Grilovano povrće
11. 07. 2018. u 21:15
Povrće možete u tiganju spremati u najrazličitijim kombinacijama, a mi vam preporučujemo: tikvice sa feta sirom, aromatični rolat, napuljsku salatu, uskusne svinjske šnicle i marinirane ražnjiće

TIKVICE SA FETA SIROM
Potrebno je: 2 tikvice srednje veličine, 100 g feta sira, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike origana, so, biber
Drugi pišu

SNIMAK OTKRIVA LAŽI! Pogledajte momenat kada pijani blokaderi napadaju malog Roma koji je na ulici (VIDEO)

Evo dokle su nas doveli blokaderi! Medicinski fakultet gubi svetsku akreditaciju?! (FOTO)

Studenti koji žele da uče: Izglasan prekid štrajka na Medicinskom fakultetu; Pozivamo rektora na dijalog
Oprane tikivice, pa na vertikalno iseckane trake debljine 0,5 mm, premažite maslinovim uljem i pržite sa obe strane na gril tiganju oko tri minuta. Kada omekšaju, sklonite ih, posolite i pobiberite po ukusu i ostavite da se malo ohlade. Za to vreme isecite sir na pravougaone kriške. U svaku šnitu tikvica umotajte sir, poređajte u tanjir i pospite origanom. Služiti toplo, kao predjelo ili dodatak glavnom jelu.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

AROMATIČNI ROLAT
Potrebno je: 8 jaja, veza vlašca, veza majčine dušice, veza bosiljka, 3 tikvice, 60 g očišćenih crnih maslinki, 400 g svežeg ovčjeg sira, maslinovo ulje, so, biber
Tikvice isečene na tanke kolutove ispecite sa obe strane na vrelom roštiljskom tiganju, bez masnoće. Poređajte na tanjir, prelijte s malo ulja, pobiberite i ostavite sa strane. Posebno ulupajte jaja s malo soli i bibera, dodajte seckano aromatično bilje i sve sipajte u pravougaoni pleh obložen kolačarskim papirom. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pečenu koru urolajte uz pomoć papira, krajeve zatvorite i ostavite da malo odstoji. Rolat odmotajte, premažite sirom, odozgo rasporedite krupno seckane maslinke i kolutiće tikvica. Rolat ponovo umotajte i do serviranja držite u frižideru.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

NAPULjSKA SALATA
Potrebno je: 250 g testenine, 250 g lignji, 250 g očišćenih gambora, 2 veća paradajza ili 10 čeri, 15 zelenih maslina, 2 kašike iseckanog peršuna, 2 kašike listova svežeg bosiljka, sok od 2 limuna, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice morske soli, biber po ukusu
U veliku posudu sipajte litar vode, uključite ringlu na maksimum, stavite kašičicu soli, kad provri ubacite testeninu i kuvajte do deset minuta. U međuvremenu ugrejte maslinovo ulje na gril tiganju, stavite lignje i gambore da se peku tri minuta, uz povremeno okretanje. Kada budu gotovi, na gril stavite paradajz isečen na polovine, ostavite minut da se zapeče. U posudi za salatu pomešajte testeninu, gambore, lignje, paradajz i iseckane masline, maslinovo ulje, kašičicu morske soli, biber, sok od limuna i peršun. Sve promešajte, pa preko salate stavite listove bosiljka.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

UKUSNE SVINjSKE ŠNICLE
Potrebno je: 200 g svinjetine, 2 paprike, 2 male tikvice, 2 krompira, 2 paradajza, crni luk, beli luk, nekoliko listova svežeg bosiljka, 2 do 3 kašike ulja, so, biber i ljuta tucana paprika po ukusu
Tučkom za meso istanjite manje svinjske šnicle, pa ih isecite na tanje trake, a možete da ih ostavite u prvobitnom obliku. U tiganju sa malo ulja kratko propržite meso da porumeni sa svih strana, izvadite ga u tanjir, a u tiganj dodajte isečeno povrće. Krompir prethodno kratko skuvajte zbog duže termičke obrade i dodajte ostalom povrću. Kada povrće izgrilujete, vratite meso u tiganj, sve posolite, pobiberite, zaljutite i dodajte iseckani bosiljak. Sve lagano promešajte, šporet isključite, poklopite tiganj i ostavite na ringli još 2-3 minuta. Ko voli drugo sezonsko povrće takođe može da ga koristi za ovo ukusno jelo.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

MARINIRANI RAŽNjIĆI
Potrebno je: komad pilećeg filea, glavica crvenog luka, 2 paprike. Za marinadu: 3 do 4 kašike soja sosa, 3 do 4 kašike meda, sok od 1/2 limuna, so, origano, biber
Prvo pripremite marinadu tako što ćete dobro pomešati sve navedene sastojke. Potom isecite piletinu na kockice, stavite u marinadu i promešajte. Mariniranu piletinu stavite u frižider da odstoji 2-3 sata. Za to vreme isecite luk i paprike na veće komade i počnite da pripremate ražnjiće. Ređajte meso, luk, paprike i drugo povrće po želji, opet meso pa povrće, vodeći računa da završite sa mesom. Ovako pripremljene ražnjiće pecite na roštilju ili na gril-tiganju.