Ukusi Grčke na trpezi

V. N.

05. 07. 2018. u 15:15

Ukoliko spadate u ljubitelje grčke kuhinje, predlažemo vam da napravite krem čorbu od paprike, patlidžan-ćufte, oslić na povrću, testeninu sa krastavcem i fetom ili gulaš sa hobotnicom

Укуси Грчке на трпези

Shutterstock

KREM ČORBA OD PAPRIKE

Potrebno je: 2 crvene i 1 zelena paprika, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, kašika suvih začina, 2 kašike svežeg bosiljka, 2 kašike maslinovog ulja, 100 g feta sira, biber po ukusu

Paprike, oprane i očišćene od peteljki i semenki, grilujte, pa oljuštite i iseckajte na sitne kocke. Na maslinovom ulju kratko ispržite cele čenove belog luka (izvadite ih kad porumene). Potom izdinstajte krupno seckani crni luk, dodajte paprike, pržite nekoliko sekundi, ulijte litar vruće vode, sipajte suve začine i biber po ukusu. Na umerenoj temperaturi kuvajte dok ne provri, zatim povrće izvadite i ispasirajte sa feta sirom, sve vratite u čorbu. Kuvajte još pet minuta, začinite bosiljkom. Služite vruće.


PATLIDžAN-ĆUFTE

Potrebno je: 2 plava patlidžana, glavica luka, 20 g maslaca, 250 g mlevene svinjetine, žuta paprika, 200 g paradajz pirea, maslinovo ulje, so, biber, prezle, brašno

Patlidžan isecite na kockice i zajedno sa usitnjenim lukom dinstajte 20 minuta na umerenoj temperaturi, na mešavini 4 kašike maslinovog ulja i 20 g maslaca. Stalno mešajte. Ocedite višak masnoće, dodajte mleveno meso, promešajte minut-dva, dodajte do dve kašike prezli, posolite, pobiberite i ostavite sa strane. Kad se malo ohladi od toga pravite pljosnate ćufte, svaku uvaljajte u brašno i kratko pržite na vrelom ulju sa obe strane. Na tri kašike vrelog ulja posebno propržite papriku isečenu na kockice, posolite, pobiberite, dodajte paradajz pire i kuvajte još 10 minuta.

OSLIĆ NA POVRĆU

Potrebno je: 600 g fileta oslića, 2 srednje glavice luka, 3 paradajza "pelata", 2 lista lorbera, sok od 1/2 limuna, 2 šargarepe, 2 kašike ulja, pola veze peršuna, so

Luk i šargarepu, oljuštene i isečene na kolutove, rasporedite u vatrostalnu činiju, a gore poređajte komade paradajza, listove lorbera, prelijte uljem i limunovim sokom, pa posolite. Pokrijte aluminijumskom folijom na kojoj ste izbušili rupu za paru. Kuvajte 15 minuta, uz povremeno pomeranje posude na ringli. Sklonite foliju, preko dinstanog povrća rasporedite riblje filete, posolite, vratite foliju i kuvajte nekoliko minuta. Kada jelo bude gotovo neka nakratko odstoji, pa onda na njega stavite seckani peršun. Servirajte sa barenim krompirom.


TESTENINA SA KRASTAVCEM I FETOM

Potrebno je: 300 g testenine po izboru, veći krastavac, 150 g feta sira, 2 sardine iz ulja, šaka crnih maslina, pola glavice luka, 3 kašike maslinovog ulja, kašičica sušenog origana, nekoliko čeri paradajza, so po izboru

Testeninu skuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite, isperite pod mlazom hladne vode i preručite u posudu za serviranje. Neoljušten krastavac prepolovite po dužini i tanko iseckajte. Dodajte luk isečen na kolutove, kockice fete, komadiće sardine, očišćene masline i čeri paradajz presečen na pola. Posolite, prelijte uljem, pospite origanom i promešajte. Mešavinu sipajte preko ohlađene testenine i pre serviranja snažno promešajte.


GULAŠ SA HOBOTNICOM

Potrebno je: 1 očišćena hobotnica srednje veličine, 500 g velikih makarona, 3 glavice crnog luka, 1 dl crnog vina, 5 dl gustog paradajz soka, 2 lista lorbera, pola kašičice origana, kašičica sveže seckanog peršuna, 5 kašika maslinovog ulja, so i biber po ukusu

Hobotnicu u velikoj šerpi kuvajte bez vode (ona će je pustiti), ubacite sitno iseckani luk i pola maslinovog ulja. Dinstajte 10 minuta, pa pojačajte temperaturu i sipajte vino. Kuvajte 15 minuta, dodajte paradajz sok, lorber i ako je potrebno malo vode. Poklopite i ostavite da se kuva oko sat vremena. Ubacite makarone, sipajte 2 dl vode, kuvajte nekoliko minuta, začinite solju, biberom, origanom i peršunom. Služite toplo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije