockice i stavite u vatrostalnu posudu, pa u rernu na 200 stepeni dok ne bude do pola pečeno. Za to vreme sitno iseckajte crni luk i izdinstajte na vodi. Dodajte blanširani spanać, dinstajte vrlo kratko, začinite pa dodajte ćuretinu iz rerne. Sve dobro izmešajte, sklonite sa šporeta, pa sve ponovo vratite u vatrostalnu posudu. Razmutite jaja sa mlekom i dodajte jogurt. Prelijte preko spanaća i ćuretine, promešajte, stavite u rernu da se peče još oko pola sata na 180 stepeni. Služite toplo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

непроцењиво

26.08.2018. 15:22

Ја махинално погрешно прочитах "Неодољиви укус ћирилице" ... Хм, и то би било истинито. :-)