Slatka strana limuna

Ž. P.

29. 06. 2018. u 18:08

Predlažemo nekoliko recepata za pripremu poslastica sa limunom

Слатка страна лимуна

Depositphotos

SLADOLED SA KEKSOM

Potrebno je:

* 0,5 l mleka

* 300 g šećera

* 80 ml limunovog soka

* kašičica narendane kore limuna

* 250 ml slatke pavlake

* 5 komada keksa po izboru

Na umerenoj temperaturi kuvajte mleko sa šećerom, promešajte povremeno dok se šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi, pa dodajte koricu i sok od limuna. Sve dobro promešajte i stavite u zamrzivač da se stegne, ali ne predugo. Umutite slatku pavlaku, dodajte izdrobljen keks i umešajte u sladoled. Ostavite u zamrzivaču četiri sata, ali promešajte na svakih 30 minuta kako bi smesa postala glatka.


BOGOVSKI TART

Potrebno je:

Za koru

* 350 g keksa po izboru

* 120 g butera

Za fil

* 500 g neutralnog krem sira

* 300 g švapskog sira

* 250 g šećera

* 6 jaja

* 2 dl punomasne neutralne pavlake

* 1 dl soka od limuna

Za glazuru

* 400 ml šlaga

* 1 limun isečen na kolutove

Izmrvljen keks pomešajte sa istopljenim buterom, stavite u modlu za tortu prethodno obloženu kolačarskim papirom. Umutite krem i švapski sir, dodajte pavlaku, jaja, šećer i lumunov sok. Sve dobro umutite u kremastu smesu. Fil sipajte na podlogu od keksa i stavite da se peče sat vremena na 150 stepeni. Kada kolač izvadite, sačekajte da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider. Potom premažite šlagom i dekorišite limunom.


ORAH-ŠNITE

Potrebno je:

Za testo

* 4 belanca

* 150 g šećera

* 150 g oraha

* kašika brašna

* 2 kašike sitno naseckanih oraha

Za krem

* 4 žumanca

* 150 g šećera

* 2 kašike brašna

* sok i kora od 1 limuna

* 150 g maslaca

* 2 kašike mlevenih oraha

Izlupati belance, dodati šećer i, u tvrdu smesu, polako dodavati mlevene orahe pomešane sa brašnom. Dobijenu masu staviti u okrugli ili pravougaoni pleh, namašćen i posut brašnom. U rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni testo peći oko 20 minuta. Za to vreme prvo dobro umutite šećer i žumanca, dodajte brašno, sok i narendanu koricu od limuna, ponovo izmiksajte. Smesu kuvajte na pari dok se skroz ne zgusne, a kad se ohladi dodajte maslac i još miksajte. Njome premažite testo i po vrhu pospite mlevene orahe. Ohladite u frižideru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije