Rashladiće vas ljuta papričica!
10. 07. 2018. u 15:41
Na jela koja se dugo i teško vare treba zaboraviti, jer ona stvaraju utisak da je još toplije

KADA se temperature danima ne spuštaju ispod 30 stepeni, mnoge uobičajene navike moraju da se promene. Način ishrane predstavlja jednu od ključnih. Na jela koja se dugo i teško vare treba zaboraviti, jer ona stvaraju utisak da je još toplije. Salame, pržena jela, umaci sa pavlakom i majonezom, kao i torte sa raznim teškim kremovima, treba da sačekaju hladnije dane, savetuju nutricionisti.
U vreme nesnosnih vrućina treba se usmeriti na testenine i pirinač, pod uslovom da se jedu sa laganim sosovima, maslinovim uljem i prilozima od povrća. Riba i belo meso takođe treba da budu na jelovniku, kuvani na pari, bareni, na roštilju i sa gomilom sezonskog povrća.
Poželjno je i sirovo i kuvano povrće, jer osvežava organizam, podstiče izbacivanje toksina, obezbeđuje potrebnu energiju i reguliše varenje. Osim toga, predstavlja riznicu mineralnih soli, vitamina i biljnih vlakana, supstanci od neprocenjivog značaja za zdrav i lep izgled.
Ljubitelji zelene salate koja je savršen čistač creva i puna vode, mogu do mile volje da uživaju u njenom ukusu u vrelim letnjim danima. Zelena salata sa kuvanim jajima ili posnim mesom, predstavlja uspešnu zamenu za glavno jelo.
Leti treba jesti i osvežavajuće gorke i kisele namirnice, kao što su radič, cikorija, rukola, grejpfrut i drugo južno voće. Preporučuje se i jogurt, kao i ljute papričice koje su dobre jer dovode do širenja krvnih sudova i snižavanja telesne temperature.